Прави ли са в МОК и ще бойкотира ли зимната олимпиада Русия?

Преди няколко дни МОК разпространи своето решение, във връзка с възникналия допинг-скандал, за временно спиране правата на Олимпийския Комитет на Русия, който не ще може да изпрати състезатели на Зимните Олимпийски Игри в Пьончан – Южна Корея от 9 до 25 февруари 2018 година.
Руските спортисти, които не са уличени в употреба на допинг могат да участват в Игрите като “Руски спортисти под неутрален флаг”, без герб на екипите и химна на страната си. Наказанието не засяга националните отбори на Русия по хокей и кърлинг.
Решението е взето на база докладите на Помията по допълнителна проверка на допинг-пробите на участниците в Олимпийските игри в “Сочи 2014”, и Комисията, разследваща ролята на руското Министерство на спорта, които са “скривали положителните допинг-проби”.
Сред санкционираните представители на руските спортни власти е и настоящият вицепремиер на Руската федерация Виталий Мутко, който доскоро бе министър на спорта, сега президент на Руския футболен съюз. Той получава безсрочно наказание от МОК. Ще бъдат отказани акредитации за игрите и на всички чиновници от Министерството на спорта в Русия.
През ноември тази година бяха отнети 10 медала, спечелени от руски спортисти в Сочи. По този начин руският отбор загуби първото място в класирането по медали.
Решенията са взети на базата на казани, но недоказани  с факти, “престъпления” на спортисти отпреди години от избягалия в чужбина шеф на самата Руска антидопингова агенция Родченко, който е получил за това убежище и финанси. То събуди голямо недоволство в руската общественост, която смята това за политическа поръчка в глобалното противопоставяне на Русия и Запада. Ситуацията заплашва и с дълготрайни поражения в световния спорт. Още няма официални коментари от политическия елит на Руската Федерация.
Публикуваме актуална извадка от една анкета в руските медии по предложението Русия да бойкотира Зимните Олимпийски Игри като ответна мярка. Въпросите и отговорите са следните:
1. Бойкотът ще бъде достоен отговор за несправедливото решение на МОК – 11 703 гласа – 68.02%
2. Не, нека участваме под неутрален флаг и докажем, че не могат да ни сломят -2 127 гласа, 12.36%
3. Все ми е едно. Не се интересувам от зимните спортове – 214 гласа, 1.24%
4. Най-добре е да организираме алтернативна Олимпиада – 3 160 гласа, 18.37%

Общия брой на гласовете наброява 17 204 гласували.
От Телевизионната и Радиоразпръскваелната компании потвърждават решението си да не транслират Игрите, ако руският отбор не участва в тях.

Климент Величков
в.”България СЕГА”, Чикаго