Тигър на земята – дракон в океана

След първия и втория опит на човечеството да се самоизтреби на своята планета, явно нескопосани и доста несполучливи, идва като че време да опитаме и трети път.

И май има шансове. Въпреки, че все още мнозина сами себе си послъгват дори, че с тия ковачници за мечове, дето не спират по цял свят, воеводите само си правят реклама като се блещят едни на други и тракат със зъби – да им върви алъш-вериша. Не че чак наистина и те ,и ние сме толкова готови за бой последен… И задачата е само да се купуват копия, та народът да се мушка с тях и да озверява, когато трябва, за не спира производството.

Ето, че сега ще купуваме изтребители да браним родното небе от наистина незнайни и неопознати летящи предмети. И това е хубаво, защото току-виж, че някой може да ги “опознае” и да каже – ето ги! Дръж! Бойната сила би трябвало навсякъде да се ползва само при изключителни обстоятелства и случаи… Сериозно погледнато всяка страна трябва, в рамките на разумното и необходимото, разбира се, да има отбранителна сила.

За голямо щастие в последно време по нашия Черноморски бряг се развиха благоприятни събития, които ни спасяват от възможността да бъдем нападнати по море. След като световно се доказа, че по нашия Слънчев и останалите брегове, се генерира такова страшно количество шум, ругатни и чалга едва ли нормално правителство ще изпрати някой свой адмирал със самолетоносача му да ни завладява…

Най-скъпото оръжие, направено от човешката ръка до сега - Самолетоносачът "Джералд Форд"И, Слава Богу! Защото, ако се наложи и самолетоносач да купуваме – просто ще фалираме.
Сериозно…

Според медиите едно такова бойно корабче като американския “Джералд Форд” струва на пазара 13 милиарда долара. Скъпо е, но си струва. Американците започнаха да го правят през 2009 година, когато излезе от печат първият брой на в. “Старт” – Чикаго  и го пуснаха по вода през 2016 – пет дни преди старта на Летните Олимпийски игри в Бразилия. Направиха го дълъг – цели 332 метра, за да не се притесняват много пилотите, когато кацат. А те са 75 парчета. Могат да направят 220 полета на денонощие и да… предполагам, да разнебитят поне половината на някой от континентите. Вътре в стохилядно-тоновата му фигура има легла, кухня и оръжеен склад и други необходими неща за една сериозна армия и екипаж от 5,000 персони.

Спокойни сме, че няма да се наложи да купуваме  “Джералд Форд” и няма да изгребем колко… половината от държавния ни бюджет, или малко повече… защото той не се
продава и втория си подобен екземпляр американците ще пуснат на вода през 2020-та. – Разбира се – „Джон Фицжералд Кенеди“…

Съединените щати имат и още не малко други интересни гиганта. Сред тях е “невидимият” за радарите есминец, “облечен” изцяло със системата “Стелс”. Натъпкан с автоматика и всичко ново, което може да го направи още по-страшно за противника. Той струва 7 милиарда долара.
Имат и няколко десантни кораба тип “Америка”, снабдени с най-новите оръдия и ракетни системи, с по 34 щурмови самолета на палубата и няколко полка разквартирувани по каютите. Всеки от тези кораби струва по 3,4 милиарда долара.

Френският самолетоносач "Шарл де Гол"Ако погледнем под водата ще видим и американската супер-подводница, четвърто поколение, която събуди много  дискусии… Тя може да пуска дълбоко под водата няколко робота, които да вършат специална работа, вместо хората… Струва 2.4 милиарда долара

Ако погледнем към небето ще видим там въздушния американски ас – тежкият, стратегически бомбардировач В-2 “Спирит”, също невидим за радарите.  Способен е да прелети фантастична далечина и да се вдигне на огромна височина. Носи 16 сериозни, по разрушителна сила, ракети на борда си. Струва 2.1 милиарда долара. Построени са 21 от тези скъпи птици.

Но стига сме американствали. Англия също си спомни, че е била владетелка на океаните и може би това я накара да погледне сериозно на желанието си пак да стане толкова успешна и самостоятелна, доколкото сега може… А пуснатия на вода тази година самолетоносач “Кралица Елизабета” беше нещо като подписът под тези вдъхновения… и той е вторият по ефективност и бойни възможности морски мамонт в днешното ни време. Цената му е също забележителна – 9.3 милиарда долара.

Основна бойна сила на Англия през океана е и подводницата HMS Astute. Въоръжена е с най-мощните торпеда, ядрени заряди и ракети. Струва 4 милиарда долара.

Не може, разбира се, да завършим европейската оръжейна тема без френския самолетоносач “Шарл де Гол”. Много по-малък от американските, но с наистина най-новото от пълния с постоянни новости свят на военната техника. Носи на гърба си 40 самолета и струва 4 милиарда долара.

Китайска подводницаВъпреки естествения ужас, който обхваща мало и голямо при дъха на чужда подводница под вълните, нещо особено добре изпитвано от морските солдати по време на Втората световна война и свързано пряко с немските подводници от онова време, все пак се е наложило мнението, че “морската сила” на една страна се очертава най-ясно със силуетите на нейните самолетоносачи. Затова САЩ имат безспорен аванс в морските битки за приоритет. Русия, разчитаща засега преимуществено за подводния си флот от атомни и конвенционални подводници, продаде единствения навремето си крайцер – авионосец – на Китай, които си направиха от него първият китайски самолетоносач. “Ляонин” може да носи 24 изтребители и 10 хеликоптера.

Но китайците не останаха само с него, а възобновиха конкуренцията между великите държави, към чиито отбор се причислиха. И вече я водят в свой специфичен стил. Започнаха да строят своя мощен морски флот през 1995-та. Днес той е втората морска сила в света. Китайските кораби са вече навсякъде. Тази година Китай откри своята първа морска военна база в Джибути на Африканския бряг, способна да упражнява свой контрол и над Суец. Очаква се всеки момент да открие и втора – в Пакистан. Китайците вече се настаниха и в Цейлон, чрез скъпо платена аренда.

Тяхната военна индустрия произвежда всички познати по света, а и непознати, ракети. Загадка е за другите конструктори как “жълтите ракети” от движещи се платформи попадат точно в движещи се кораби чрез някакви свои радиолокационни и оптични датчици…

Китай има вече на въоръжение и строи още нови подводници от най-ново поколение, които се базират в китайски води и могат от там да изпратят ракети до Аляска, Хавай, Сиатъл и Лос Анджелис. 
Китай разполагал до сега, по американски източници, с 56 подводници, но само 4 от тях можели при базирана позиция западно /за САЩ/ от Хаваите да достигнат всяка точка от територията на САЩ. Според ген. Самуел Локлир засега китайците имат най-вече подводници на дизело-електрически ход, но новите, от които 5 са на строителните площадки с въоръжение от балистични ракети може да изменят перспективите на всяка бъдеща война… Към това навежда и девизът, с който ободряват милиардните си поданици ръководителите на страната – Китай да се превърне в Тигър на земята и Дракон в океана…

Климент Величков
в.”България СЕГА”,
Чикаго