Щрихи из историята на Пюзант Касабян – достойният Апостол на спорта…

През 2017-та година българският бадминтон отпразнува своя 50-годишен юбилей. Известен е като една от най-красивите игри в спортната палитра на България, при това много здравословен, познат със спортсменските си нрави и изключителна си динамика. В страната ни работят стотици детски школи, клубове за високо спортно майсторство, както и за ветерани… Спортът имаше и щастието да попадне в ръцете на работливи и опитни обществени деятели, треньори, както и на всеотдайни ръководители. Сред тях е и познатата фигура на д-р Пюзант Касабян, чиято роля, обаче, надхвърля рамките на един спорт, на една професия, и разкрива пред нас таланта и призванието на един човек, който се явява като достояние на спортната ни общественост, сред която той е непоколебимият и необходим Апостол.

Роден е на 12 януари, 1941 година и тези редове се посвещават на неговата апостолска любов и преданост към спорта с пожеланието за крепко здраве, сили, енергия и любов, за да продължи своята мисия в името на спорта.

***

Не познавам друга подобна личност по света с толкова много, неизброими дори, спортни кълнове и гени, любов и вярност към своето спортно призвание – като към една огромна и прекрасна Вселена… 100 процента доктор, 100 процента треньор, 100 процента състезател. … 300 процента човек, постепенно преминал напълно към ръководна дейност в спорта – български, европейски и световен, което става и негова основна професия…

Специалист с две висши образования – от Висшия институт по медицина в Пловдив и Висшия Институт по физическа култура и спорт – сега Национална спортна академия, той работи в Спортния диспансер – Хасково от 1970 до 1989 година, а сега вече е и почетен професор на държавния спортен институт в Ереван, за неговите наистина високи заслуги за развитието на спорта и в Армения.

Д-р Пюзант Касабян е сред онези наши сънародници, които са допринесли много за развитието на своя спорт, като членове на управленческите структури на световни федерации. В бадминтона той е заемал четири пъти отговорни позиции, сред тях и като председател на Световния тренировъчен център, който бе организиран в България от Световната федерация от 2005 до 2009 г.

С бадминтона, скуоша и ракетлона – многобой, в който се прибавя тениса на маса и тениса, той е създателят на три спорта в България и всяка от тези три истории се състои от множество малки историйки, които ни удивяват с енергията, с която работи за утвърждаването на спортната дисциплина…

През 1965 година, заедно с брат си Арсен, при едно пътуване до Армения и Грузия, донасят ракети с перца за бадминтон в България и този спорт наистина тръгва от град в град, воден от своите апостоли…

През 1979 година специално посещава скуош-комплекса на „Уембли” в Лондон и донася топки и ракети в Хасково, където прибавят първия и единствен тогава терен за скуош на новооткрития тенис-комплекс.
Пюзант Касабян има особени заслуги за „посаждането” на скуоша в България, но неговият фантастичен афинитет към спорта помагат нему, и на България, още и при тениса.

Големи са неговите заслуги като спортен специалист, авторитет, като двигател за създаването на може би най-добрия тенис-център в страната ни – Хасково. Макар и с огромната си заетост като състезател, треньор и председател на българската и балканската федерации по бадминтон и ангажиментите си с европейската и световна федерации, той намираше и време да пътува от София до Хасково, да популяризира тениса и да способства за създаването на тенис-комплекса. Като човек с авторитет и обаяние д-р Пюзант Касабян „държеше в ръцете си” и градската управа, с част от която си контактуваше и показваше на живо, и на корта, преимуществата на тениса, както и ползата му за обществото… Голямата ерудиция на бившия посланик на България в Япония Румен Сербезов, комуто не бе необходимо да се обяснява, също бе благоприятно съвпадение когато получи важен държавен пост в Хасковски окръг и се ангажира със строителството. 

Когато кортовете станаха готови, Касабян се зае и организира ефективен тенис-център. Той привлече елитните ни играчи и треньори под различни форми да развият тениса на високо ниво. Тук бяха треньори и играха за Хасково национални тенисисти като Любен Петров, Божидар и Матей Пампулови… Играха се 4 пъти мачове за Купа Дейвис. Самият Касабян игра в отбора на своя град тенис 11 години поред, като в този период хасковлии бяха 2 пъти отборен шампион на България.

