Сбогом, Пьонгчен! Здравей, Пекин!

ХХІІІ Зимни Олимпийски Игри, които стартираха на 9 февруари в Пьонгчанг, Южна Корея, с участието на 2952 състезатели от 92 страни бяха официално закрити на 25 февруари, неделя, с впечатляваща церемония, показваща различни елементи от историята и културата на Южна Корея. По време на състезанията бяха раздадени 102 комплекта медали в 15 спорта.
Норвегия спечели класирането с 39 медала (14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови). След “викингите” е Германия – също с 14 титли, но общият брой на отличията им е 31. Следват  Канада и САЩ. Детайлно може да проследите челното класирането в приложената таблица. България е сред болшинството страни участнички, които не спечелиха нито едно от високите отличия.
Сред най-популярните шампиони и медалисти на Игрите от последните дни /за първите дни писахме в двата предишни броя/ е ветеранката Марит Бьорген, която влезе в историята на Зимните олимпийски игри. 37-годишната ски-бегачка завоюва пет отличия в Пьонгчанг, две от които златни. Така тя вече има 15 медала, с което се превърна в най-успешния спортист в историята на Зимни игри, изпреварвайки легендата в биатлона и неин сънародник Оле Ейнар Бьорндален, който има 13, но, за съжаление, не намери място в отбора на Норвегия за “Пьонгчанг 2018”.
 Естер Ледецка - на 22 - Най-младата шампионка на Игрите е руската кънкьорка Алина Загитова, която спечели златен медал във фигурното пързаляне на 15 години и 270 дни. Тя е и най-младата медалистка на тези Игри и със среброто си в отборното състезание.
“Не съм за пример – много съм луда!”
Чехкинята Естер Ледецка се превърна в сензацията на Олимпиадата в Пьонгчанг. 22-годишната сноубордистка първо спечели златото в супергигантския слалом в алпийските ски, след което срази конкуренцията и в паралелния гигантски слалом в сноуборда. Попитана каква е тайната на успеха, Ледецка с усмивка отговаря, че няма такава, а просто се стреми да се забавлява.
“Не знам как да обясня това, което се случи. Радвам се, защото правя това, което обичам, без напрежение. Най-голямата ми цел е да се наслаждавам на спускането и да се представя възможно най-добре, а не да печеля златни медали на всяка цена”, сподели Ледецка.
“Да, кой не иска златото? И аз искам да печеля, но първо трябва да направя това, което мога – просто да се забавлявам”, добави сноубордистката.
Владимир Путин, в хокеен екип, поздравява олимпийскте шампиони... макар и от Кремъл.Чехкинята не се възприема като модел за подражание за други състезателки, които биха решили да участват в два различни спорта – “Не съм много добър пример, прекалено луда съм.”
А двата златни медала от Игрите в Пьонгчанг няма да са единствената награда за Ледецка. Защото нейният баща – рок звездата на Чехия Янек Ледецки, й е обещал да напише песен за нея. Именно той е този, който за първи път качва Ледецки на ски, когато тя е едва на 2 годинки.
Земетръсният последен Олимпийски и хокеен ден…
“Сборная”, под името Олимпийски спортисти от Русия” (ОСР) победи Германия във финала с 4:3 след продължение (1:0, 0:1, 2:2, 1:0), а победният гол бе дело на 20-годишния Кирил Капризов.
Само 56 секунди преди края на редовното време Бундестимът водеше с 3:2 и бе близо до сензационната победа в първия си изобщо олимпийски финал. Цялата руска трибуна плачеше и стенеше от ужас! Руснаците обаче докараха двубоя в продължение, където стигнаха и до титлата.
9:40 минути след началото на продължението пред руския отбор се отвори възможност да вкара при числено превъзходство. Германците останаха трима на леда и отбиха първата атака и удара на Гусев, но след това той подаде на Капризов, който технично прати шайбата в мрежата с удар по диагонала.
Това е втората титла за ОСР от Пьонгчанг и 17-ият медал общо.
Руските спортисти се състезават под олимпийския флаг и под името Олимпийски спортисти от Русия заради обвинения в използването на допинг. Хокейният отбор е част на делегация от 168 руски спортисти, които бяха допуснати на Игрите.
Руската водка срещу немската бира!

