МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ НА БЪЛГАРИЯ

Тази година фондация „Млади български таланти” отбелязва 25 години от създаването си. Когато Божидара Цекова – артистичен секретар на фондацията, ми каза, че това ще бъде на  първи септември, съжалявах че няма да мога да присъствам на събитието. Не само заради виртуозните изпълнения на поканените музиканти, но и интересните срещи с хора, който щяха да присъстват там, някои от които познавам лично. В концерта за честването по случай юбилея бяха поканени  лауреати на международни конкурси. Пред събралата се публика в залата на Съюза на българските композитори, където се отбеляза събитието, те представиха свои изпълнения. Фондация „Млади български таланти” е неправителствена организация, учредена от известни културни дейци, сред които са проф. Ангел Станков, проф. Йосиф Радионов, Александрина Милчева, проф. Георги Чапкънов и др. Към фондацията е основан и престижният фонд „Иван Димов” за талантливи млади български актьори, който присъжда ежегодна награда на името на големия актьор Иван Димов. Сред носителите на тази награда са актьорите Андрей Баташов, Мария Сапунджиева, Валери Йорданов, Христо Мутафчиев, Рени Врангова, Мариян Бачев, Калин Врачански, Владимир Карамазов, Камен Донев, Ненчо Илчев, Александър Кадиев и много други. За сезон 2016/17  актьорът от Младежки театър „Николай Бинев” Александър Хаджиангелов, получи наградата за ролята си на Алън Странг в спектакъла „Еквус”. След последното за сезона представление, фондация „Млади български таланти” му връчи отличието на сцената на театъра. 

АЛЕКСАНДРИНА МИЛЧЕВА На юбилейното тържество на фондацията световноизвестната оперна прима – мецосопраното Александрина Милчева, която е и нейн председател, поздрави присъстващите и отдаде почит на един от първите – Йордан Ганев, който е учредил сдружението и го оглавява до своя край.  „Той беше изключителна личност, депутат в 37-мото Народно събрание и председател на комисията за култура” – каза Александрина Милчева. По-нататък в словото си тя  благодари  на екипа на фондацията – изпълнителния директор Атанаска Лингурска и артистичния секретар Божидара Цекова за  всеотдайността им и неуморимия дух, които те влагат, за да може идеите на фондацията да бъдат осъществявани. А голямата и благородна цел е  да се откриват младите таланти на България, както и да се насърчават и подкрепят в нелесния път на истинското изкуство. Самата Александрина Милчева успоредно със световната си музикална кариера, създава международна оперна академия „Сакра”, която извежда на световните сцени големи млади изпълнители.
Поздравления поднесе и изпълнителният директор на фондацията Атанаска  Лингурска. В думите й звучеше освен доволството от постигнатото, но и удовлетвореността, че се работи с доброволен труд и апостолска всеотдайност.  Подчерта, че „офисът” на фондацията е в дома на Александрина Милчева и че няма щатни служители и никой през тези двадесет и пет години не е получил възнаграждение за труда си. Публиката отговори с бурни ръкопляскания, а от залата проф. Станков допълни: “И никога фондацията не е работила с мръсни пари!”. Това предизвика отново одобрението на присъстващите, защото голямото дело, се прави преди всичко със сърце и душа. Независимо че даренията, на които Фондацията разчита, не са достатъчни и  по този начин се намалява възможността за финансова подкрепа на изявени таланти, всяка година се прави и невъзможното – дава се път и заслужена подкрепа на изявените, за да продължи да я има българската култура, както и българската следа в световното изкуство.    
Концертът бе открит от проф. Ангел Станков – цигулар на световно ниво, учредител и постоянен участник в изявите на фондацията. Както винаги, той възхити публиката с изпълненията си на творби на Виенявски и Христосков. В концерта взеха участие още и Евгения Ралчева – сопран, Виолета Радомирска – мецосопран, Марио Бойчев – бас. Те и тримата са възпитаници на Александрина Милчева. Акомпаниментът бе на Татяна Божко. Публиката ги изпращаше с нестихващи аплодисменти. На пианото Агнес Данкова  изпълни творби от Модест Мусоргски и К. Орф. Светлин Христов изсвири два авторски етюда и с Велян Ванков – виола, „Песен” от Панчо Владигеров. Приятна изненада беше неочакваният поздрав от публиката – пианистката Кина Околийска изпълни етюд от Бах.
Празничното настроение и творческата атмосфера са напривили възможно честването на юбилея да се превърне в тържество на духа и празник за душата. Нещо, от което  толкова много има нужда в проблясъка на сивия делник.

