2018! Спим ли спокойно в Годината на Жълтото куче?

Както пише в китайските книги на 16 февруари 2018-та Огненият Червен Петел ще ни каже “Кукуригу-чао” и ще литне под небето към островите Фиджи, където прекарва отпуската си. Тя трае само 11 месеца – до февруари 2019.
При нас ще дойде Годината на Жълтото куче, което ще ни охранява. Тъкмо навреме и особено ако нашият американски посланик в Израел наистина реши лично да приветства палестинците в новата си йерусалимска амбасада със “Шалом”, без да се съобразява, че там от такава дума не разбират.
Макар че става дума само за 30 дни, те могат да формират нежелателни последици в характера и отношението на мнозина от нас към ближните и затова трябва да сме осторожни.
Според китайските календари Кучето е твар бореща се за справедливост помежду другите твари, сред които живее и се очаква на някои места людете да станат с 1% по-справедливи, а на други  – с 21% по-несправедливи.
Кучето не обича промените и можем да се надяваме на щастливо време – Владимир Путин отново ще бъде избран за президент на Руската федерация, а Международният валутен фонд ще спаси и тази година здравата световна валутна конфигурация, благодарение на своите необятни хартиени и мастило-печатни залежи. Неговото присъствие ще предотврати и напъните на лудите, които жадуват за гибелна атомна война. Още повече, че през тази така чакана от нас година България ще купи новия изтребител,  и… както от Черно море до малко пo на изток от Охрид, и от Дунав до Родопите, кучето ще го пази в хангара, а цял свят, вкл. и София и Чикаго ще спят спокойно.
Жълтото куче ще подобри живота ни… Ако го гледаме в очите.
Както знаете – жълтото примамва парите. Ние със сигурност може да се възползваме от това и се въздигнем като милионери, и повече дори, ако навреме заминем за Китай, където всичко е вече, и вечно, жълто.
Жълтото куче е рицар на честта и щом заръмжи – всички недоволни, от каквото и да е, ще престанем да ръмжим едни на други, което е истинска благодат, и ще почнем да скимтим…
А сега въоръжени с фундаментални тайни на задаващото се жълтокучо време, нека си припомним и някои характерни щрихи и различия при различите зодии, което би могло да ни помогне да преживеем този прекрасен месец и неговите последствия по пътя към по-висок просперитет…
Принудени сме да живеем с любов, без любов, понякога и с обикновена омраза, едни с други. Няма спасение от съвременното общество и неговите морални и неморални правила и закони.
Принудени сме да живеем и с белези, които е издълбала собствената ни Зодия в нашето сърце, душа и всичките тем подобни органи из тялото ни, като се съобразяваме с всеки, с когото си имаме работа. Навсякъде – в офиса, в леглото или на път за Ниагарския водопад.
И забелязваме, че трябва да сме внимателни. Онова, което се харесва на Лъва е неприемливо за Девата.
Близнаците и Телците си приличат не повече отколкото тексаският шериф със шведската принцеса.
Желателно е и ние да се държим с тях по различен начин.
Ако попиташ един “Близнак” „Къде беше?” той ще те погледне изпитателно и ще се наежи. Близнаците са мисловни, мнителни и безкрайно чувствителни. Първата им мисъл е, че ги следите. Че се съмнявате в тях. Че искате да се скарате със светлата им личност. Че ги ограничавате. Че им слагате юзди. Че искате да ги покорите и привържете към себе си с вериги. Че отсега нататък животът помежду ви е невъзможен. Че нещо е рухнало, нещо се е счупило. Че вие не сте тази/този, за който/която сте се представяли досега. Че няма живот повече за вас двамата заедно…
Но ако зададеш на един Стрелец същия въпрос: „Къде беше?”… Той просто ще ви каже: „На мач”. И се приключва.
Така че вижте някои особености, които трябва да имате предвид сред яркия зодиакален космос, който ви обкръжава…
“България СEГA” – Чикаго гледа да не разсмива работните хора с това, че седмичният им хороскоп обещавал повишение в службата… Или многогодишния ветеран – че му предстоят горещи интимни приключения. Това, което търсим и предлагаме на нашите читатели са характерни черти, прогнози за поведение и реакция на хората от различните зодии, неща, които са установени,  или поне наблюдавани, през години и столетия…
________________________________________
1. Да не сте посмели да учите Овена какво да прави и как да живее! Да не започнете да го критикувате!? Да му давате съвети… Рискувате да опитате рогата му. Той мрази това. Ако все пак смятате, че трябва да му поднесете някаква негативна информация, смесвайте я с комплименти в пропорция едно към пет. И никога дори не намеквайте, че проектът му е „манджа с грозде“ или просто „въздух под налягане“! Всеки Овен се гордее със своите неоспорими качества на водач, с умението си да се справя с всичко… Да го разубеждавате в противното е все едно да разбудите звяра в него.