Норвежци – Супершампионите.Да, най-драматичната битка на Зимните Олимпийски игри в Пьонгчанг беше, като че,  хокейният  финал, в който се сграбиха руската водка и германската бира. Повечето свят чакаше лесна победа на водката, но тайното оръжие, с което  мощната немска фирма “Кромбахер” беше снабдила  своя отбор за ледената битка се оказа истинско чудо. Удивителната и неочаквано яка ледената война между “Красная машина”, под любезния прякор “Олимпийски спортисти на Русия” и хокейната селекция на Германия, като че потвърди ширналото се подозрение, че не само в хокея но и тайната на успехите на цялата германска олимпийска делегация в Пьонгчанг е доста стряскаща… И тя е в 3 500-те литра спец-бира “Кромбахер”, предоставени и на  всички други спортове… И какво? Айн-цвай-драй-дрън – олимпийско медалче за Бундес тима!
А къде са сега орлите от олимпийската антидопингова наказателна гвардия /за определени случаи/, които да впишат тази бира, както мелдония, който е много по хрисим и слаботелесен за прозвището, което му се даде като  допинг? Знаете, че при стрелбата присъствието на малко алкохол избистря здраво мерника в очите и в този спорт алкохолът се смята за допинг. А при биатлона пада мощна стрелба, където нашите се представиха като върли въздържатели от самото си рождение до корейската олимпиада…
Разбира се “Кромбахер” твърди, че в тяхната олимпийска бира има други съставки, които не се наричат алкохол… Може и да е така, но хокейният финал бе наистина земетръсен! Интересно е и че въпросната бира е създадена още в ерата, и на територията на ГДР. Сега в Мюнхен са правили опити по време на тамошния маратон като на група маратонци е дадена въпросната добре изстудена бира, а друга група получава плацебо. Както е писано в заключението: “Атлетите, които са пили безалкохолна бира, са били със значително по-малко поражения по тялото след приключване на бягането, в сравнение с тези, на които е било дадено плацебо.“

Александра Жекова - най-добрият ни олимпиец в Пьонгчанг!Така или иначе – всички германци, с немската си вяра в науката, преди и след тренировка пият безалкохолната бира  и това им се отразява добре – те се класират общо на второ място по медали с 14 златни, 10 сребърни и 7 бронзови, общо 31 медала Първи са олимпийците на Норвегия – 14 златни, 14 сребърни и 11 бронз, общо 39 медала. За тях пък стана ясно, че са имали в багажа си 6 000 дози “препарати срещу астма”, която болест се бои най-вече и се лекува с проклетия мелдоний… от който си изпатиха Мария Шарапова и руските медалисти при оная игра, при която метат с четки пред запокитена ютия, за да се движи където трябва… и допинтгът за този кърлинг помага колкото овесената ядка на слона да прави мускули.
Защо сме в дъното на спорта?

Пьонгчанг България изпрати 21 спортисти в 6 вида спорт.
Най-добре от нашите олимпийци се представиха Александра Жекова и Владимир Зографски. Тя е с 6-та позиция в сноуборда на четвъртата си Олимпиада, той е на 14 място в ски-скока от нормална писта. И за двамата няма нито едно спортно-тренировъчно съоръжение в страната ни, но те и треньорите им правят каквото могат…
Радослав Янков, който бе голямата ни надежда  зае 19-то място в сноуборда, въпреки, че в последните две години е част от световния елит. Като положителен резултат смятаме и 28-ата позиция на дебютанта Алберт Попов в гигантския слалом в ските.

Поименното класиране на всички състезатели от България представяме в специално приложение.

