Край на мистерията Йети! Учените разбраха какво е

Ловът на неуловимото мистично същество Йети претърпя неуспех, след като предполагаемите косми и кости от него се оказаха, че принадлежат на мечки, информира „Дейли Мейл“.
За съществуването на Йети или „Снежния човек“ – загадъчно маймуноподобно същество, за което се твърди, че обитава високите планини на Азия – се съобщава от векове в Непал и Тибет.
Намирани са негови отпечатъци, а истории за него се предават от поколение на поколение.
Ново ДНК изследване на предполагаеми проби от Йети от музеи и частни колекции обаче предполагат, че хималайската легенда може да има съвсем обикновен произход.
Изследователи от университета в Бъфало анализирали девет проби от Йети, включително кости, зъби кожни, космени и фекални проби, събрани от Хималаите и Тибетското плато.
Резултатите от изследването, публикувани в списание „Proceedings of the Royal Society B“, показали, че едната проба е от куче. Другите осем пък се оказаха от черни мечки, кафяви хималайски мечки или тибетски кафяви мечки.
Д-р Шарлот Линдквист, която ръководи проучването, заяви:
„Нашите открития твърдо показват, че биологичните следи, оставени от легендата Йети, могат да бъдат намерени в местните мечки, а нашето проучване доказва, че генетиката трябва да може да разкрива и други подобни мистерии“.
Екипът ѝ не е първият, който изследва ДНК от Йети, но според д-р Линдквист предишните проекти са извършвали по прости генетични анализи, които оставяли важни въпроси нерешени. „Сегашното изследване е най-прецизният анализ на проби, за които се предполага, че произхождат от митични хуманоидни същества или такива, които се смятат за аномалия“, обяснява тя.
Освен, че проследява произхода на легендата Йети, работата на д-р Линдквист разкрива информация за еволюционната история на азиатските мечки. Тя казва: „Мечките в този регион са или уязвими, или критично застрашени от гледна точка на опазването, но не е известно много за тяхната история“.

Учените класифицират митохондиралната ДНК на 23 азиатски мечки, включително предполагаемия Йети, и сравняват генетичните данни с тези на други мечки по целия свят. Анализът показва, че докато тибетските кафяви мечки имат близък общ произход с техните северноамерикански и еврзийски роднини, хималайските кафяви мечки принадлежат към отделна еволюционна линия,
която се отклонява много рано от тази на всички останали кафяви мечки. Отделянето е станало преди около 650 хил. години, по време на ледников период.
„Допълнителните генетични изследвания на тези редки и неуловими животни могат да помогнат за осветляването на екологичната история на региона, както и за еволюционната история в световен мащаб, а допълнителните проби от „Йети“ могат да допринесат за това“, категорична е д-р Линдквист.

Източник: Daily Mail