ПЛОВДИВ – 23.10.17 – 12 млн. лв. за реконструкцията на "Централен" и подлеза на "Гладстон"

Над 12 млн. лв. ще бъдат инвестирани за реконструкцията на пл. „Централен“. Проектът включва и ремонт на подлеза на ул. „Гладстон“, който ще „глътне“ между 5 и 6 млн. лв. Средствата ще бъдат разходвани за създаване визията на площада, инженеринг и ремонт на подлеза.
Кметът Иван Тотев обясни, че проектантите ще имат свобода за визията на площада, но ще трябва да се съобразяват с някои изисквания на общинската администрация.
Желанието на общината е да се използва нова, но естествена настилка, като вариантите са паваж, гранитни плочи или каменна настилка. В това отношение няма да се правят компромиси, най-вече заради разкриването на част от Античния форум.
За около 800 000 лева ще бъде закупена и мобилна зала, която ще бъде разположена на площада. Мястото ще позволява да бъдат поставяни сцени и да се създават различни арт инсталации.
Подлезът на „Гладстон“ ще бъде отворен с по още два метра встрани, ще има изолация, нова електрическа инсталация и осветление.
При реконструкцията на площада се предвижда изграждането на комуникации, права вода, газова инсталация и др. Проектът трябва да е приключил през 2019 г.