Бюджетът на всички зимни спортове у нас е около 2 милиона долара годишно, като той обслужва най-напред ските, биатлона и малко остава за кънките, където шортрекът увехна с отказването на Евгения Раданова, а фигурното пързаляне угасна след Албена Денкова и Максим Стависки.
Без съмнение лошото представяне на биатлонистите, въпреки опита да се финансира донякъде тяхната изключително тежка тренировъчна дейност, е колективна вина – на състезатели и треньори, но да не забравяме и това,че една страна, която е в дъното на ЕС по своята икономика, жизнен стандарт, заплати, здравеопазване, наука и какво ли не още – ще е в дъното и на спорта.
 
Защо България се изгуби по трасето към олимпийските медали?
Още не беше заглъхнал шумът от мощните самолетни мотори, а в ушите на идващите си българските олимпийци от Пьонгчанг долетя друга шумотевица: защо ги поим, храним и пращаме по олимпиади тези наши туристи, които не ни донесоха ни медалче, ни поне 100 грама похвала за прочутия ни юнашки дух?
Една друга, по-малка държавица дори и от нашата, с 5 123 777 души населенийце, натъпка джобовете си с 14 златни  шампионски титли, или общо със среброто и бронза – 39 парчета първокласна олимпийска чест и слава, та счупи и рекорда на такъв огромен титан и в спорта като Щатите, а ние като че се гмурнахме в нездравословно голяма дълбочина, макар и да не сме чак в дъното…
Името на тази скандинавска фурия е Норвегия.
И се хванах аз едно по едно да смятам и сравнявам, та да си обясним нагледно нещата. И какво се получи?
В Норвегия има 30 хиляди километра снежни ски-маршрлти с неограничен достъп, по които поне 5 месеца се плъзгат млади и стари… В България няма дори скромна частица от хилядарката на такова чудо от социален характер. Смекчаващи вината обстоятелства – липсата на небесната норвежка машина за сняг…
В Норвегия има 10 500 клуба по зимни спортове, в които членуват над 90 процента от учениците – момчета и момичета. Те се омагьосват още в най-ранна възраст от бащи и майки в ежеседмични зимни фиести през неработните дни, когато цяла Норвегия е вън от своите къщи и апартаменти. България  е  далече, доста далече от такава магия.
Норвегия  разчита за своите спортни успехи на общо-взето добрата инфраструктура и един прекрасно подготвен спортен център – “Олимпиятопен”. Бил е създаден за домакинството на Лилехамер на Зимните Олимпийски Игри през 1994 г. Най-добрите таланти от огромния подбор, който  съществува в страната, постъпват в това благословено място след своята 12-годишнина. Те започват целенасочена подготовка в споменатия Националния център. Това е супермодерен завод за шампиони и рекорди във всички зимни спортове. Затова и Норвегия спечели медали в почни всички състезания в Пьонгчанг – алпийски ски и ски бягане, ски свободен стил, биатлон, ски скокове, бързо пързаляне с кънки… Центърът, само Центърът, е с годишен бюджет 24 милиона долара. Това е много за нашия Олимпийски комитет, но е и малко в сравнение с английските олимпийци, които изразходват около двадесетина милиона долара, без да показват пропорционални успехи. Следователно  не всичко зависи само от парите… Българският спорт е друг пример от едно по-предно време, когато с добра организация и социално развитие на спорта, заедно с великолепната високопланинска база Белмекен и прекрасни треньорски кадри, създадени в Националната ни спортна академия дадохме на спортния свят 52 златни олимпийски медалиста, включително и този на Дафовска от Зимни  олимпийски игри, а общият сбор на българските олимпийски медали е 224!
… Нужен е и нов прочит на ценностите в живота на поколението, възприемане на по-радикални за човешкия живот морални и физически качества, с които животът, дори и в новата  трудно предсказуема техническа цивилизация, би могъл да бъде прекрасен… Спортът и олимпизмът могат да станат добрите приятели на човека…

И време е да вдигнем глава… И така да срещнем следващите Бели Олимпийски дни: ХХІV Зими Олимпийски Игрище бъдат през 2022 г. в Пекин!