2. Вие ще нараните сърцето на Телеца, ако се присмеете на страстта му към насладите. Тогава ще го разсърдите не на шега. „Беше два часа във ваната? Не си се къпал сигурно от миналата седмица?” Тази на пръв поглед безобидна закачка може да го разяри.
Не е шега, ако се пошегувате с неговото отношение към парите или, не дай Боже, го упрекнете в скъперничество. Ужасно е, ако се усъмните в неговия вкус. Дори ако Телецът сам си знае, че синият пуловер и кафявите обувки не са най-ефектната комбинация, пак не си струва да го убеждавате.
Не се удивявайте на неговите гастрономически пристрастия като, например, в някой луксозен чикагски ресторант поиска шкембе чорба. Телецът има необичайни навици, но никой няма право да ги обсъжда с него. Не се пъхайте в неговия личен живот. Телците са затворен знак и никой няма право да нарушава тяхното лично пространство.
3. Близнаците… ах, Близнаците… с тях трябва много да се внимава! Никога не обелвайте и дума, че вчера те са били на съвсем друго мнение от днешното. Всички мнения при тях са не само правилни, но и блестящи. Дори и да се различават едно от друго както ангелите от дявола.
Безполезно и невъзможно е да искате от тях да ви се отчитат за всяка минута, прекарана без вашето присъствие. Още по-ужасно ще бъде, ако вие се опитате да контролирате свободолюбивите Близнаци с постоянни въпроси или с помощта на телефона.
Не завършвайте фразата, която се отнася до тяхната личност, с конкретен извод. Близнаците са мнителни хора. На тях винаги им се струва, че говорещият има предвид нещо съвсем друго.
4. Ракът няма да хареса ако сте засегнали честта на неговия партньор. За него тези думи не са кръчмарска фраза. Ако Ракът е оскърбен, той първо ще се обиди, а след това ще ви извика на дуел. И ще ви се наложи да давате сметка за всяка своя дума и действие.
Ако се усъмните в неговите идеали от миналото. Раците са склонни да идеализират всичко, което се е случило с тях и не бива да ги сваляте от небето на земята. Няма да ви просят това.
5. Лъвът има да ръмжи много и лошо, ако го критикувате пред други хора. Ако започнете да се възхищавате на неговия шеф, приятел, съсед. Слънцето на небето може да бъде само едно и това без съмнение е самият Той, Царят…
6. Девата ще пореве на рамото ви… щом сте обещали нещо да направите и не сте го свършили. Девата никога нищо не забравя. И изисква същата отговорност и от другите. Ще стане огорчена, ако сте си позволили малка шега по повод на нейния външен вид. Тя не възприема такъв хумор.
7. Везните ще бъдат разстроени и няма да отмерват правилно… ако забравите да им поднесете подарък за рождения ден и да запалите свещи на романтичната вечеря. Ако пропуснете прегръдката сутрин, когато тръгвате на работа. Ако ограничавате неговото/нейното лично пространство. Ако им повишите тон.
8. Скорпионът става отровен в случаите, когато не сте искрени докрай. Тези хора чувстват всяка лъжа и фалш. Затова е съвсем безполезно да си кривите душата пред тях. Когато ги упрекнете в изневяра. Самите те са ужасно ревниви. Но при това не могат да търпят, когато някой им прави забележка или се опитва да ограничи тяхната свобода, както и когато ги пренебрегват. Скорпионът смята себе си за ненадминат любовник.
9. Стрелецът не използва любовните си стрели, когато… мъгливо му обяснявате нещо или му давате съвет. Стрелците са хора на действието. Те се дразнят от описанието на детайлите, ако го упрекнете в скъперничество или егоизъм. Ако се усъмните в свещеното му право да знае всичко по-добре от другите.
10. Козирогът боде, когато… се присмивате на неговите успехи или неразумно харчите пари, дори и да не принадлежат нему и той да няма нищо общо с тях.
11. Водолеят ще ви удави, когато… му натрапвате своята гледна точка. Тази зодия много обича да спори и винаги се старае да има последната дума. Лоши сте, ако не се възхищавате на неговите супер идеи, ако критикувате плановете му за бъдещето и казвате, че в близкото столетие няма да спечели достатъчно за конното ранчо в Аризона, което е сърцето му…
12. Рибите стават акули, когато ги свалите от небето във водата и открито заявите, че екипажът за най-близкия космически полет вече е подбран и те не са в списъка, или ако започнете да обсъждате събития от техния личен живот. Рибите презират лъжците, защото самите те са обикновено искрени.

Климент Величков
в. “България СЕГА”, Чикаго