ХАСКОВО – 14.06.17 – Три години затвор за фалшификатора на евробанкнотите

Три години затвор определи Окръжен съд – Пловдив за единия от фалшификаторите, укривали 12 млн. евро в язовир „Мечка” – Атанас Ангелов. Вторият от подсъдимите – Румен Янков, се размина с три години условно с четиригодишен изпитателен срок.
Присъдите бяха постановени от магистратите след одобрено споразумение между прокуратурата и двамата подсъдими, с което те се признават за виновни по повдигнатите им обвинения.
Атанас Ангелов беше задържан след конфискуването на фалшиви банкноти на стойност 12 млн. евро. Бяха му повдигнати няколко обвинения. Основното беше за съучастничество в притежание и съхранение на фалшиви банкноти както в къщата му в с. Татарево, така и в землището на селото, а именно яз. Мечка. Обвиняемият е бил наясно, че банкнотите са били неистински и подправени. Останалите обвинения са за притежание на 3.2 кг марихуана с търговски цели, незаконно притежание на 13 ловни карабини и автомати и съхранение на законно огнестрелно оръжие без да са спазени мерките за сигурност.
На 27 октомври миналата година органите на реда, със съдействието на Специализирана прокуратура, осуетиха сделка, при която е щяла да бъде осъществена продажба на фалшиви банкноти от по 500 евро, на които все още не е бил поставен холограмен стикер. Част от банкнотите бяха нарязани, но по-голямата част – не. Други листове с банкноти на стойност близо 10 млн. евро бяха извадени с помощта на водолази от язовир Мечка, Първомайско.