2017 – Годината на Григор Димитров

От 13 до 19 ноември в “Лондонския мастерс” осмината тенисисти начело в актуалната ранг-листа ще се срещнат и в преки битки помежду си ще излъчат “Майстора сред майсторите”.
След успешния есенен сезон Григор Димитров стигна заветното осмо място, което би му дало правото за пръв път да се появи на този върховен форум. После, в Пекин, макар и след впечатляващ дуел с Рафа Надал /3-6,7-6, 1-6/ загуби малко точки, защото имаше да защитава много от шампионското си представяне през миналата година и сега е девети.

Ако погледнем тези над него ще открием, че някои от тях, даже най-опасните, с изключение на Рафа Надал, са в лоша кондиция или въобще участието им е проблемно, дори невъзможно. А тези, които са опасно близко до него, не са нито по-силни, нито по-сигурни.

И това е моментът, в който нашият ас може да се позиционира сред първите в един спорт от първите по своята популярност в света. Та дано промени малко, или повече, броя на скептиците, които проповядват по днешно време, че от България и българите “нищо не става”…

Самият Григор Димитров силно иска това.

“Неизбежно е да започна да следя какво се случва в годишната ранг-листа. Определено финалният Мастърс е цел за мен, защото това ще е вид награда за добрия ми сезон. Надявам се нещата да се развият добре в оставащите няколко турнира. Ако се представя добре в тях, ще играя в Лондон“, казва той.

Тази година той спечели три титли от АТП-турнирите.

„Добрият старт в Австралия бе много важен. Титлата в Бризбейн и големият полуфинал в Мелбърн, който изиграх, много ми помогнаха да погледна по различен начин на нещата. Опитах се да бъда позитивен във всеки турнир, в който участвах и да съм малко по-внимателен при изготвянето на програмата ми и в начина, по който тренирам. 

Спечелих няколко оспорвани мача. Като цяло бях по-постоянен на корта, което направи разликата. Мисля, че е много важно да си във форма преди първия си мач на турнира. Това помага да се чувстваш комфортно на корта. Да знаеш, че можеш да разчиташ на ударите и на тялото си. Когато всички компоненти са в синхрон, нещата се получават”.
Тези думи са окуражаващи – и за мачовете през октомври, които трябва да го катапултират в Лондон и за самия Супер-финал за тениса 2017-та.
Скоро и в България ще излезе от печат книгата на Мария Шарапова “Неудържимата” – бестселърът на спортна тематика по света, където тази тенисистка и прелестна жена с 13 милиона долара годишен рекламен хонорар от “Найк” и 150 милиона долара собствен капитал,  вдига завесата на личния си живот, в който има своето място и Григор. Тя го преценява като неоспорим талант, който би могъл да постигне много в тениса.
“Гледах как той расте, триумфира, претърпява разочарования, възстановява се. Нагоре и надолу. Обичах много да го гледам как играе. На Коледа стоях на гумен стол, гледайки го как тренира. Само аз, най-добрата ми приятелка Естел, той и неговият спаринг партньор в слънчев калифорнийски ден, който се усещаше като всичко друго, но не и Коледа.
Гледах как се катери по ранг-листата. Гледах го как отива от ужасни хотели на магистралата в Мадрид, хотелите, които дори плъховете избягват, до апартамент в “Четири сезона” в Париж, Карлайл в Ню Йорк. Гледах го как израсна от дете, което не искаше да даде малко повече пари за по-висока класа в самолета до Австралия, до мъж, който лети с частен самолет, осигурен от новия му приятел-милиардер. След един от моите мачове в Бризбейн, той даде на всички от моя екип бели фланелки с бележка, пожелавайки си един ден да има екип като тях. И преди да се разделим, той го направи. Гледах как расте в своята собствена личност, личност, която прави собствени решения. Гледах как се превръща в мъж.
 
Григор бе наричан следващият Роджър Федерер, следващият това, следващият онова. Той е стигал до осмо място в света и има толкова голям потенциал. Има прекрасни удари. Начинът, по който удря топката, след това се приплъзва, дори на твърди кортове, е вдъхновяващ. Той може да прави невероятни неща с тялото си. Това е дарба и проклятие. Въплътено е в него, той иска не само да печели, а и да изглежда добре докато го прави. Трябва да бъде перфектно или не го иска изобщо…”

А сега… Сега идва време на новите фехтовки на корта в битката за “Лондон 2017.” И на голямата задача, която стои пред Григор – да не разочарова хилядите Вярващи в него из България, по света и разбира се… Маша.

А ето и състоянието на тенисната ранг-листа на 9 октомври 2017:

1. Рафаел Надал – 9 875
2. Роджър Федерер – 7 505
3. Анди Мъри – 6 290
4. Алеккс. Зверев – 4 400
5. Марин Чилич  4 155
6. Новак Джокович 4 125
7. Доминик Тийм  – 3 925
8. Стан Вавринка  – 3 540
9. Григор Димитров – 3 455
10. Давид Гофен – 3 055
11. Пабло Буста – 2 855
12. Милош Раонич – 2 690

Климент Величков
в. “България СЕГА”, Чикаго