Класиране на българските спортисти
на Зимните Олимпийски Игри “Пьонгчанг 2018”

Сноуборд
Бордъркрос
Александра Жекова – 6-о място (24 стартирали)
Паралелен гигантски слалом
Радослав Янков – 19-о място (32 участници)
Теодора Пенчева – 27-о място (31 участници)

Биатлон
20 км индивидуално, мъже (86 завършили)
Владимир Илиев – 19-о място
Красимир Анев – 25-о място
Димитър Герджиков – 43-о място
Антон Синапов – 74-о място

10 км спринт, мъже (87 завършили)
Красимир Анев – 37-о място
Владимир Илиев – 54-о място
Антон Синапов – 56-о място
Димитър Герджиков – 81-о място

12.5 км преследване , мъже (60 завършили)
Красимир Анев – 45-о място
Владимир Илиев – 46-о място
Антон Синапов – 60-о място

Шафета, мъже (18 отбора)
България – 16-о място (затворени с една обиколка)

15 км индивидуално, жени (87 завършили)
Даниела Кадева – 53-о място
Стефани Попова – 77-о място
Десислава Стоянова – 79-о място
Емилия Йорданова – 82-о място

7.5 км спринт, жени (87 завършили)
Емилия Йорданова – 60-о място
Даниела Кадева – 72-о място
Десислава Стоянова – 76-о място
Милена Тодорова – 84-о място

10 км преследване , жени (58 завършили)
Емилия Йорданова – 55-о място

Шафета, жени (18 отбора)
България – 16-о място

Щафета, смесена (20 отбора)
България – 17-о място
Ски скокове
Малка шанца
Владимир Зографски – 14-о място (57 участници)
Голяма шанца
Владимир Зографски – 31-о място (56 участници)

Алпийски ски

Гигантски слалом (мъже)
Алберт Попов – 28-о място (75 завършили)
Камен Златков – не завършва

Слалом (мъже)
Алберт Попов – не завършва
Камен Златнов – не завършва

Гигантски слалом (жени)
Мария Киркова – 40-о място (58 завършили)

Слалом (жени)
Мария Киркова – 35-о място (54 завършили)

Ски бягане
15 км свободен стил, мъже (116 завършили)
Веселин Цинзов – 36-о място
Йордан Чучуганов – 95-о място

класически спринт, мъже (79 завършили)
Веселин Цинзов – 59-о място
Йордан Чучуганов – 68-о място

50 км масов старт класически стил
Веселин Цинзов (74 стартирали) – не завършил

отборен спринт, мъже (14 отбора)
България – 12-о място

10 км свободен стил, жени (90 завършили)
Антония Григорова – 66-о място

класически спринт, жени (68 завършили)
Антония Григорова – 66-о място

Шейни
Шейни (индивидуално)
Павел Ангелов – 37-о място (40 участници)

Зимни Олимпийски Игри “Пьонгчанг 2018”
Комплексно класиране по медали

 

 

Място

Страна

Злато

Сребро

Бронз

Общо

1

 Норвегия

14

14

11

39

2

 Германия

14

10

7

31

3

 Канада

11

8

10

29

4

 САЩ

9

8

6

23

5

 Нидерландия

8

6

6

20

6

 Швеция

7

6

1

14

7

 Южна Корея

5

8

4

17

8

 Швейцария

5

6

4

15

9

 Франция

5

4

6

15

10

 Австрия

5

3

6

14

11

 Япония

4

5

4

13

12

 Италия

3

2

5

10

13

 ОСР

2

6

9

17

14

 Чехия

2

2

3

7

15

 Беларус

2

1

3

16

 Китай

1

6

2

9

17

 Словакия

1

2

3

18

 Финландия

1

1

4

6

19

 Великобритания

1

4

5

20

 Полша

1

1

2

21

 Украйна

1

1

 Унгария

1

1

23

 Австралия

2

1

3

24

 Словения

1

1

2

25

 Белгия

1

1

26

 Нова Зеландия

2

2

 Испания

2

2

28

 Казахстан

1

1

 Латвия

1

1

 Лихтенщайн

1

1

Общо:

103

102

102

307

Климент Величков
в. “България СЕГА”, Чикаго