Да раздвижим България! /С поздрав от Поморие!/

Малко преди зимата, която в Поморие позакъснява, и даже въобще не й се иска да идва, водим интересна беседа с основателя, също и треньор, на поморийския “Спортен клуб “Атлет 2004” Атанас Атанасов. Току-що и последната негова атлетка привърши поредната порция тренировъчен крос и ни каза “чао”. Под лъчите на слабичкото, но все още вършещо своята работа слънце, край морския бряг, останахме само ние и гларусите. Те усърдно се занимаваха с рибарския си занаят, а аз започнах с моя вестникарски – да досаждам на този динамичен, общителен, решителен и волеви млад човек, който беше сред пионерите на една утопична на пръв поглед идея – “Да раздвижим България”…
Не само “спортно”, разбира се. Защото животът, който ни е поставил сред прекрасна земя, въздух и вода, нещо позагуби от необходимата хармония и… човещина. Време е сериозно да се “раздвижим”. Статистиците грачат прокоба –  България се “стопява” – през 2070-та ще е с население от 5 150 000 души. Българите сега сме с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз, сключените бракове намалели – от 26 800 през 2015 до 25 700, разводите се увеличили от 10 600 до към 12 100…
 


Мими Дермеджиева

Разбира се, икономиката и управлението, разюзданото ограбване на едни от други, и пр. са главните причини, но и нихилизмът, загубените радости от живота, липсата на усмивка, енергия, мечти, стремежи, приятелство, общение, любов към ближния, играта, благородното съревнование… са ни довели до разнебитено здраве, психика и опасно безверие.

Може и да е спорно дали много, малко или никак от всичко тях ще може да Ви излекуват “спортните хапчета”, които сега ще Ви препоръчам, но преди няколко дни бях сред жизнерадостни и усмихнати хора, които имаха здрави крака, сърце и глава благодарение на активен живот и отново ме убедиха, че всичките тези основни черти на спортния феномен в съвременното общество, са едни от най-добрите лечители от гибелния стрес.

Първата крачка е да си намерите добри съюзници в похода към нов живот и здраве. Запишете се в най-близкия спортен клуб, ако го има. Ако няма – създайте го. Отидете при кмета, при директора в училището на децата Ви, потърсете разумни спонсори или организация, която знае как да го направи. Това няма да е загубено време за Вас. Ще бъде времето, което ще ви се отплати най-щедро.

А сега примерът, който може да Ви заинтересува.

…Бях шокиран от Спортния календар, съставен и приет официално от Общината, спортните организации и приятелите на спорта в Поморие. Особено силни са поморийци при детските спортни игри и забави, умело са вплели в ежедневието на семействата общението в спорта на деца и техните родители.
Тук трябва да започнем с ежегодните Общински ученически игри.
Да продължим с футбола – на големи врати, на малки вратички, сред деца, младежи, ветерани…
Следват турнирите по шах.
Два турнира по народна борба – единият се прави в манастира “Свети Георги”. 
Мотокрос, масов и атрактивен.
Националният шампионат по спортно ходене за всички възрасти,
Два турнира по Спортни танци.
Много популярните спортни празници “Мама, татко и аз”.
Необикновено популярните тук игри “Детство мое” – шампионат между детските градини, на който се надбягват бебета – лазешком или с проходилки.
Следват и специални спортове за възрастни – “Фехтовален празник” …
Ветроходната регата “Циклон” – прекрасен поморийски специалитет.
Масово плуване в открити води – можете да си го представите в топлото лято и при онова лудо време, когато Поморие “пораства” три пъти и тук се говори на 15-20 езика…
Тукашен специалитет са и седмичните “промоции” на разни спортове  – от плажен волейбол до бейзбол и крикет…
Пълни с морски дух и ентусиазъм са  т.н. “Съботи на Източния плаж”  – със семейни щафети, фитнес, дори народни хора и песни…
Ако сте издържали четенето на тази наистина уникална програма  за мечтата, наречена “Да  раздвижим България”, помислете си колко по-добре ще е и да сте видели нещо от това, а най-добре – да сте стартирали в някое спортно събитие. Ще може тогава и да запеете заедно с поморийските млади звезди: ” И сме най-красиви, и сме най-добри… и най-подвижни!”

