Григор Димитров се класира за полуфинала на ATP Finals – London 2017

… И тъй като нашият Цар Футбол няма атрактивна външна политика, ние предоставихме нашата, българска, спортна корона на Григор Димитров. Преди няколко дни той замина в Лондон на едно парти, което е особено популярно и където се допускат само 8 короновани глави. Става дума за върха на тениса, където отеква последния акорд на “Тенис 2017” и звучи първият звук от рапсодията “Тенис 2018”.

ATP Финалите за 2017 година се играят от 12 до19 ноември в Лондон – Зала “№2 Арена”, която е с твърда настилка и има 17 800 зрителски места…

До тук ние сме доволни от образа на България, с който нашият тенис-суверен рисува родната ни страна пред света. През годината Григор игра в 22 турнира. Спечели шампионските купи или скъпоценните точки, които му откриха пътя към Лондон в София, Австралия – Оупън, Бризбейн, Синсинати. Достигна най-високото ниво за български тенисист – шести в ранглистата.Придаде нова мощ на своя сервис, покори всяка педя от корта, постигна невиждана у другите гъвкавост и скорост, смали дамските навици да посипва интернета със снимчици, пребори се с медиите, които на негов гръб режисират примитивни оперети с някоя си „Швайнщайга“, стегна се и скоро ще стане не само мъж и половина, но и цял супер-тенисист в света.

Надал и неговата изгубена надеждаНо дайте сега да си поговорим по български за Лондон.
Като изключим още на старта прогнозите. Прогнозите са нещо неблагодарно. Скучно. И единствената емоция от прогнозата е, ако тя се срине като пясъчна кула…

По регламент за тенисния “Майстор на Майсторите”, всяка година се допускат първите осем тенисисти от ранг листата някъде в края на октомври.

За 2017-та първата десетка изглежда така:

1. Рафаел Надал   Испания   10 645
2. Роджър Федерер   Швейцария   9 005
3. Александър Зверев   Германия   4 410
4. Доменик Тийм   Австрия   3 815
5. Марин Чилич   Хърватка   3 805
6. Григор Димитров   България   3 650
7. Стан Вавринка   Швейцария   3 150
8. Давид Гофен   Белгия   2 975
9. Джак Сок   САЩ   2 765
10. Пабло Кареньо Буста   Испания  2615
Питате: Де е Джокович, де е Мъри, де е Вавринка?
По болници и доктори…
Роджър ФедерерАко волейболът има 1 световно първенство на две години, ако и останалите спортове се готвят дълго време за големите прояви, то тенисистите нямат време да отдъхнат дори. Тази година Надал игра 77 мача до преди дни. На 78-ят, в Лондон се счупи. Федерер има 11 турнира и също около 70 мача.
Григор Димитров също играе доста, но той е и едно малко специалнотворение, има нещо в повече от другите. Перфектна фигура от перфектни мускули и стави, които издържат повече…

Скоро, а може би и не скоро, консервативният тенис може да направи крачка напред и да утвърди нови правила. Сред тях – играта след докосване на мрежата от топката при сервис, правото само на един, а не на два сервиса, регламентиране на състезателния календар, за да намалеят тези конфузни сакатлъци, които се случиха на ЛондонскияМастърс. Тенисните анализатори предрекоха, че ще бъде скучно състезание, защото без контузените щяло да има само един емоционален, атрактивен и исторически мач – Федерер – Надал.

И останаха излъгани. Няма такъв мач. След двучасови мъки и загуба от Гофен Надал се прибра у дома да се лекува и готви за следващата година. Но може би точно това ще направи в следващите дни турнира една невиждана схватка, защото всеки от младите се видя огромния шанс да стъпи на тенисния Еверест. “Номер 1” сред тях е Григор Димитров.
Защото само Бог знае каква е силата на един очакван взрив на младата енергия, освободена от оковите на авторитета.

… По график нашият вестник се отпечатва в Чикаго в сряда и затова в този брой ще ви запознаем само с началото на турнира, схемите и събитията от стартови срещи. За да можете да следите по-добре решителните игри. Анализи и коментари очаквайте в следващия брой.

В неделя, 12 ноември, започна груповата фаза на турнира, съставена от 2 групи с по 4 тенисисти.
Ето съставите и първите резултати с датите до изиграването на срещите в групите.

 


ГРУПА ПИТ САМПРАС
1. Рафаел Надал
2. Доминик Тийм
3. Гриор Димитров
4. Давид Гофен
5. Пабло Кареньо Буста
   замества Надал

Резултати:

понеделник 13 ноември
Григор Димитров – Доминик Тийм  2-1,    6-3, 5-7, 7-5
Давид Гофен – Рафаел Надал        2-1    7-6/5/,  6-7/4/, 6-4

сряда 15 ноември
Григор Димитров – Давид Гофен 6:0, 6:2 (актуализана информация)
Домиик Тийм – Пабло Буста, 22.00

ГРУПА БОРИС БЕКЕР

1. Роджер Федерер
2. Александър Зверев
3. Марин Чилич
4. Джак Сок

Резултати

неделя 12 ноември

Алксандър Зверев – Марин Чилич   2-1   6-4, 3-6,  6-4
Роджер Федерер – Джак Сок   2-0,   6-4,   7-6 /4/

вторник  14 ноември

Джак Сок – Марин Чилич  2-1     5-7, 6-2,  7-6/4/
Роджер Федерер – Александър Зверев  2 -1   7-6/6/,  5-7,  6-1

четвъртък 16 ноември

Роджър Федерер – Марин Чилич 16.00
Александар Зверев – Джак Сок 22.00

Полуфиналите и финалът ще се играят на 18 и 19 ноември – събота и неделя

НАГРАДЕН ФОНД

ОБЩИЯТ НАГРАДЕН ФОНД В ЛОНДОН Е В РАЗМЕР НА 8 МИЛИОНА ДОЛАРА

1. За изиграни три мача в групата, без значение на резултата, се дават по 191 000 долара
2. За всяка победа – по 190 000 долара
3. Победа в полуфинал – 585 000 долара
4. За шампиона – 1.2 милиона долара, чиято обща сума ще надхвърли 2.5 милиона долара.

Ред. Бел. Преди редакционното приключване на вестника станахме свидетели на 2-рата поредна победа на Григор Димитров на ATP финалите в Лондон. Той се наложи над Давид Гофен с убедителното 6:0, 6:2 за малко повече от час. Така Григор си осигури участие в следващата фаза на този престижен турнир, независимо от следващия му двубой с Пабло Кареньо Буста (в петък), който замени контузения Рафаел Надал. Това е 4-та победа на Григор над Гофен и трета за 2017 година. В полуфиналите първата ни ракета ще играе срещу втория от другата група „Борис Бекер“ – Джак Сок или Александър Зверев. Този успех донесе нови 200 точки на Григор Димитров и му гарантира ново рекордно класиране в световната ранглиста – 5 място, измествайки хърватина Марин Чилич.
Другият сигурен полуфиналист на ATP Finals – London 2017 е Роджър Федерер. Българинът и швейцарецът се класираха първи в групите си.

Климент Величков
в.”България СЕГА”, Чикаго

 
Надал и неговата изгубена надежда
 
Роджър Федерер