Жребият „Русия 2018“

Мечето Миша беше един от най-сполучливите талисмани в историята на големите спортни фиести. И нямаше как мечката – традиционният руски отличителен знак, да се повтори след Олимпийските игри “Москва 1980”.
Световното първенство по футбол “Русия 2018” ще мине под знака на един симпатичен вълк, който в никакъв случай не бихте могли да срещнете в гората, но на 12-те стадиона на световния шампионат те ще бъдат постоянно пред очите ни. Той беше избран с открито гласуване на сайта на ФИФА с участието на около 1 200 000 гласоподаватели. Автор на талисмана е младата красавица – студентка към катедрата “Графичен дизайн” в Държавния университет на руския град Томск – Екатерина Бочарова.

Сред най-зъбатите опасности за световните спортни фиести – оазиси на идеята за мирно сътрудничество и живот на планетата /освен политическите поръчки към някои спортни институции за създаване напрежение и враждебност, като допинговия скандал, например/ е и все още неукротения тероризъм и хулигански изцепки. Независимо, че няма особена гласност по това как руските специални служби се готвят да изпълнят задачите си, а може би и именно поради това, съществува повече спокойствие отколкото при предишните световни първенства в Южна Африка и Бразилия. Отсега е ясно и това, че органите на безопасността, наред с антитерористическата си готовност, ще се постараят да изолират по време на шампионата и всички лидери на хулиганските групи фенове, които са способни на много места да сервират своите спонтанни битки, от които страда и обществото и спорта. Белязаните със знака за опасност не ще получат и специалния пропуск за стадионите, без който входните билети са невалидни.

На 1 декември, петък, в Кремъл, Москва, се състоя жребият за финалните мачове на Световното първенство по футбол “Русия 2018”. 32-та отбора от цял свят, добили правото да участват в него по време на изключително тежките квалификационни борби, узнаха своите съперници по групи и градовете, в които им предстои да се срещнат. България, уви, отново липсваше, но това все пак не попречи на други над 1 500 гости и домакините – звезди на световния футбол и други знаменити люде да минат по червения килим до Vip-зоната… После, след като си поеха дъх край охладеното шампанско и горещите руски блини, влязоха в голямата Кремълска зала и се заеха да свършат своята специална работа. Церемонията се водеше от английския футболен титан Гари Линекер, чийто 115-минутен труд, според достоверен източник, е бил оценен на 20 000 фунта стерлинги. Помагаше му колежката от руските медии Маша Командная.
Сред треньорите на 32-та отбора /знаете, че това е световна величина – доскоро на финалите идваха само 16 национални тима/ се открояваше футболният магьосник Йоахим Льов, руският Станислав Черчесов, португалецът Руй Коща…
Преди тегленето на жребия два големи екрана запознаваха зрителите със стадионите и градовете, където ще се играят срещите и с моменти от историята на световните футболни шампионати. Минути преди началото на жребия влязоха асистентите на тегленето. Сред тях и Марадона с неописуемо жълта папионка.
Марадона на това Световно участва не с крака, а с ръка, и не с ръката на  Бога, а със своята... Беше звездата на жребияНенадминатият по своя царствен непукизъм и артистично присъствие “главен водещ” на всички най-тежки церемонии в Русия Иван Ургант и магнетичният център за женските уши и за мъжките очи – певицата Алсу, дадоха старта, а първи се класираха за приветствените речи двамата президенти на федерациите – единият на Руската, другият – на Футболната – Путин и Инфантино.
Владимир Путин приветства всички дошли, и които ще дойдат в Русия на тази планетарна среща на човечеството, да поддържат своя отбор. Пожела им да останат с незабравими впечатления. “Те ще могат да почувстват нашата душевност и открито сърце – каза руският президент, – това как умеем да посрещаме приятелите знае всеки, който е бил поне веднъж в Русия. Току-що беседвах с познати в цял свят таланти, благодарение на които футболът стана толкова популярен… В историята на футбола са вписани и имената на наши спортисти – Лев Яшин, Никита Симонян, Ринат Дасаев…”
Джани Инфантино пък направо – по руски, и на руски, поздрави приятелите на футбола: “Дорогие друзья, добро пожаловать в Москву”!

