Записки по загадките на женския волейбол 2017

Длъжен съм да започна, драги наши читатели на Чикагското седмично издание “България СЕГА”, с едно извинение към Вас, за това, че в статията, посветена на Европейското първенство между волейболните звезди на Европа, което завърши преди няколко дни (в неделя), Ви подведох!

Подведох Ви с категоричното мнение, че над нашите лъвици от отбора, които тръгнаха с два шедьовъра от старта, отново е изгряло слънцето на победите и те вече, едва ли не, са седнали на шампионския трон… Тези, що гледат волейбол отскоро може и да са ме взели за пиян или луд, но аз сам виждал българския флаг на точно това място и точно в дамските волейболни ръце, именно на тоя трон… Само времето беше друго, малко по-преди…
Юбилейното тридесето Европейското първенство по волейбол – жени за 2017 година се проведе в Азербайджан и Грузия в края на септември. На нашия отбор му се паднаха мачове в изключително модерното спортно съоръжение – модерният “Център по гимнастика” в Баку, построен по българско предписание и намеса… Загадката е проста, но неразгадаема за непосветените. Работата е там, че в Баку държавен треньор по художествена гимнастика е българка, чиито авторитет и дума нямат преграда за спортната общественост в Азербайджан, включително и за президента. Една сутрин тя се събудила с мисълта, че ще бъде хубаво да работи със своите гъвкави азерки при по-добри условия… И, както в приказките, в една следваща утрин Баку осъмнал със Спортен дворец, достоен за Олимпиада, при това за няколко вида спорт.
Шампионатът като цяло изненада дори старите опитни шамани, които тренират и най-силните женски състави. Няма вече “извънземни” като баскетболистите от НБА или волейболистките от някогашния СССР и Русия. Баскетболните спектакли които разтърсиха и специалисти, и фенове в Баку, бяха толкова разнолики, земетръсни и немислими, че лицата им ту изгряваха, ту замръзваха като на рисуван филм. След грандиозен гейм – следващият изглежда като дрогиран… България бие Турция и пада от Русия, а Турция след това разказва играта на рускините, които на пръв поглед /пък и на втори/, бяха готови шампионки… Изхвърля ги от схемата, като че ли са монголки от Улан Батор…
Волейболът се изяви като психо-дуел, в който не физиката и техниката са водещи, защото се оказа, че вече има по света много атлетични виртуози под мрежата и победата каца на рамото на онзи, или онази, с по-яки нерви.

Стана ясно каква любов и доверие трябват сред играчи и треньори за да тласкат успешно локомотива напред… Изумиха ни холандките, които играеха и се “кефеха” като деца, дошли в любимата си детска градина, а реферът и тия по трибуните са оградата, която малко им пречи… Е, понякога трябва и сурова дресировка, но не може ако няма ни любов, ни дресировка…

Както знаете, участващите отбори бяха разделени в 4 групи – където се игра всеки срещу всеки. Победителите се класираха направо за четвъртфиналите, класиралите се на 2 и 3 място, общо 8 от четирите групи, трябваше да играят за тази чест в един квалификационен кръг помежду си, а последните отпадаха.

В нашата група отборът ни се класира на 2 място, след като се наложи над Украйна и Турция и загуби срещу Русия. Класиране в групата: 1. Русия, 2. България, 3. Турция, 4. Украйна. После в квалификационният кръг България загуби от Германия. Куриозното е, че волейболистките ни изиграха и четирите си срещи в по пет гейма, мачове дълги като Амазонка, претъпкани до козирката с редуващи се подеми и погроми! Още по-куриозното, – че и в четирите си битки спечелиха първите геймове и загубиха вторите…

България – Украйна – 3:2    25-23,  21-25,  23-25,  25-11,  17-15.
България – Турция   – 3:2    25-17,  10-25,  25-16,  20-25,  20-18.
България – Русия    –  2:3    25-21,  20-25,  25-23,  21-25, 13-15.
България-Германия – 2:3    25:14,  20:25,  25:16,  19:25,  11:15.

Куриозите, придружени и с доста въпросителни, последваха и по-нататък.

В първия Турция, дето бе разбита в групата от Русия, а след това разнебитена и от България, изхвърли от играта по-нататък основния претендент за Европейската титла – Русия с… разгромяващото 3:0!

Германките, които… Бог знае защо и как ни спряха нас по пътя нагоре, се сринаха като пясъчна кула срещу Азербайджан също с 0:3..

Само прочутият сръбски дух и борбеност за общото дело не изневери на себе си. Сърбия прескочи като малко планинско изворче Беларус – 3:0

Като лична болка възприех и следващото земетресение, което Холандия устрои на Италия – този път не по техните красиви, но земетръсни земи, а в стабилния град Баку – и отново 3:0! Българският волейбол има специални отношения с италианския. Смятам, че нашите волейболни треньори и състезатели, които преди години инжектираха доста сили, умение и ентусиазъм в зараждащия се италиански волейбол, станал после една от най-силните волейболни крепости в света. В Италия живяха, тренираха и играха, там са и сега, стотици български спортисти. В същото време някои от тях играха и играят за България, осъществяват и един взаимно полезен контакт. Затова и към нараняващата ме българска засечка мисля си и за подобните чувства, които сигурно изпитват и Цветана Божурина, Румяна Каишева – Кръстева, Елена Шаханова, Димитър Златанов и още мнозина. Нека се подкрепим взаимно – не бойте се, и пред нашия праг пак ни чакат нови хубави дни! 

