Защо почнаха да се женят за финикова палма или за телевизор?

В последно време прочетохме, че някой си чичко се оженил съвсем сериозно – с църковен служител, музика, сватбари и свидетели… за палма. Не за девойката Палма, а за една истинска палма в двора на лятната си къщурка!
Каква му е ползата – тайна! Поне да беше футболна топка…
Женитбата, при нас поне, в Америка, носи на крилете си много животворни достояния – паспорт, здравна застраховка, безплатна персона от мъжки пол, която да ремонтира колата Ви и да поддържа завивките през нощта на мястото им в кревата – да не настинете.
Специално Чикаго е градче, където, казват, има  250 000 българи и на не малко от тях главите им са пълни с хамлетовския въпрос – „Да бъде или да не бъде?”. Вашият невероятно прозорлив вестник “България СЕГА” усети, че е време да Ви насърчи – женете се!
И да се ожените и да не се ожените – все ще сбъркате. Но поне ще можете да направите една много впечатляваща и красива грешка. Името й е „Романтична сватба”. Разбира се, вие можете „да подпишете” и над някое дървено бюро в чикагски офис, да си направите снимки край Кучешкия плаж на езерото Мичиган, и с това да приключите случая. Но можете и да си позволите една фиеста с много радости и незабравими за цял живот впечатления. Ще похарчите малко пари. Но не е ли по-добре вие да си ги употребите тези пари, отколкото да правят това банките, които явно ще се поболеят вече от преяждане…
И ето – ние се поровихме в писанията за разни сватби по света… Не че ще идете точно там, но да имате поне представа какви неща се вършат. Пък може и от прочетеното да Ви дойде някоя Ваша си идея…
Най-близкото и достъпно за нас място е Лас Вегас!
В Лас Вегас има прелестни безумия, които се харесват. Освен това не са особено придирчиви  към разните формалности. Има поговорка – „Да се ожениш в Лас Вегас е по-лесно, отколкото да не се ожениш”. Всяка година тук се свързват 400–500 хиляди двойки от цял свят. До скоро сватбените процедури в звездния град ставаха 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Сега, казват, има малка криза, посъкратила трудовия процес, имало вече и почивни часове, но това са бели кахъри.
Във Вегас може да се ожените в каквато искате църква, казино, хотел, бар, улица, дори и сред околната пустиня. Може да сте облечени като индианци или каубои, като българи, турци или маори. Може да си поръчате „гангстерска сватба” и ще го направите не по-лошо отколкото сега нашите го правят в България. Може да си поръчате сватба с ужаси или с розови кадилаци. Може да чуете коронната фраза „Обявявам ви за мъж и жена” от свещеник или от специални, живи или възкръснали, персони като Елвис Пресли, Мерлин Монро, президента Тръмп и пр.
Сватба по бахамски
Бахамската женитба също е здравословна и възможна, защото тези райски острови са посети от Твореца наблизо. Специално за нас… Още повече, че там се въдят стада от розови фламинго, които ще украсят снимките ви до фантастични висоти. Тук може да направите брилянтна сватба без да харчите пари за булчински рокли и костюми, както и всичките останали глупости, от които имат полза само търговците. Целият гардероб на булката се състои от два предмета – съвсем скромни по размери горно и долно покривало, а мъжкия е още по-лесен – плувки. Грешка! Трябват и две спасителни жилетки – розова за невестата и синя за нейния избраник. Самата сватба е много публична. На плажа. По пясъка са двукраките и техните музики, ястия и питиета, във водата – всички обитатели на синята лагуна. Сред тях и делфини, които в уречения момент ви подават сватбените пръстени. После младоженците се отправят на подводно сватбено пътешествие със шнорхели или дихателни апарати. Не много далечно пътешествие, защото по тия места се навъртат едни дълги рибообразни бандити, които страшно обичат да обядват с млади булки.
Женитби – навсякъде, стига да има кой с кого…
Можете да направите и Сватба по италиански. Там – във Венеция, в старинния дворец Дженобио, където ще пристигнете триумфално с две живописни гондоли, а церемонията се извършва от благороден сеньор, облечен като дож. Или във Верона, и то точно на балкона, на който е била Жулиета, под нея Ромео, а някъде в храстите – известният Шекспир, който е подочул какво си говорят и го е описал в пиесата „Ромео и Жулиета”. Арендата на най-прочутия балкон в света е само 800 долара на сватба – но за веронци. Пришълците плащат по 1400.
Умопомрачителните сватби са в Италия, това най-опасното място където един заклет ерген може да мине под венчилото, но за по-скромна сума може да сторим това и в Италианския ресторант в Чикаго.
Да, хората се женят навсякъде. Стига да има за кого. Дайте да потърсим партньора най-напред, после ще го измислим. Може в Индия, където младоженците пристигат на слон. Може и на някой ледовит многохилядник-връх, над облаците… Хората се женят вече и на дъното на океана, на въздушен балон, в самолета  – малко под Бога, на тенис-кортове, в мини, супермаркети, в пещери… Всичко това – да. Но на другото – не! „Не” на такива крайности като зафиксираните вече бракосъчетания между човек и дърво, с домашни любимци, дори с… телевизор! Или дори със самият /самата/ себе си… И други издънки. Хора, женете се истински!

Климент Величков,
в. „България СЕГА“, Чикаго