"България СЕГА" – с юбилейна бадминтон награда!

Българската федерация по бадминтон организира във вторник, 18 декември т.г., заключителната церемония и последната от трудно преброимите спортни изяви – турнири, срещи на ветерани, публикации на статии и клипове в медиите, събрания, гостувания, празници в клубовете и пр., с които отбеляза полувековния юбилей от своето създаване.

Присъстващите бяха и зрители – фенове на Играта, и участници в нейното израстване, за което получиха и съответни призове, отличия и благодарности. С похвална почит и внимание бяха удостоени и медиите, които спомогнаха не малко за популяризирането и разпространението на спорта.

Сред наградените най-популярни български медии, имащи благодатен принос за просперитета на бадминтона, като БНТ, Канал 3, БНР, “Труд”  “Телеграф”, “24 часа”,  и пр. специален приз и благодарности получи и редакцията на “България СЕГА” – Чикаго, седмичникът на българските общности в САЩ и Канада, по спортните страници на който бадминтонът намира заслуженото свое място.

Присъстващите получиха и специалната брошура “50 години бадминтон в България”, в чието реализиране също взе участие и нашата чикагска редакция.

 

Градивно и с голям заряд от енергия, прозвуча словото на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който направи задълбочен анализ на развитието на бадминтона от времето на първия турнир в Пловдив на 23 декември, 1967 година, до празничния юбилей, който беше на дневен ред.  

„Бадминтонът е един от най-бързо развиващите се спортове в България – каза Кралев, – и аз съм изключително доволен от начина, по който работим с федерацията през последните 3 години. Освен с успехите на нашите състезатели зад граница, бадминтонът е фундаментален и за развитието на масовия спорт, защото е лесно достъпен, практикува се от всички възрасти и цялото семейство.

Това дава добри възможности за големи и малки да се занимават с любимия спорт. Неслучайно заедно с федерацията стартирахме програмата „Децата и бадминтона“, която беше финансирана от Министерството с 50 хиляди лева и по която обхванахме над 1200 ученици. Ние сме много доволни от резултатите и ще продължим да финансираме тази програма. Защото тук парите са на своето място и много от директорите в училищата, с които работим, изразиха задоволството си от начина, по който се правят тренировките  и от интереса на децата.

Смело мога да кажа, че сме една от трите водещи нации в европейския бадминтон и съм сигурен, че винаги ще имаме достойно присъствие на европейско ниво. На световни първенства и Олимпиади е много по-сложно, защото азиатците доминират в този спорт, но защо пък да не ги изненадаме?“

Кралев акцентира и върху факта, че в този спорт вече има интерес и от частни инвеститори, които изграждат съоръжения за практикуването му.

Министърът бе награден от президента на Българската федерация по бадминтон Пюзант Касабян по повод 50-та годишнина на спорта у нас и за заслугите му към неговото развитие. Той получи медал за особени заслуги, диплома, ръчно изработената значка и юбилейна купа.

 

 „Благодаря на министър Кралев – каза лидерът на бадминтона у нас и на Балканите,  – че прие да бъде патрон на 50-годишния ни юбилей. Най-значимото събитие през тази година беше домакинството на сесията на Борда и Управителните органи на Европейската бадминтон конфедерация, по време на която европейският бадминтон почувства грижата на Министерството на младежта и спорта за нашия спорт. Много важна е и подкрепата, която получаваме за програмата „Децата и бадминтона“, която е важна за откриване и развитие на млади спортни таланти и ключов фактор за по-добро детско здраве.“
Д-р Пюзант Касабян заяви още, че през последните 50 години бългрският бадминтон уверено се развива по всички направления, за да се стигне до официалния му статут, като част от европейския и световен елит.
„Първите международни успехи – каза той,- постигна многократната шампионка Диана Колева – двукратен носител на Европейската купа през 1988 и 1989 година, като комплексен победител във веригата състезания на Стария Континент. Забележително е, че още с влизането на бадминтона в олимпийското семейство, българските състезатели участват на всички Олимпийски игри – единственото подобно явление при спортовете с ракети в страната. Безспорен връх са постиженията на Петя Неделчева, класирала се на пето място на Олимпийските игри в Атина, 3-та в световната ранглиста на двойки и 8-ма на сингъл – феномен в световния бадминтон. Петя завоюва през годините повече от 50 титли от международни шампионати и има в колекцията си пет медала от Европейски шампионати. При мъжете Светослав Стоянов и Михаил Попов са многократни шампиони на турнири от най-висок ранг, като Стоянов завоюва девето място на единично на Олимпийските игри в Сидни през 2000 година. С постиженията си от първите Европейски игри в “Баку 2015” – златните момичета Стефани и Габриела Стоеви, спечелили единствения златен медал за България, бронзовият медал поединично на Петя Неделчева и двете пети места –  бадминтонът се утвърди като спорт номер 1 за страната на тези игри. За този половин век българските бадминтонистки  завоюваха повече от 20 европейски медала от първенства на Стария Континент. Те имат титли от най-високата категория международни турнири, два пъти са медалистки в отборната надпревара на Европейските първенства, а през 2015 г. станаха европейски вицешампионки, като играха на финала с най-добрия европейски тим – Дания.
Изпълнителният директор на БФ Бадминтон, д-р Володя Златев, заяви, че през настоящата юбилейна година с висока цена са постиженията на Габриела и Стефани Стоеви, които спечелиха за България сребърни медали на Европейския шампионат в Русия, влязоха в топ 10 на световната ранглиста и за втори път станаха европейски клубни шампионки с клуба си „Иси Ле Мулино“ – Франция. Връх беше организираната от 22-ри до 24-ти септември годишна сесия на Борда и Управителните органи на Европейската Бадминтон Конфедерация, под патронажа на министър Красен Кралев, на която участваха 38 високопоставени функционери на Европейската централа.
… 2017 година ще остане в историята на българския бадминтон като един връх на спортни достояния, но и като втори старт към нови върхове през предстоящите години на бъдещото му столетие!