И още нещо…

Това е и причината един Божи ден тригодишният Григор Димитров да се появи на новопостроения корт, с голяма колкото него самия ракета и да остане там, като у дома си, да тренира при баща си – треньор комуто са осигурени супер условия за тренинг, след като той смени, по добър приятелски съвет специалността си в Националната ни спортна академия от лека атлетика с тенис – за да стане и първият треньор в новия тенис-център… Представете си само, че Хасковските кортове с него като треньор и баща просто ги нямаше, както ги няма и в безброй други градове… Щеше ли да я има днес и българската спортна радост и еуфория, наречена ГРИГОР ДИМИТРОВ?

Д-р Пюзант Касабян е Почетен гражданин на Хасково. Има “Орден на труда”. Носител е и на най-високия орден на страната ни – „Стара планина”. Както и на Почетната награда на Българския Олимпийски комитет. С почетна диплома на Международния Олимпийски Комитет. Участник е като треньор и ръководител на олимпийските изяви на нашите бадминтонисти на Игрите в Барселона, Атланта, Сидни, Атина и Пекин, Лондон и Рио де Жанейро…

Той е и уникален състезател. Погледнете и в специалния раздел със статистиката на неговите спортни изяви, които публикуваме отделно, защото си заслужава, и ще се уверите, че той е сигурно и единственият човек в света с пряко физическо участие в 56 официални състезателни сезона в елитните дивизии на 4 вида спорт на една държава! Това е просто немислимо, необозримо! Баскетбол – 6 години с „Димитър Канев” – Хасково и „Академик”- Пловдив. Тенис на маса – 18 години – „Академик” – Пловдив и Хасково. Тенис – 11 години – „Хасково”. Два пъти носител на Купата на България.
Бадминтон – 21 години – от „Хасково”. 11 пъти шампион на България!

Световната федерация по бадминтон е регистрирала като световен рекорд неговото участие в 12 индивидуални световни първенства  /1977 – 2001/.
През май 1977 г. в Малмьо той стана и световен шампион за журналисти, с което редакцията ни в тогавашния Илюстрован спортен седмичник „Старт” бяхме особено горди – той беше наш спортен кореспондент както в България, така и на шампионата, където бяхме го акредитирали.

Златен медал за д-р Пюзант Касабян на World Masters Games Печелил е злато и на световни шампионати за ветерани – Супадри – Индонезия, Алборг – Дания… Състезава се и на легендарните Световни игри в Бризбейн, Австралия  – WORLD MASTERS GAMES – където се събрахме 21 000 спортни ветерани от 36 спорта – двойно повече отколкото се събират дори и сега на най-големия професионален спортен форум – Олимпийските игри.

Правил е големи турнета в САЩ. Шампион е на „Ню Йорк Атлетик Клъб” в Турнира на четирите ракети – тенис на маса, скуош, тенис и бадминтон. Играл е бадминтон – турнири в Маями, Вашингтон, Лос Анджелис, Кънектикът, Ню Джърси…

„Винаги ще помня, и съм щастлив от тези спомени – казва д-р Пюзант Касабян. – Помня „Пасадена Бадминтън Клъб” и неговият председател Стан Хийлс, професор по математика от университета в Клермонт. По това време той беше може би един от десетте най-добри математици в света. С него играхме в двойка и спечелихме една престижна купа. Спомням си „Манхатън Бийч” с първото ми участие в Откритото първенство на САЩ. В Маями Лейк¸ където заедно с Роберт Кук от Калифорния бяхме една добра двойка, спечелихме трето място. Спомням си и Международния шампионат в столицата Вашингтон, където с Лешек Корцала стигнахме до полуфинала на двойки. В Гринуич – Кънектикът, с Лешек спечелихме купата на турнира. Там имах щастието да се запозная с един човек със забележително спортно дълголетие. В приятелски турнир за ветерани играх заедно с инж. Стив Едсон – 74-годишен бадминтонист! Беше президент на клуба. С Пол Макартни, друг опитен играч, имахме чудесни седмици със спорта. С него станахме втори на двойки в турнир, посветен на ООН.“