Жребият за финалите на ХХІ Световно първенство по футбол, първо в Русия и въобще в Източна Европа /макар и малко в Азия, където доста се е протегнала Русия/ се откри с лиричните песни на Алсу и атлетичния танц на световно известния балет на Мойсеев, който специално бе подготвил неописуем коктейл от танци, футбол и най-новите чудеса на техническия прогрес в сценичното изкуство. Високата до небесата класа на танцьорите ни подготви добре за очакваната красота и класа на висшия футбол на нашето време… А докато балетът опияняваше дамския състав в залата, Путин опиваше лично мъжкия състав чрез стройна поредица от чаши със шампанско…
“Мондиал 2018” започна с квалификациите между националните футболни отбори на 209 страни – повече от членуващите държави в ООН, а сега бяха останали 32-те най-подготвени и щастливи, които жребият разпредели в осемте предварителни групи така:
ГРУПА  A
1. Русия
2. С. Арабия
3. Египет
4. Уругвай
ГРУПА  B
1. Португалия
2. Испания
3. Мароко
4. Иран
ГРУПА  C
1. Франция
2. Австралия
3. Перу
4. Дания
ГРУПА  D
1. Аржентина
2. Исландия
3. Хърватска
4. Нигерия
ГРУПА  E
1. Бразилия
2. Швейцария
3. Коста Рика
4. Сърбия
ГРУПА  F
1. Германия
2. Мексико
3. Швеция
4. Ю. Корея
ГРУПА  G
1. Белгия
2. Панама
3. Тунис
4. Англия
ГРУПА  H
1. Полша
2. Сенегал
3. Колумбия
4. Япония
Програмата
Срещите ще се играят от 14 юни до 15 юли 2018 г.
Шестте мача всеки срещу всеки в групите – от 14 до 28 юни.
По традиция мачът на откриването се играе единствен в първия ден – на 14 юни и той е между отбора на страната домакин – Русия и по жребии – Саудитска Арабия. Играе се на стадион Лужники в Москва от 18:00 ч. московско време.
Осминафиналите са от 30 юни до 3 юли.
Четвъртфиналите са на 6 и 7 юли,
Полуфиналите – на 10 и 11 юли, 
Мачът за 3-4 място е на 14 юли.
Финалът – на 15 юли – отново на стадион Лужники от 18:00 ч.
64-те мача, от които се състои това грандиозно събитие –  в 11 града, на 12 стадиона:
Москва – Лужники и Спартак
Санкт-Петербург – Стадион Санкт-Петербург
Екатеринбург – Екатеринбург Арена
Нижний Новгород – Стадион Нижний Новгород
Волгоград – Волгоград Арена
Сочи – Фиште
Ростов на Дону – Ростов Арена
Казан – Казан Арена
Самара – Самара Арена
Калининград – Стадион Калининград
Саранск – Мордовия Арена
Средният капацитет на стадиона е 45 000 седящи места за зрители. Лужники – 81 000, Санкт-Петербург – 68 000.
Статистиката и отборите портрети
Най-младите отбори по средна възраст на футболистите са тези на Нигерия – 24.9 г. Германия – 25.7 г. /немците са и световни шампиони по футбол при юношите до 17 г. и младежи до 20 г/.
Най-възрастни са  отборите на Панама – 29.4 г. и Исландия – 29 г.
Най-висок среден ръст имат Сърбия, Исландия, Швеция, Дания – по 185 см
Най-ниски са Перу, Уругвай, Аржентина, Мексико, Саудитска Арабия, Япония и… Испания – по 180 см
В съставите на отборите са включени средно 64.6% футболисти, които не играят в родната си страна, а в чужбина. Само Англия и Саудитска Арабия играят изцяло със свои футболисти.
Прогнози?
Двамата президенти - на FIFA и на РусияНикакви прогнози! Ще почакаме, ще видим… Видяхте ли какво стана с Италия в квалификациите? Паднаха от шведите на баражите, които даже ние бихме. Сега и домакините, които са заедно с такива два състава от “лека категория” като Саудитска Арабия и Египет, скрито тракат със зъби от притеснение…  Смята се, че има само един свестен мач в групите – Португалия – Испания. И като че няма никаква група на отчаянието, но…  знае ли се след като цяла Аржентина се моли денонощно, начело с Папата, да му даде Бог здраве на Меси и добър мерник на ритника. Но знае ли се дали ще му бъде дадено и Меси официално ще бъде признат за Месия от изстрадалата в последните футболни години Аржентина…  И дали англичаните ще спечелят 5-те милиона паунда, които им дават като примамка за повече старания? Да, ще видим… Ако не се намери още някой като евродепутатката Ребека Хармс, която излезе с предложение към своите колеги и футболистите да бойкотират домакинството на Русия. Послушат ли я – няма да има какво да видим.

Климент Величков
в. “България СЕГА”, Чикаго