Вижте го, какво прави Бадминтонът…

Преди векове, когато Балканите са били един от най-могъщите центрове на древната наука и култура и още имената на хора от тези земи, на които сме ние сега, са известни като “Баща на историята… на медицината… на драматичното изкуство… на химията… на математиката…“ Тук се раждат и Олимпийските игри. Тези Игри се превръщат и в период, и символ на мир между хората и народите! Даже и заченати войни спирали и противниците – бойци се събирали в Олимпия, за да се впуснат в свещените ритуали на мирните съревнования в тогавашните спортни дисциплини. А после някои войни били забравяни и недовършвали, други пък изобщо не започвали…

В днешно време, когато половината човечество може да направи далеко летящи бомби, които да изтрият от лицето на Земята другата половина, а другата половина може да стори същото с първата, би трябвало спортът да е умно и добро хапче против такава лудост. Но не е! Даже го обличат в отровни политически доспехи, в които е по-лесно той самият да издъхне, отколкото нас да предпази. А Балканите отново са в ролята на буре с барут, което е пред “екшън”…

Кметът на Първомай - град - домакин на Балканиадата по бадминтон и вицепремиерът на Европейската конфедерация по бадминтон Мурат Озмекик  награждават победителитеПогледнато от този земетръсен фундамент не може да не ни радва, макар и такова крехко сред глобалния проблем, събитие като Балканското първенство по бадминтон за деца до 13-годишна възраст в Първомай, състояло се в началото на юли. Българската федерация, почти от началото на своето полувековно съществувание, което празнува тази година, създаде около себе си Балканска асоциация, която е провела и провежда всяка година редица състезания – за деца и юноши в различните възрасти, са състезатели аматьори, професионалисти и ветерани. Организират се и съвместни тренировъчни лагери, съвместни сесии и пр. Състезатели и зрители от този прекрасен балкански спортен свят са не по-малко и радетели за един нов хуманен и “здравословен” климат на Балканите, което е много актуално при някои събития това лято. Особени са заслугите, конкретно на този обществен, възможно е да се каже и “политически курс” на ръководство от страна на проф. д-р Пюзант Касабян, президент на Балканската асоциация по бадминтон, както и на Българската федерация и изтъкнат деятел на Световната бадминтон-централа.

60 момичета и момчета от България, Турция, Гърция, Сърбия, Румъния и България взеха участие в отлично организирания и популярен шампионат от Балканската асоциация по бадминтон, Българска федерация бадминтон и Община Първомай, под патронажа на кмета на града и председател на Първомайския Бадминтон клуб г-н Анел Папазов.

Младите състезатели на Балканиадата в ПървомайВ груповата фаза на отборния шампионат – момчета, особен интерес събудиха победите на България над Румъния с 3:2 срещи, както и победите на Турция – също над Сърбия и България, с което завоюваха първото място.
За сметка на това този път нашите момичета се оказаха по-силни и смели, като на финала се наложиха над Сърбия с 3:2 и спечелиха шампионската купа.

Шампиони и носители на сребърните медали в индивидуалня шампионат станаха:

Момчета единично: Виктор Петрович, Сърбия – Стнанимир Терзиев, България: 21:18, 21:14
Момчета двойки: А.Атан, М.Кантар, Турция – Б.Алкая, Ф.Сарач, Турция – 21:17, 21:14
Момичета единично: Д. Ерчетин (Турция) – Калояна Налбантова България– 21:16; 21:16
Момичета двойки: Ерчетин, Дуяр – Тур. – К. Налбантова, Цв. Попиванова Бг: – 21:18, 21:10
Смесени двойки: В. Петрович, Н.Богданович, Сърб. – А.Атан, Е.Сенджан Тур. 22:20, 21:18

  На терена - Калояна НалбантоваСред особените достойнства на тази Балканиада е и това, че тя бе ръководена образцово от съдии с най-висока международна квалификация, което не винаги е присъщо на състезания от тези възрастови групи. Целта бе тя да се превърне в показен урок за правилата, държанието, етикета и поведението на младите състезатели още в началото на тяхната кариера. Съдийстваха реферите с категория от Европейската бадминтон конфедерация – Александър Джуров (България), Йордан Йоника (Румъния), Дженгиз Гюлтекин (Турция), Седат Турунч (Турция).

Климент Величков
Александър Джуров
“България СЕГА”, Чикаго