Атанас Атанасов, с когото дискутираме темата как и доколко физическата култура и спортът биха могли да “раздвижат” нашето общество, и най-вече младите, в екстремното време, в което живеем, е сред най-активната част от съгражданите си, общинското ръководство, училища, организации и пр. които имат дял в конкретната дейност. Като спортен специалист, член на Българската федерация по лека атлетика, основател и треньор на спортния клуб “Атлет 2004” – Поморие той току-що бе посетен от Александър Токев от столичната централа, който каза, че ентусиазмът и организацията, с които се работи в Поморие, може да са пример и пътят, по който да тръгнат и други, за да има резултат в национален мащаб.

Атанасов е положил началото на друг, на практика предшественик – Спортен клуб “Пощенец” през 1994 година, когато работи в Ямбол с три секции – лека атлетика, тенис и шах. Когато се премества със съпругата си Мария в Поморие той основава вече поморийския “Спортен клуб “Атлет 2004”. Благодарение на отличните условия и партньорство с обществените организации, с Общината начело с кмета Иван Алексиев, и особено с училищата, спортният клуб успява да развие мащабна дейност. Младите атлети често са в челото на такива фиести като Европейската кампания “Now We MOVE” и техните български координатори – сдружението “Бъди активен”. Така например на организирания маратон на Крайбрежната алея под мото “Да раздвижим Поморие” участваха 26 паралелки от І до VІІІ клас от СОУ “Иван Вазов”.

Питам го кои са основните лекоатлетически дисциплини, в които тези “морски” момчета и момичета, които той тренира, имат своите успехи. Очаквано, оказва се, че това са средните и дългите бягания още и спортното ходене. Където Атанасов е лично специалист и има своите призове, шампионски титли и награди на български и балкански шампионати. Например Мая Атанасова – Жекова става национален шампион на 10 000 метра спортно ходене. Тази година Мария Дерменджиева при много силна конкуренция от над 30 състезателки, стана шампион на 5 километра планинско бягане. Атлетите на “Атлет 2004” имат още успехи и на 3 000 м  с препятствия, спортно ходене на 20 километра и др.

Нашият разговор завърши с нещо като малка мечта, но добра идея – да организираме едни Чикаго-Поморийски детски игри с разменено гостуване!
А!
Нека раздвижим през 2018-та не само Поморие и България, но и Чикаго – нищо, че тук живеем едва ли не на диви скорости, а що се отнася до Америка – тя пък е още по-светкавична… Но ние ще го направим по една древногръцка мъдрост, която ни учи – “Бързай бавно!”.
… Но не стой на едно място и не бързай заднешком, както го правим на почивки в България…

 ШОСЕЕН ПРОБЕГ „НИКУЛДЕН“

 


 
 
 
В чест на празника на град Бургас и рибарите – 6 декември – за 37-ма поредна година се проведе Шосеен пробег „НИКУЛДЕН“.  Лекоатлетическото състезание се състоя в Морската градина на Бургас и в него се включиха много любители на бягането и спорта от Бургаския регион, както и елита на средни и дълги бягания в България: Радосвета Симеонова – Националния шампион на маратон, спортно ходене и 3000 м. с преп.; Маринела Нинева – Национален шампион на полумаратон, планинско бягане и крос-кънтри; Иван Попов – национален шампион на полумаратон; Шабан Мустафа – многократен шампион на маратон, планинско бягане и крос-кънтри; Кремена Ковачева и Цветан Бахчеванов – най-добрите атлети от област Бургас при жените и мъжете.
Безспорно най-авторитетното участие беше на Балканския шампион на маратон за 1978 г. – Васил Лечев, който се състезава при мъже над 60 год. Дистанцията за пробягване на юношите и девойките беше 9 км, а тази за мъже и жени – 18 км., а осигурения награден фонд – 3000 лв.
Организатори на спортната проява са Асоциация „Спорт в свободното време“, СК „Маратонец“ Бургас и СК „Атлет 2004“ Поморие, с активното съдействие на Община Бургас и РК „Спорт и здраве – Бургас“.  В официалното награждаване на победителите участваха: Цветозар Манолов – представител на община Бургас, Даниел Дуков – представител на Асоциация „Спорт в свободното време и Атанас Атанасов – регионален експерт към Министерство на младежта и спорта.
Победителите по възрастови групи:
МЪЖЕ
1. До 18 години – Иван Иванов – Варна
2. До 50 години – Иван Попов – Стара Загора
3. До 60 години – Петко Атанасов
4. Над 60 години – Серьожа Кючуков

ЖЕНИ
1- До 18 години – Габриела Красимирова – Добрич
2. До 50 години – Радосвета Симеонова – Добрич
3. Над 50 години – Стефка Стоянова – Бургас
“България СЕГА”, Чикаго
Соб. информация

Климент Величков
“България СЕГА”, Чикаго