Първият летящ човек – преди век или преди 19 века?

Според официалната история, първият полет на човек с летателен апарат става в Северна Каролина – САЩ през 1903 г. и в него са замесени двамата братя изобретатели – Орвил и Уилбур Райт. Първият вдига на височина 3 метра непознатото до тогава чудовище и прелетява 37 метра, а другият тича след самолета и пробягва тази дистанция за 12 секунди.

Височината от 3 метра в наше време е с 91 см по-добро постижение от световния рекорд на висок скок постигнат от Стефка Костадинова на 30 август 1987 година, с други думи, след тридесет дни ще празнуваме непокътнатата му 30-годишнина (ако не смятаме, както стана ясно, авиацията, която го счупи още при първия си опит…)

Само че китайците, които в последно време се месят навсякъде, имат друго мнение за това кой е първият летящ човек на нашата планета. Разбира се, той е китаец. Било е през 17 век преди Христа, когато те си имали вече империя, писменост, култура и, както винаги, много редовна войска въоръжена тогава с оръжия от бронз. Появил се обаче, даже и в онова време, опасен хунвейбин, когото хванали, положили и вързали в един фантастичен китайски специалитет – огромно хвърчило и го пуснали по въздушните течения с безплатен еднопосочен билет…

400 години преди Новата ера и един велик елин – Архит Тарентски – математик, философ, астроном, държавен глава и стратег, разработил свой модел на летяща перистера /гълъбица/, възседнал я и прелетял цели 220 метра. Някои историци твърдят, че негов помощник е бил самият Зевс, който пуснал откъм Олимп невиждан до тогава вятър…

И друг един изобретател – преди братя Райт, наречен Клемент Адер /може да е и Климент, нищо че е французин/ измислил още през 1890 г. свой самолет с… парен двигател. Нещо като локомотив в небесата и пътувал с него цели 50 метра! После сам разбрал, без да бъде рекетиран от Путин и арабските нефтени принцове, че двигателите с вътрешно горене, все пак ще станат основата за бъдещия прогрес на въздухоплаването.

През 1908 год. Чарлз Фарнес от Дейтон /Охайо/ става първият в света авиопасажер. Уилбур Райт го повозил по приятелски на своя самолет. Полетът имал продължителност 29 секунди и пътникът бил стоварен на 600 метра от точката на излитането.
По френски французите не остават назад, – летецът Леон Деланардж също взима на борда си пасажер – разбира се дама, Тереза Пелтие, с която правят много емоционален полет.

1910 год. издадени са първите лицензи за пилоти от френския Аероклуб. В числото на лицензираните 16 човека не попада първият французин, летял на самолет, но намира място Елиз Дерош, неудържимо с чара си френско момиче. По-късно примерът на Елиз ще бъде последван от британката Хилда Хюлет, която излита много високо – прави своя компания за самолетостроене и произвежда 800 самолета, с които подпомага съществено бойната мощ на своята страна през Първата световна война.

За първа катастрофа във въздуха се смята произшествието, станало над Милано, между самолетите на Рене Тома /Фр./ и Бартрам Диксън /Вбр/. И двамата остават живи. Американецът Филип Пелмели превозва в същата година първия промишлен товар на самолета си – копринен плат от Дейтон до Колумбус.

1911 год. за пръв път в небето лети група от 10 пътника. Френският летец Луи Браге ги доставя благополучно на разстояние 5 километра. Регистриран е първият междуна¬ро¬ден полет без междинни каца¬ния. Френският летец Пиер Приер прелита от Лондон до Париж за 3 часа и 45 минути.

Направен е първият чартърен рейс. Доставени са чифт очила, които пасажер в презокеанския лайнер „Олимпик“ забравил в Ню Йорк. Сопвич настига кораба в океана и хвърля на палубата пакета с очилата. Поставя се началото на огромната днес авиопоща. Италиански самолет обикаля три града – Болония, Венеция и Римини и летецът раздава пакети и бандероли.

1913 год. руският изобретател Игор Сикорский построява най-големия пасажерски самолет в света с размах на крилете 28 метра – “Русский Витязь”. Витязът е познат с още едно чудо – на борда му бил конструиран и първият тоалет във въздуха!

