Мощни битки пред входа на световната футболна фиеста „Русия 2018”

Е, и какво? Минахме вече и осмото препятствие по пистата към грандиозната футболна фиеста, която ще събере очите на света в Русия от 14-ти юни до 15-ти юли 2018 година! Остават още по два хърдела за прескачане /в 9-те групи на европейската квалификационна зона/ до Финала на финалите – такъв, какъвто в нашето Чикаго добре го помним през 1994 година, когато Българската ни общност в САЩ се оказахме домакин на най-доброто досега, “Американското” Световно първенство по футбол, свързано с България.

В последния ден на август Националният ни отбор по футбол премина като вихър над предното, седмо по ред препятствие, наречено Швеция, и в сънищата ни се появиха сцени от красивите стадиони на Санкт Петербург, Москва, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Екатеринбург Сочи… Но в неделя, 3-ти октомври, лъвовете ни се спънаха от осмото, ритъмът им се наруши и отново само Бог, /знаете, че Бог е българин, нали…?/ ако не е вече твърде неудобно, би могъл да ни прати сред 32-та футболни великана, които ще търсят сред себе си най-великия…
Щото Петър Хубчев сигурно няма да може. Дори да се снима и с още по-страшен поглед.
– Ние бяхме по-изморения отбор срещу Холандия,  – каза той пред БНТ. – Видяха се и други детайли, които не бяха добре. Обяснения е лесно да се намерят, но ние ще търсим по-големи причини. Наистина някои играчи приемат мястото си в отбора за даденост и ще се почувства промяна. Знам какво могат и трябва да се дава повече. Все пак това е Националният отбор. Можем много да подобрим нещата. Вече няколко мача изиграхме и то се вижда. Не съжалявам за състава, който бях избрал за мача. Имаше си причини за тези промени. Миланов прекъсна тренировката си, Славчев едва дишаше – той има проблеми с подготовката…
И ние – пред телевизионните екрани и на трибуните, също едва дишахме. Но няма да го правим на въпрос. Нито ще се опитваме да гадаем още по-дълбоко и  широко от диагнозата, която треньорът постави на отбора си. Защото, ако намерим разковничето на успеха и България се настани в челото на световния футбол – веднага ще ни мобилизират да прегледаме и оправим нашето машиностроене, съдебната ни система, армията, науката българска, банките, болните как си лекуваме, пенсиите как ги вдигаме всяка година, да не споменаваме и заплатите… Навярно всички също трябва да излязат на свое световно първенство и ако не бият поне 1 – 2 страни от Европа – да ги заклеймим в липса на патриотизъм, липса на себераздаване, неспазване режима, нощен живот и… По-добре ще е пак да си правим наши вътрешни първенства и класирания, с наши преценки и съдии,  и… да гледаме напред!
И така – за 4 дни, от 31-ви август до 3-ти септември, България победи твърдо, красиво, сензационно Швеция на стадион “Васил Левски” с 3:2. Навършваше се точно половин век откакто, през1967 г., бяхме победили за последен път шведите, но с Аспарухов и Котков в състава, а в общата статистика имахме 2 победи, 2 равенства и… 10 загуби.
Нашите футболисти играха с особено приятен синхрон като в ритъма на северняшко хоро,  с което са ги захранили още като деца техните майки и бащи! Имаха дух и сили, като че спуснати от небето. Станислав Манолев в 11 минута, Георги Костадинов в 33-тата и Ивайло Чочев  в 79-та вкараха майсторски и много ефектно топката в шведската врата, а Пламен Илиев спаси дузпа, с което като че предотврати нашето футболно лято да се превърне в зима… Видя се, че новият диригент на националния футболен оркестър беше успял да разчете дарованията на всеки маестро поотделно и да го насочи към най-добрата мелодия, която да изпълни този ден…
Но родните песимисти не забравяха, че всичко това става само у дома. Националите ни, макар и да играят по много клубове из Европа, си харесват, и са най-добре в родната къща. В играните досега квалификации за “Русия 2018” те печелят и 4-те си мача на Стадион “Васил Левски”, но загубиха и 4-те си гостувания.
Така и сега, след светлото слънце в София дойде и ред на пързалката “Амстердам Арена”.
46 000 облечени в червено холандци, холандки и холандчета посрещнаха тима ни с огромно напрежение в мисловната си апаратура, настроена на победа до най-висока степен. И Дейви Прьолер ни вкара още в 7-та минута ледено студен гол. Погледнато с моите недостатъчно футболни очи, отборът ни игра средно добре играта, но и загуби средно лошо битката. Помнете, че става дума за футбол с реномирана европейска марка и нашият български продукт се оказа в случая от по-лека категория. Загубихме с 1:3.
Когато погледнах в понеделник, след като всичките отбори бяха изиграли по 8 мача, таблицата за класирането в първата – “А” група тя вече имаше по-нов, леко зловещ вид:
1. Франция  15-5       17
2. Швеция    18:7      16
3.Холандия 16:11      13
4. България 13:17     12
5. Люксембург. 2:17    5 
6. Беларус   4:16         5
Забележка: Погледнете само колко нагло са ни вкарали цели 17 гола! Бранителите ни ще трябва да учат по-сериозно занаята.

