Baby Fed, вече не е Baby! Първа българска титла от ATP 1000

Великият поет на Америка Хенри Лонгфелоу нарече в една своя поема Синсинати – тайнственото красиво градче на реката Охайо – “Царицата на Запада”. И това си остана така сред хората, които са имали щастието да се докоснат до тази знаменита царица… 
Григор Димитров се оказа един от най-щастливите…
“Синсинати” стана първият гранд-турнир от Серията “АТП 1000”, в който той спечели своята Първа Супер, Шампионска, Тенис-Корона!

Интересното е, че той спечели своята първа шампионска титла – от тези пред прага на Големия шлем, без да загуби дори един сет!
Започна от втория кръг, като поставен на седмо място в схемата. Първият, който пострада от новия гранитно-твърд почерк в играта на нашия тенисист, се оказа Фелисиано Лопес, свил знамето си след 7-6 /5/, 6-4. След него бе Хуан Мартин дел Потро: 6-3, 7-5. Младата японска сила Юичи Сугита постигна съвсем малко на корта – 6-2, 6-1, но получи много като студент на лекция с демонстрации от отличен преподавател в „Тенисния Харвард“. Най-близкият до Бога /висок е 2 метра и 11 сантиметра/ американски тенисист Джон Иснър загуби второто си рандеву с Григор Димитров със 7-6/4/, 7-6 /10/… Тръпки те побиват само когато прочиташ резултата: да спечелиш два сета в дуели, в които се стреляш с такъв снайперист в сервисите като Иснър!? Е, това е вече добър белег, че 26 годишният наш тенис-маестро е узрял за титла от големия шлем. Редно е сега всички ние, и читатели, и писачи на вестника на тукашната наша диаспора “България СЕГА” – Чикаго да го причакаме на Откритото първенство на САЩ в Куинс – Ню Йорк от 28 август до 10 септември – кой на трибуните, кой пред Големия малък тенис-тв екран… Да видим какво ще стане… Може ли да се случи същото като в прелестния Синсинати, станал още по-хубав с българската победа на финала… В който Григор се наложи над австралиеца /и малко грък, вероятно/ Ник Кириос със 6-3, 7-5. За час и 20 минути. Спринтьорски.
Е, може и да не се случи.
Досега на своя тенис-пагон Григор Димитров е приковал 7 звезди: От 2013 година – турнирът в Стокхолм. От 2014 – турнирите в Акапулко, Букурещ, “Куинс” в Ню Йорк. От 2015 – нищо. От 2016 – нищо. От 2017 – титлите от Бризбейн, София и Синсинати. Три титли от три континента –  Австралия, Европа и Америка… А “Американската пролет” на Григор Димитров, която започна добре, прибавя още и в лято и есен… А зимата ще чакаме в Лондон, където осмината великани за годината ще играят помежду си от 13-ти до 19-ти ноември “Мачовете на истината”, за да излъчат новия, за 2017 година “Крал на световния тенис”. По рейтинг в момента Григор е петият от осемте, които ще си купуват билети за Англия, нищо че от там ни изненадаха с изневярата, наречена “брекзит”, или “Развод с ЕС по английски”.
Като българин в Чикаго и аз се питах откъде-накъде Световната тенис-централа е посадила такъв скъп, атрактивен и важен тенис-турнир като спечеления от Григор Димитров в 300 000-то градче на щата Охайо Синсинати, а не в близкия до него 3 милионен мегаполис /без много от сабърбите/ Чикаго, който е на “един американски дъх разстояние” – на 450 километра. Но сега не мисля така. Който е видял или поне усетил “душата” на “Кралицата на Запада” е вписал в спомените си десетки специалитети от тамошния живот и природа. Като например, 400-те стълбища по хълмовете, по които градските обитатели са подредили своите къщички и палати, като постоянно пълзят по тях нагоре-надолу, а докторите им по инсулти плачат от глад, защото нямат клиенти. И не само това здравно-туристическо изобретение е пример за мъдростта и страстите на тукашните хора. Тук е създадена първата американска “Пожарогасителна команда”, като жителите са давали на ръка заплатите и харчовете на пожарникарите, без да мрънкат на държавата. Имат още 7 или 8 “първи места” в САЩ, но за нас е важна спортната част. През 1868 година на градска среща в местния бар-кръчма-ресторант-кабаре-сал-уун… и пр. синсинатчани пак сами пребъркват своите джобове и вадят от тях всичко що намерят, та създават Първия Професионален Спортен Отбор в Америка! Наричат го “The Cincinnati Red Stockings”, сега “Cincinnati Red”. И днес още е актуален фантастичният рекорд на червените синсинатски бейзболисти – в един сезон те печелят 57 мача и губят само 1…
В ново време градският съвет намира по някакъв начин достатъчно средства да се построят стадиони и пълни със спортни обекти паркове, като модерните бижута на Съвременна Америка – стадионът “Пол Браун” и “Great American Ball Park”, където се играе и Тенис турнирът “Синсинати”. Шампионската титла  на който турнир се оценява с почти милион долара награден фонд. По-точно – 954 000 долара. И 1000 точки за Световната ранг листа.
Този турнир е вече още по-богат и прекрасен с майсторството в играта на българския тенис ас Григор Димитров. А тя се характеризира в своята зряла фаза с изключителна бързина и гъвкавост на корта, с железни нерви, търпение и хладнокръвие, безупречен сервис, мъдро разиграване, блестяща защита, безгрешна игра от задната линия, със специалитети от личния репертоар като сечен бегхенд и гръмотевичен диагонал… Което, може би, е признак на позабравени себефотографирания, тийнейджърска кореспонденция и с по-малко странични теми – защото има неща, които са позволени за поданиците на краля, но не и нему. И сигурно е, че Григор Димитров ще се сеща винаги, че той е Крал на тениса в Синсинати – град “Кралица на Запада”.
Климент Величков
в.”България СЕГА”, Чикаго