АЛЕКСАНДРИНА МИЛЧЕВА – ЕДНА ОСЪЩЕСТВЕНА МЕЧТА

  АЛЕКСАНДРИНА МИЛЧЕВАКогато се възхищаваме на постиженията на големите ни артисти, когато ги аплодираме и им поднасяме цветя, едва ли се запитваме каква е цената, която са платили за тези звездни мигове. И оперната прима – мецосопраното Александрина Милчева извървява своя трънлив път, за да достигне до световните оперни сцени и в продължение на десетилетие да бъде солистка на Виенската опера. А какво е началото? Когато кандидатства в Държавната консерватория в София, на изпита са категорични – няма достатъчно гласови данни и перспективи за професионално развитие. Нали е дъщеря на свещеник… Но тя с педантична последователност и увереност започва музикалната си подготовка, за да превърне мечтата си в реалност. Първите й изяви са като хористка във Варненската опера, след това е солист на Ансамбъла за песни в Българско  радио. Започва и системна музикална подготовка при проф. Георги Златев-Черкин. През 1960 г. е поканена в операта във Варна, където подготвя редица централни роли, с някои от които ще триумфира по световните сцени. През 1966 г. идва и нейният първи значителен успех – голямата награда на международния певчески конкурс в Тулуза, Франция. След тази награда следват и първите й международни изяви на световните оперни сцени. Тя свързва трайно творческото си присъствие с оперния театър в Тулуза, където изпълнява различни роли, участва като жури, а много от нейните ученици също се изявяват там.  През 1968 г. Александрина Милчева е в състава на Софийската опера. Там дебютира в изключително трудната  партия на „Пепеляшка” от Росини. На тази сцена изгражда едни от най-вълнуващите си роли – Амнерис от „Аида” и Азучена от „Трубадур” на Верди, Марина от „Борис Годунов” на Мусоргски, но най-запомняща е ролята на Кармен от едноименната опера на Бизе. За певицата 1976   Александър Хаджиангелов - Младежки театър,носител на наградата Иван Димов 2017г. е повратен момент в нейната музикална кариера. Тогавашният директор на Пловдивската опера кани мецосопраното да изпее партията на Марина в „Борис Годунов” на пловдивска сцена. На представлението присъства и директорът на Виенската опера проф. Егон Зеефелнер. Запленен от артистичния й и музикален талант, той предлага на българската певица да стане солистка във Виенския оперен театър. Там тя е една от водещите солистки в продължение на повече от десет години. През 1978 г. в Залцбург, Александрина Милчева изпълнява ролята на Азучена в „Трубадур”, под диригентската палка на самия Херберт фон Караян. Успехът е невероятен, музикалната критика дава брилянтни отзиви.   
Българската оперна прима е пяла по всички престижни концертни зали и оперни театри в света. Тя е аплодирана бурно на сцените на Миланската Скала, Арена ди Верона, Театър Сан Карло – Неапол, Ковънт Гардън, Болшой театър, Метрополитен, Театро Комунале – Модена, на сцените в Рим, Токио, Рио де Жанейро, Буенос Айрес, Сидни, Лозана, Хамбург и много други. Пяла е под диригентската палка на Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Джанандреа Гавацени, Херберт фон Караян, Мишел Пласон. Партнирала си е с великите тенори Пласидо Доминго и Лучано Павароти, с Никола Гюзелев, Николай Гяуров и много други. Незабравимо ще остане участието й с Пласидо Доминго в „Кармен”, когато артистите се покланят повече от 30 пъти на възторжената публика в продължение на половин час.           
Успоредно със световната си кариера на оперен изпълнител, Александрина Милчева е един от водещите музикални педагози. Тя създава музикална школа, която има изключителни резултати. А имената на младите български таланти, завоювали международен успех, сами говорят за това. Някои от  нейните ученици –  Цветелина Малджанска, Марио Бойчев, Виолета Радомирска, Евгения Ралчева –  бяха щастливи да присъстват на тържеството по случай 25 годишния юбилей на фондация „Млади български таланти”, на която оперната звезда е председател и един от учредителите.                                
Големите мечти се осъществяват не само чрез отделната личност, а и чрез това, което тя оставя след себе си. За Александрина Милчева това са нейните ученици – младите таланти на България.

Снежана Галчева  
Председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго

в. „България СЕГА“

  Личен архив - А. Милчева и участници в концерта на юбилейното тържество на фондацията