Мачовете, които остават да се играя в групата са:
7-ми октомври, събота  България – Франция  /също и Швеция – Люксембург, Беларус – Холандия/
10-ти октомври, вторник, Люксембург – България  /също и Франция – Беларус, Холандия – Швеция/
Ако имате време и лист хартия с писалка може и да изчислите 2 или 52 от възможните подреждания на страните и специално българското съвсем накрая…

В Група “Б” Швейцария с 24 т. и Португалия с 21 са се откъснали недостижимо от следващите ги отбори…
В група “С” като че са ни пуснали немски документален филм с футболна тематика. Показват ни как Йоахим Льов може да стане Световен шампион с какъвто и да е състав на отбора си. След победата си над Норвегия /6:0/ скандинавският треньор се оправдаваше – че това би могло да се случи и с всеки друг отбор, защото какво може да направиш с тим, който прави 861 перфектни паса и стреля 23 пъти във вратата по време само на един мач…
Германия е първа с 24 точки – 100% от възможните… На 2-ро място е Северна Ирландия с 19 т. Другите изостават с две или 3 обиколки…
В група “Д” Сърбия, която е с 15 точки, без загуба, Ирландия с 13 и Уелс с 11 водят останалите, които са почтително назад.
В група “Е” напред са се откъснали – Полша с 19, Черна гора и Дания с по 16 точки…
В група „Ф” има много кандидати за “Русия 2018”. Мощна челна група – Англия 20, Словакия 15, Словения 14, Шотландия 14 прави последните два кръга изключително напрегнати.
Група „Г” начело с възможности за класиране са Испания, Италия, Албания с по 19, 16, 12 точки.
Група „Н” Това е единствената европейска квалификационна група, излъчила вече своя победител – финалист – Белгия с 22 точки. Следват Босна и Херцеговина с 14, Гърция 13, Кипър 10.
Група „І”, тук четири отбора продължават плътно борбата за класиране . Хърватия 16, Украйна 14, Исландия 13, Турция 11…

Какво още?

Интересно е, разбира се, има ли вече отбори, които са резервирали своите въздушни връзки с предстоящата лятна резиденция на Цар Футбол?
Има. И те са точно 6. Бразилия, Иран, Япония, Мексико, Белгия. Разбира се и страната – домакин, служебно – Русия.

Бразилия надигра цяло ято от футбола с марката “Латино” – Колумбия, Уругвай, Чили, Аржентина, Перу, Парагвай, Еквадор и Венецуела. Води ги треньорът Тите. Отличиха се Миранда, който игра в 15 квалификационни мача, Виллиян, Дани Алвес и Алисон – по 14, най-вече все пак Неймар, който вкара 6 гола.

Мексико, чийто състав се нареди първи в друга голяма квалификационна група на отбори от Америка – САЩ, Коста Рика, Хондурас, Панама, Тринидад и Тобаго. Техен треньор е Хуан Карлос Осорио, най-постоянен титуляр – Ерера – в 14 мача, а голмайстор е Корока с 3 гола.

Япония стигна успеха благодарение на един своеобразен треньор  – Вахид Халилходжич, един уникален играч Харагути Йосида играл в 9 мача и постигнал 4 гола, и след забележителни битки с атрактивните отбори на Австралия, Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирати, Ирак и Тайланд.

Иран си е ангажирал за треньор Карлуш Кейруш, който използва в 8 мача звездите на Иран – Еззатоллахи,  Амири и Джаханбахши, голмайстор на отбора е Тареми – с 3 гола. Победиха пъстър букет от държави, където постоянно се развиват разнолики политико-икономически и военни процеси – Китай, Катар, Южна Корея, Убекистан и дори… Сирия, което е и нагледен пример, че футболът се обича и тачи дори и по време на ужасите в съвременната война.
Белгия е единствената от 54-те европейски страни в квалификациите, където вече дишат спокойно. Абсолютно спокойно. Треньорът им Роберто Мартинес пусна във всичките 8 мача неуморимите Вертонтген, Куртуа и Карраско, голмайстор на отбора е Лукаку с фантастичните 10 гола! В групата след Белгия са Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Естония и Гибралтар.

Впрочем, с голмайсторите от нашите европейски 9 квалификационни групи можем да завършим с апломб тези футболни предсветовни писания, защото тук става дума за един много познат човек – Роналдо, който скъса досега 14 мрежи в 7 играни  мача. Негови асистенти в тази работа е полякът Левандовски 12 гола в 8 мача и Лукаку, за когото стана дума, 10 гола в 7 играни мача.

Климент Величков
в. “България СЕГА”,
Чикаго