Животът на д-р Пюзант Касабян е изпълнен с огромен труд и усиля “в полза спорту”. Те заслужават много награди и признателност. Но искам да завърша малко в негов стил – с шеговита усмивка – с 2-3 историйки от времето, когато спортът беше млад…

Подписване на Договор  за дългогодишна съвместна подготовка в Япония на българските елитни бадминтонистиСъздаден от най-различни хора, дошли от най-различни места, донесли със себе си навиците на различни професии, различни идеи и разсъждения, и в същото време като че взели всичките по нещичко от енергията и всеотдайността на “Мистър Бадминтон” – д-р Пюзант Касабян, бадминтонът остана известно време един самобитен спорт, пълен с неочакваности. И днес, като се съберат хора от по-старото поколение, при тях е не само весело, но и твърде интересно, защото случките, които са преживели, остават в златния фонд на своего рода волунтерски спорт, спорт пълен с ентусиазъм и безкористна любов.

Това са хора гласовити, които можеха да пеят песни, като тази: “В тая стара кръчма, на тая стара маса, седим ние с тебе чак до сутринта” и пак в живота си да не са били никога пияни, и пак в живота си на първо място да са спазвали абсолютната вярност към спортния режим.
Сред спомените на тези хора са какви ли не европейци, какви ли не американци, какви ли не китайци и други азиатци, какви ли не хора! Ето – българските бадминтонисти обикалят спортните зали по Европа с автобуси или със собствените си коли. По време на тези пътешествия се случват какви ли не събития…
Веднъж пътуват с автобус от Пазарджик, който принадлежи на местното ТКЗС и шофьор му е местният началник на транспорта запален бадминтонист…наречен “Митко – Бомбата”. Освен с играчите и техните ракети бусът е пълен още с краставици, домати, консерви, хляб, кисело мляко, кисело зеле, сувенири, любеници, и една малка тарга с “огнена вода”. Пристигат в китното италианско турнирно градче, спират за нощувка в местния парк, за да спестят и хотела, хапват, разпяват български песни и наблюдават дискретно “жабарките”, които “издишали” пред нашите красавици. И в този момент към тях се отправя едно невероятно стройно момиче!
– Тази  идва само при тебе – шегуват се нашите с Митко-Бомбата.
Но действително красавицата се изправя точно срещу него и пита:
– Ти ли си Бомбата?!
И Бомбата… просто пада от коня!
Авторитетно представяне на българския бадминтон на европейските турнири.Но… Тя била наша пазарджиклийка, дошла да си получи колета, пратен по бадминтон-автобуса…
През 1985 година Хасково празнува своята 1000-годишнина. Поканени са и бадминтонистите от Калифорния – лични познати на д-р Пюзант Касабян. Пристигат до Белград със самолет, а до българската граница с таксита, където преживяват един малък ад. Свикнали със своите безвизови паспорти, американците се ужасяват, че нашите граничари тук изобщо не ги поглеждат. Просто не ги пускат. Накрая им разрешават да “минат” за 24 часа и веднага да се връщат. Стриктни в своето обещание да дойдат в Хасково, те взимат нови таксита и се появяват пред възторжените посрещачи. На които унило казват, че ще пият по кафе – и обратно!
Но тук е, разбира се, д-р Касабян, който ги повежда към местната милиция, където смелите янки, макар и с поразтреперани крака, все пак влизат… Само че там ги канят в специална зала, където им поднасят не само страхотно хасковско кафе с баклава, но и яка закуска, каквато в Лос Анджелис още помнят. И докато янките се справят с нея – пристигат подпечатаните им паспорти не само за турнирните дни, но и с един бонус – още малко допълнително време – да опознаят България и нашия бадминтон – по плажовете на Поморие и Слънчев бряг…

Климент ВЕЛИЧКОВ
в. „България СЕГА“