Слушалка превежда директно разговори с чужденци

Ново устройство, което се поставя като слушалка в ухото, може да прави директен превод по време на разговор. То се нарича Translate One2One и се управлява от суперкомпютъра на IBM –  Watson. Преводът и възпроизвеждането му в ухото ви отнемат между 3 и 5 секунди, пише “Индипендънт”.
В момента умната джаджа може да превежда от английски, японски, френски, италиански, испански, бразилски, португалски, немски и китайски.
При разговор и двамата участници трябва да носят устройството, за да може то да превежда.
Компанията, която стои зад умната джаджа – Lingmo International, твърди, че Translate One2One е достатъчно умно да избегне най-общите грешки при превод. Устройството ” преодолява много от предизвикателствата на контекста в най-популярните езици, както и улавя нюансите на жаргона и различните диалекти”, твърдят производителите.
Така например испанското ‘LL’ на английски може да се произнесе като “y”, “j” или “sh”, според диалекта.
За да работи, устройството няма нужда да е включено през Bluetooth или Wi-Fi с телефон, така че може да се ползва и на отдалечени места.
“Тъй като първото устройство на пазара за езиков превод с използване на изкуствен интелект не разчита на свързаност при работа, то предлага значителен потенциал за уникално приложение – например при авиокомпании, в чуждестранни държавни отношения и дори за неправителствени организации с международна дейност”, казва Дани Мей, основателят на Lingmo.
Translate One2One вече може да се поръча от сайта на компанията на цена от 179 долара и доставките му ще започнат от следващия месец.

Ecomonic.bg