ВАРНА – 03.06.17 – Как варненски младежи планираха да отвлекат самолет и да убият пилотите

Младежи от Варна са планирали да отвлекат пътнически самолет, като застрелят пилотите, а после да насочат машината към Турция. Случаят, датиращ отпреди 52 години, получава известност чак сега след разкриването на архивите на Държавна сигурност. Планът на атентаторите следва изцяло този на групата на бившия царски офицер Страшимир Михалакев, която през 1948 г. извършва първия и единствения дотогава случай на отвличане на самолет в България.
Авторът на кървавия план за похищение на самолет и бягство с него в чужбина е 22-годишен младеж от Каспичан, който работи в курорта „Златни пясъци”. Младият мъж е със средно образование и произхожда от чиновническо семейство, а баща му е изключен от БКП.
Съучастници са му още двама негови връстници от Варна. Единият от тях е моряк, а другият е бивш затворник, който попада зад решетките като непълнолетен заради автомобилна катастрофа. Любопитното е, че две години по-рано сестра му също се опитва да избяга от България с помощта на италиански моряк.
Четвъртият от групата е пилот, а последният участник е трябвало да бъде агентът на Държавна сигурност с псевдонима „Божков”.
В края на април и началото на месец май 1965 г. той няколко пъти се среща в известната механа „Евксиноград” с автора на плана за бягство, който му излага всички подробности.