Струва ми се, че ако някой причисли нашето представяне като фиаско, то би трябвало да го нареди като седмото фиаско на Европейския волейболен шампионат. След руското, италианското, турското, полското и чешкото.
Дали такъв един катаклизъм вещае лошо бъдеще на женския волейбол? Не, обратното е. Това значи, че в Европа и по света са се появили изключително подготвени волейболистки и състави. Няма ги вече по големите шампионати безобидните отбори които служеха само за загрявка на опитните лъвици. Въобще – няма слаби отбори. И директната виза, която нашия национален отбор спечели в Баку, е нещо, което ще оценим още по-достойно когато му дойде времето.

Станахме свидетели на два забележителни полуфинала.

Холандките, които сякаш са тренирали в Спортният комплекс на Рая и играят винаги с неудържим ентусиазъм и веселие, се наложиха над Азербайджан, независимо, че домакините се състезаваха с две персони повече – президентът на Азербайджан, който беше абониран за всичките мачове, и зрителите в залата, които я изпълваха, когато играеше тимът им. Резултат – 3:2

В мача за 3 и 4 място “азерките” отново загубиха – от Турция с 1:3, която се настани на 3 място – може би нашето, ако нямаше толкова неочаквани пируети, които си позволи волейболната съдба. Но може би не съдбата, а математиката е виновна? А волейболната математика на Турция ни се зъби с това, че вместо нашата една шепа женски отбори, които се състезават в първенствата там, има май по 10 или 12 отбора в три лиги по сила – първа, втора и трета. Като във всяка от тях греят и български имена. Особено в Екзаджъбашъ – Истанбул, където и България има пръст в неговите 28 домашни шампионски титли.

Във финалния мач сериозните и леко навъсени, в наш балкански маниер, сръбкини надиграха ентусиазираната и леко луда шеметна и крещяща като в детска градина, щастлива по лице, каквото им и да е отвътре, холандска селекция. 3:1. Това беше едва вторият загубен гейм за този отбор – мечта, бъдещата мода на световния женски волейбол. Тук играе Тиана Бошкович.

Тиана е едно стройно като сибирска ела момиче на 20 години, с одухотворено красиво лице, дарено със смел дух и сила в своята метър и 94 сантиметрова снага, което играе волейбол от 10 години. Първо в Требинье, микроскопичното й родно място, после – от 2011 /на 14 год./ вече в белградския гранд “Партзан”. През 2014 г. дебютира с Националния обор на Световно първенство, където сръбският отбор е на 4 място. На Олимпийските игри в Рио де Жанейро, 2016-та, Тиана с отбора са вече със сребърни медали.
За нея мой колега от спортния отдел на “Неделне Информативне Новине” казва, че тя е “Волейболистка, която се ражда веднъж на 200 години”.

И ето че през 2017-та Сърбия е Европейски шампион, а Тиана Божкович е провъзгласена за най-добрия състезател. Тя реализира и 1/3 от точките за Сърбия във финалния мач – 30 от 92.

В “Дрийм тим” на Европа влизат още Бранкица Михайлович и Стефана Велкович, холандките Ане Буийс, Лонеке Сльоетийес, Лаура Дийкема, Еда Дюндар – Турция и Валерия Мамадова – Азербйджан.

Най-добрата българска волейболистка беше безспорно Елица Василева. Тя е шампион на България с ЦСКА от 2005 до 2007 г. Шампион е и на Италия, където играе 4 години –  в Кремона, Перуджа и Бергамо. От 2012 до 2015 г. прави уникална волейболна обиколка по света в Бразилия, Южна Корея и Турция /Истанбул/, от 2015 г. играе в Казан – и е носител на Купата на Русия. Руснаците са направили един весел клип с нейно участие под заглавие “Волейболът ще спаси света”. Ако са имали предвид още няколко волейболистки като Елица по визия и класа – може би са прави…

Заедно с Елица отборът ни бе комплектуван от Лора Китипова, Диана Ненова, Мария Филипова, които в Баку се чувстваха като у дома и защото са играли или играят в този екзотичен град, Добриана Рабаджиева, Ева Янева, Гергана Димитрова, Мирослава Паскова, Емилия Николова, Христина Русева, Нася Димитрова, Страшимира Филипова, Мария Данчева и самоотверженото “либеро” Жана Тодорова!

Но защо нашият отбор не стигна до медалите, където му е мястото не мога да Ви кажа. Беше наистина лудо първенство. Огнено и красиво зрелище, в което волейболистките се хвърляха наистина като лъвици. Летяха из въздуха и се плъзгаха като торпили по пода, за да спасят топката. Казват, че този неописуем жар у жените, който наблюдаваме, надвишава често мъжкият… Затова и женският волейбол става все по-интересен. Сега е ред на специалистите да разкрият загадките: как може при една и съща тренираност у отбора, един гейм да се изиграва блестящо, следващият – сякаш умението е излетяло като гълъб, а в третия този гълъб да се върне и после… Какво после?

От 1 до 8 място в крайното класиране са отборите на: Сърбия, Холандия, Турция, Азербайджан, Русия, Беларус, Германия, България.
Следват: Полша, Хърватия, Чехия, Украйна, Белгия, Унгария, Грузия

Климент Величков
“България СЕГА”, Чикаго