ВЕЛИКО ТЪРНОВО – 06.06.17 – Даниел Панов разказа за Велико Търново на наследниците на Макгахан

Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов разказа за историята на Велико Търново на наследниците на Макгахан. Те са на посещение в България и преди да дойдат на гости в старата столица са били в Трявна, Плевен, Габрово, връх Шипка, след което са отишли в град Шипка, разгледали са тракийската могила Голямата Косматка и са чули старата история на Долината на  розите и тракийските царе. Пътуването е организирано от фондация „Ние, българите по света”.
Джанюариъс Алойшиъс Макгахан е американски журналист от 19 век. Известен в България като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ след Априлското въстание (1876 година) и по време на Руско-турската война (1877 – 1878 година). Ярък застъпник на българската национална кауза. Неговите наследници към днешна дата са 40, като 13 от тях са във Велико Търново, а утре на посещението им в Елена ще пристигне още един. Една от тях – Елизабет е журналист, а сред тях има офицер от Американската армия, бивш служител в НАТО, компютърни специалисти, държавни служители. Те поддържат връзка помежду си телефонни контакти, но част от тях са се запознали лично на летището преди пътуването за България.  
Кметът Даниел Панов поздрави потомците на Макгахан и заяви, че се надява да имат възможност да разгледат колкото се може повече от красивите места на старата българска столица.