Железният победител

Като порода бултериерът води началото си още от осемнадесети век. Формулата за раждането на това забележително и строго специфично четириного обаче не е никак лесна, затова докато се стигне до днешния модерен и добре познат вид на кучето, селекционерите са минали през редица опити за кръстосване на няколко породи.

Първите бултериери се появяват след кръстоската на английски булдог с английски териер, манчестърски териер и… далматинци. Но най-близо до сегашния образ на четириногия питомник е бил показан през 1917 година и е носил името Гладиатор. Тогава се оказва, че белите кучета от породата имали множество здравословни проблеми и поради тази причина в началото на 20-ти век започват да разнообразяват цветово вида, като за целта използват стафордширски бултериер.

Отличителният външен вид, атлетичната физика и вродената издръжливост на породата бързо превърнали бултериерът в любимец на английската аристокрация и елит. Да притежаваш такава порода било истински белег на авторитет и престиж. Ето защо и до сега английското кралско семейство поддържа развъдник за чистокръвни бултериери.
Днес породата попада сред една от силните представители на кучешкия вид, надарени с изключително смело сърце и ярък характер. Специфичната физика и активната природа на това куче неизменно буди интересът и любопитството у хората, а познавачите знаят, че то е родено за да бъде шампион.
Точно такъв е и Айрън – железният шампион на България и Полша, в момента подготвящ се за следващите киноложки изложби, за които специално получава покана. Бултериетър Айрън е само на четиринадесет месеца, но вече има зад гърба си солидна история от победи. Не е спечелил единствено там, където не е отишъл. Чистокръвният четириног побеждава в няколко изложби провели се в Пловдив, става шампион на Полша, където обира всички призови места оставяйки конкуренцията с подвити опашки и носове забучени в пръстта, а само преди месец отново се качва на първото място във Велико Търново, където се провежда последната международна киноложка изложба на територията на родината ни.
Айрън пристига в града под тепетата от Загреб, като подарък за своя стопанин Денис Димитров по случай рождения му ден. Още на тримесечна възраст започват посещенията му в училището за кучета в Съединение, а след това курсове по послушание и ринг обучение.
На първата си киноложка изложба попада случайно, за проба и опит, но си тръгва като първенец… и с един лек автомобил повече. Така става ясно, че Айрън въплъщава идеите и надеждите на селекционерите създали тази порода през 18-ти век, а именно да побеждава.
Димитров е на мнение, че колкото повече се грижиш за кучето си и му отдаваш нужното внимание и любов, то ти се отплаща по същия начин, а в случая на Айрън дори и повече. Разбира се, да се грижиш за шампион не е толкова лесно. Бултериерът има изграден режим, който трябва строго да се спазва. Всяка сутрин, в ранните часове, излиза за двучасова разходка съчетана с игри в компанията на други себеподобни, а вечер тича по цели десет километра на Гребната база.
Месечния разход на Айрън наброява приблизително 400 лева, а храната му е специално подбрана, като менюто му включва висококачествени гранули и конско месо.
Той често си играе с „интелигентни“ играчки, поръчани и доставени от чужбина, за да тренира не само своята физика, но и интелект. Умните играчки са конструирани така, че крият храна в себе си, до която четириногите могат да стигнат след редица препятствия. Оказва се, че на пазара няма такава, която да се опре на Айрън.
Лъскавата и здрава козина дължи на минерални бани, които посещава веднъж седмично. Богатата на сяра вода се грижи освен за косъма, така и за кожата му. Но стопанинът му не щади средства, за да набавя на любимеца си скъпа и качествена козметика.
Въпреки предразсъдъците на повечето хора към бултериерите, Айрън е изключително дружелюбен и добър. Той често е обект на възхищение на малките деца или случайни минувачи, а отскоро е и талисман на малките футболисти от ФК Юнайтед Пловидв, като от време на време загърбва талисманските си задължения и се включва активно в тренировките им, хуквайки стремглаво след топката.
В момента Железния шампион се подготвя за цели три киноложки изложби – в Турция, Варна и Украйна. И макар, че е в перфектна форма тренировките му не спират, най-вече заради собственото му желание.
Стопанинът му споделя, че кучето някак предусеща приближаващите му състезания и само търси тренировките си, а с всеки изминал ден става все по-нетърпелив за тях. 
И макар всички материални блага, които кучето му носи, Димитров е на мнение, че най-скъпото което получава не са нито колите, нито парите присъждани за първите места, а любовта на Айрън и уроците които получава от него.
Айрън вижда целия свят в стопанина си, дава му безрезервната си лоялност, учи го на дисциплина, съпричастност и му показва насладата от малките неща – като разходка из природата или удоволствието от чувството за свобода.

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“