1914 год. във Флорида започва да функционира първата в света редовна авиолиния – от американския Санкт Петербург до Тампа. Двата града днес са свързани с мост през разделящия ги залив. Първият пасажер в света, пътувал с авиобилет по редовна линия, е кметът на Санкт Петербург, който го придобива на аукцион за фантастичната цена от 400 долара. Нормалната цена на билета била 5 долара.

1926 год. се създава немската авиокомпания Deutsche Lufthansa – най-старата от съществуващите днес компании. Още през 1934 г. тя превозва своя милионен пътник.
1927 год. първият в света пътник прелита Атлантическия океан. Бизнесменът Чарз Левин лети от Ню Йорк за Ейслебен (Германия).

1930 год. американската мед. сестра Елен Чърч става първата в света стюардеса. В своя първи рейс Елен обслужва 11 пасажери. След два месеца и други авиокомпании наемат стюардеси и на борда на самолетите започват да сервират топла храна. Първото такова авиоменю се състояло от фруктов коктейл, печено пиле, сладкиш, чай и кафе.

1939 год. на германския самолет He-178 за първи път са изпитани успешно реактивни двигатели.

1958 год. в Австралия създават така наречената „черна кутия“, в която са фиксирани показанията на бордовите уреди и разговорите в кабината. На линиите през Атлантическия океан е въведена градацията на пасажерските места. Появява се „икономическата класа“.

1961 год. американската авиокомпания Trans World Airlines (TWA) първа започва да показва кинофилми по време на полетите между Ню Йорк и Лос Анджелис. Въвежда ги ексцентричният бизнесмен Хоуард Хюз, тогавашен притежател и на авиокомпанията, който се увличал по киното и сам е продуцент на филми.

1962 год. Trans World Airlines за пръв път дава възможност на пасажерите да звънят по телефона от борда на самолета. Първият подобен рейс е свързан с името и на нашия град Чикаго, полетът е до Сент Луис.

1968 год. в СССР излита първият в света свръхзвуков пасажерски самолет – Ту-144. През тази годи¬на е отвлечен и първият пасажерски самолет. Той е на израелската компания El Al, завладян е от палестинци, които заповядват на пилота да кацне в Алжир. Пътниците и екипажът остават като заложници цели 6 седмици. След този случай в самолетите пътуват цивилни полицаи, които имат задачата да се грижат за безопасността на полетите.

1970 год. в САЩ е конструиран първият в света широко корпусен авиолайнер – Boeing 747. По негов образ и подобие днес се произвеждат почти всички големи пасажерски самолети.

1988 год. американската авиокомпания Northwest Airlines въвежда телевизионни екрани в облегалките на креслата. Първи снабдени с такива “индивидуални телевизори” са самолетите по маршрута Детройт – Токио

През 1986 г. беше извършено първото околосветско пътуване без междинно кацане.

… Може още много да се говори за такива “козметични” промени, които помагат на гражданската авиация да прави пътуването на пасажерите все по-бързо, комфортно и безопасно. Но в прогреса при усвояването на небесните простори ослепително се откроява крещящото и опасно настъпление на бойната авиация. Най-новите тежки бомбардировачи и изтребители от Четвърто и Пето поколение  и почти готовите за производство шесто поколение, са наистина нещо като чудовищен венец на научно-техническия прогрес на човечеството…

САЩ вече имат своя Ф-22, Пето поколение изтребител с изключителна “незабележимост” от радарите, огромна многофункционалност, маневреност, максимална скорост 24 000 км в час и с баснословната производствена цена 350 милиона долара. Американците не продават никому от тези самолети. Те имат за продажба, разбира се пак на смазваща цена, модел Ф-35, също „невидим“ изтребител, който участва при ученията в края на април в нашата база “Граф Игнатиево”.
Русия и Китай също са много близко до окончателната разработка на своите изтребители, като руснаците все още изостават в електрониката, но имат вече преимущество при максималната скорост, която при техния Т-50 е 2600 км.в час, както и цената на тяхното производство е по-ниска – “само” 250 милиона долара.

Днес и още повече “утре” бойната авиация става категоричен белег за спечелването както на отделна битка, така и на крайната победа. Малките страни ще се изправят все повече пред безизходицата – да купят, например, крайно малкото количество от няколко самолета  за крайно многото милиардно заплащане.
Климент Величков
в. “България СЕГА”

 
Хилда Хюлет  – първата жена пилот