Първата жена-хирург в Африка, до смъртта си се представяла за мъж

На 25 юли 1865 г., т.е. преди 152 години, в Лондон умира известен лекар-военен хирург, на име Джеймс Бери. Едва тогава се разбира, че докторът е… жена. Години наред остава загадка причината лекарят да е укривал тайната си, но през миналия век истинската самоличност на Бери е установена и безспорно доказана. Д-р Джеймс Бери е всъщност Маргарет Ан Балкли. Историята бе разказана в романи и филми.
Една от най-добрите изпълнителки на д-р Бери, е актрисата Рейчъл Вайс.

В някои от документите от архива се разминава рождената дата на Джеймс-Маргарет. Някъде годината на раждане е 1792-ра, а другаде – 1795-а, но така или иначе загадката е официално разгадана – Маргарет Ан Балкли подменя самоличността си още на 20 години и завършва медицина под името Джеймс Бери.
Докато целият професионален живот на лекаря минава под това име, никой не се и запитвал кой е той, кои са родителите му, къде е роден, има ли роднини?… Знаело се само, че докторът често пътува в командировка в английските колонии, но това се възприемало като част от работата му като военен хирург. Известно време д-р Бери служил в Индия, но голямата си известност получил в Кейптаун, Южна Африка.
Д-р Бери се проявил не само като талантлив хирург, но и като общественик – станал инициатор на множество реформи във връзка с проблеми като борбата с епидемиите, водоснабдяването и хигиенизирането на бита, снабдяването с лекарства. Лекарят записва името си като хирурга, който извършва първата операция кесарово сечение в Африка, благодарение на което спасява живота на майка и дете.
Колегите на д-р Бери не го обичали, защото той /тя/ имал раздразнителен характер. А може би, и от професионална завист. Така или иначе, д-р Бери живеел усамотено, почти без приятели. Не поддържал външността си, говорел на висок глас и имал “странни” маниери. Често влизал в конфликт с началниците си. След една такава разправия, без предупреждение тръгнал към Лондон. Когато след това началникът му го попитал защо е проявил това своеволие, Бери отвърнал, че трябвало спешно да се види с… фризьора си?!? – Този отговор му коства понижение в длъжността – от генерален директор по военна медицина, го свалили на длъжността щабен лекар. След време талантът на Бери отново го издига на върха, но той си остава все така непредсказуем в поведението, и в края на кариерата отново му се налага да подаде оставка.
В обществото хората шушукали, че докторът има връзка с градския губернатор на Кейптаун, но това по-скоро било намек за хомосексуални наклонности – на никого дори не му минавало и през ум, че докторът е жена.
Джеймс Бери, който спасява стотици човежшки животи в Африка, умира от дизентерия през 1865 г. И едва тогава се разбира, че докторът е жена, но от уважение погребват Маргарет – Джеймс с името, с което са го познавали всички – д-р Джеймс Бери. Няма съмнение, че Маргарет пожертвала истинската си самоличност, както и личния си живот, в името на любовта си към професията – искала да работи като хирург, а по нейно време това било изключително мъжка привилегия.
Пъзелът бавно започнал да се нарежда. Джеймс Бери е роден/а/ в Ирландия, под името Маргарет Ан Балкли. От малка тя искала да стане лекар, но считала, че на онова време на жените-лекари се гледа несериозно и обикновено ги предпочитат за медицински сестри. Тогава Маргарет се решила на отчаян ход – постъпва да следва в Единбургския университет под името Джеймс Бери. Освен родителите й и верните слуги на семейството, никой друг не бил посветен в тайната, която тя запазва до края на дните си. По този саможертвен начин Маргарет става първата жена военен-хирург.
Когато се разчува истината, тайната на д-р Бери задвижва творческото въображение на много писатели и кинорежисьори. Има няколко романа и филми, които са използвали историята на загадъчния доктор. Вероятно във времето ще има и още, защото тази история е пример на чутовна саможертва в името на професията и срещу догмите на времето, в което е била родена Маргарет Ан Балкли.
Еми Мариянска
impressio.bg
за в. „България СЕГА“