БЪЛГАРСКИЯТ БАДМИНТОН –

ПОД ЛЪЧИТЕ НА ИЗГРЯВАЩОТО СЛЪНЦЕ!

Кой не знае чий е респектиращият флаг с “Изгряващото слънце” над нашата планета… Макар и стилизиран само до един огнен диск на чисто бяло поле? Кой не е слушал за далечната островна страна, където живеят загадъчните за останалия свят и дарените с много таланти “жълти” наши братя и сестри със скосени очи, крачещи почти винаги в челото на нашия Човешки род на Земята?

Те са и домакините на показващите се вече зад Фуджияма ХХХІІ Летни Олимпийски Игри, които ще се състоят от 24-ти юли до 9-ти август 2020 година в Токио – за трети път в Япония, – след незабравимите лятна и зимна олимпиади в японската столица през 1964 и Сапоро – през 1972 година!

Да, това са “спортните магьосници от Япония”, които заедно с Китай са първи по успехи в красивата игра, наречена “Бадминтон”! И тези дни ни подадоха приятелски ръка… Защото България е една от страните, която уверено се катери по стръмния склон от подножието към върха на този спортен феномен! Страната ни участва със своите бадминтонисти във всички Олимпийски игри досега от “Барселона 1992” – когато този спорт влезе в олимпийската програма до “Рио де Жанейро 2016”.

Освен това има и голяма, не съвсем научно обоснована, но магнетична привлекателност между нас и тях… Пък сме и с един бонус от пориви на симпатия между спортистите и спортните хора от кормилото на “летящото перо”…  Та всичко това, начело с плановете за най-добра олимпийска подготовка, бе достатъчно предизвикателство да литне една солидна наша спортна делегация на прекрасната японска визита от 29-ти ноември до 10-ти декември т.г.
Делегацията, която щеше да се запознае с “ЯПБ” /Японската Библия на Бадминтона/ и реалните възможности да се “прочете и приложи” при предстоящата отговорна подготовка на олимпийските ни представители /и бадминтона като цяло/ в предстоящата най-голяма спортна фиеста на съвременната ни цивилизация, беше съставена от олимпийските ни надежди за 2020 година – състезателките с челни позиции в европейските ранг-листи на младите таланти – Мария Мицева /20 год./ и Мария Делчева /17 г./, също младите бадминтонисти Иван Русев, Даниел Николов, Иван Панев и Димитър Янакиев. Включени бяха и елитните треньори Орлин Цветанов и Пею Бойчинов, както и официалните ни делегати за преговорите – изпълнителният директор Володя Златев и президентът на Българската и Балканската федерации по бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян.
 


Нашата делегация бе посрещната радушно от спортните си колеги в Япония, както и от кмета и губернатора на града и департамента Окаяма и българския посланик в Япония – г-н Борислав Костов. Там се намира тренировъчния център за висша състезателна степен на подготовка в бадминтона.

Нашите сънародници са настанени в самостоятелни стаи и апартаменти в петзвездния хотел “Роял” с най-съвременни конферентни зали и офиси, за подготовка и водене на преговори. Сключен е четиригодишен договор за организиране на подготвителни тренировъчни лагери за водещите български национални олимпийски състезатели – мъже и жени с български и японски треньори и спаринг -състезатели от различни класи.

Окаяма е специален град с идеални условия за най-сериозна спортна подготовка. Както въздухът и водата ту са кристално чисти, така и продуктите за приготвяне на храната са абсолютно свободни от каквито и да е химикали или ГМО-съставки. Японските спортни институции предоставят всяка година по 40 000 долара за реализиране на подготовката на нашите бадминтонисти, които се готвят за участието си на Олимпийските игри “Токио 2020”.
 
Събитието е изключително дружески жест към нашия спорт и България от страна на японските спортни среди и въобще Япония и той е, разбира се, заслужен от нашата федерация, която полага изключителни грижи – както за международния принос на бадминтона за изграждането на един мирен, спокоен и разумен свят, така и за внедряването му като специалният и сигурен приятел на хората, и особено децата, да надвият гибелните последствия от обездвижването в съвременната ни цивилизация.

Климент Величков
в. “България СЕГА”,
Чикаго