Млад и красив бадминтон край тихия, бял Дунав

Ако в добър някой ден Ви споходи Божията благодат, както казват добрите християни, и Вие се озовете в едно от най-красивите градчета на България, а някой казват “и по цялата Европа” – от Палма де Майорка до Екатеринбург на Уралския хребет, твърде възможно е, значи, да сте в Оряхово, край Дунава!

И бъдете сигурни тогава, че Вашите стъпки ще се отпечатат върху стъпките на неизброими Ваши предтечи, които са живели, или са били, по тези места. Сред тях и достолепните римлянки и римляни от някогашните два града-близнаци – огнища на супер-древна човешка цивилизации, наречени общо “Вариана”.
Тук е „Вратата на Европа” от древни векове към загадъчните достояния на Изтока… И тази врата е била потънала в разкош… но е и вършила неизмерима работа!

С две щрихи: днес “Оряхово е толкова хубав град, с толкова чудесни хора, че е невъзможно да е без Бадминтон”, както казва известният у нас и по света като “Г-н Бадминтон” – проф. д-р Пюзант Касабян. Заедно с екипа си от Българската федерация по бадминтон и заклети съмишленици от цяла България, тук те поставиха още един обелиск в чест 50-годишнината на своя спорт – посветиха и реализираха още едно сакрално състезание – Държавното отборно първенство по бадминтон в Оряхово за юноши и девойки под 15 години.

Между нас казано, то беше и е, /картинно представено/ – нещо като “разкриване на изворчета за спорта” – децата в бадминтона!

Питате – защо Оряхово, а не такива “динозаври” в бадминтона като София, Хасково, Стара Загора или Пазарджик?

Защото бадминтонът и в Оряхово е не само познат, но и много обичан и почитан спорт…  Заради красотата и емоциите, с които е съпроводен, заради здравето – с което ходи под ръка, заради възпитанието на режим и дисциплина, заради противодействието на компютърните игри и обездвижването!

И още нещо. Въпреки моята солидна “спортна закалка” – просто се усетих в нок-даун, когато в световната компютърна Уикипедия забелязах в статията за град Оряхово не само “история”, “население” и пр., но още и цяла глава с основна тема… Бадминтон! Не “спорт”, не “тото”, не че се е появила жива вода… а конкретно: Бадминтон… комуто мястото е точно там!

“В Оряхово от 1980 г. се развива бадминтон. Този спорт е донесъл немалка слава на града в България, но и в Румъния, бившия СССР, Грузия, Полша, Молдова, Унгария и Република Македония. Треньор по бадминтон е Койчо Станев и съпругата му Никулина Станева. От 1981 до 1991 г., когато се закрива работническият бадминтон, отборът мъже на Пощенската станция в Оряхово е неизменен републикански шампион. През 2010 г. отборът младежи до 19 г. на Бадминтон клуб „Оряхово-80“ спечели престижното четвърто място в страната на Държавния отборен шампионат., а девойките – 9-то място в страната”. И т. н.още доста редове.

И ето, че идва ред на Шампионата на България за юноши и двойки – отборно, който финишира на 15 октомври, 2017-та в “Арена Оряхово”. Беше очаквано атрактивен, оспорван, динамичен… Очаквано посетен и достолепен.

Върхово напрежение в целия турнир се стигна по време на юношеската среща между представителите на Стара Загора и тимът на домакините от Оряхово. Стените, за които с твърди, че помагали на домакините, този път се оказаха изключително гостоприемни и почтени. Старозагорци се наложиха с 2:1 победи и станаха шампиони за 2017-та година. Втори е Бадминтон клуб “Оряхово”, с бронзовите медали – Русе!

В турнира на девойките блесна с добрата си подготовка Бадминон клуб “Хасково”, чиито състезателки победиха два пъти с по 4:1- и Първомай и Оряхово и спечелиха още едно златно отличие в своята богата спортна история. На 2-ро и 3-то място се класираха състезателките на Първомай и Оряхово.

Шампиони и медалисти бяха наградени от кмета на Оряхово Росен Добрев, който благодари на състезатели и треньори за отличната подготовка и високото майсторство, което бе вплетено в прекрасния почерк, с който състезанието се вписа и в градската история на Оряхово и българските спортни канали.

Председателят на Българската федерация по бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян връчи почетните награди и отличия по случай половинвековния бадминтон-юбилей на кмета Росен Добрев, удостоен за неговите изключителни грижи за спорта – здраве у гражданите и особено за най-младите в Оряхово. Тази спортна проява не беше нито първата, нито последната от поредицата вътрешни и международни спортни срещи, на които домакини са крайдунавските бадминтонисти, като Балканиада, турнири и двустранни срещи в този чудесен спортен град край нашия Дунав – Оряхово.

Климент Величков
в. “България СЕГА”, Чикаго