КЪРДЖАЛИ – 05.06.17 – Уникална находка под средновековна църква край село Добромирци

Под средновековната църква край кирковското село Добромирци, датирана към 13-14 век, разкрита през 60-те години на миналия век, екипът на проф. Николай Овчаров разкри втора църква от 9-10 век при продължилите близо 12 дни разкопки.
„Тази трикорабна църква е от един много характерен тип „скъсени базилики” – преходна форма между класическата базилика от ранно християнския период и класическата византийска средновековна църква. Тя се оказа без притвор, дълга около 9 и широка 11 метра”, описа разкритото проф. Николай Овчаров и направи аналогия с църквата „Свети Йоан Предтеча” в кърджалийския квартал „Веселчане”.
Край базиликата са разкрити и три гроба, два от които детски, прецизно оформени във формата на саркофаг с капак. Третия гроб е на възрастен човек, който явно е бил на почитано за времето си лице, тъй като е разположен в специална ниша, изградена по-късно до новата църква от 13-14 век. Вероятно става дума за ктитора, или дарителя на църквата, предположи проф. Овчаров.
 По думите му, при разкопките археолозите не са се натъкнали на особено интересни находки, но в околността все пак са намерени предмети, които се намират в частна колекция в Златоград.