ВАРНА – 31.05.17 – В „Аспарухово” се забавляват с идея за превръщане на квартала в град

Варненският квартал „Аспарухово” да се отдели от Варна и да стане самостоятелен град. Подобно искане се обсъжда от няколко дни в социалните мрежи. За преобразуването на квартала в град се заговори в разгара на тазгодишния ремонт на Аспаруховия мост – съоръжението, без което аспаруховци трудно биха се наричали варненци.
Идеята тръгна от Фейсбук групата „Аспарухово – най-добрият квартал на Варна”. Предложението е  кварталът отвъд канала да стане град, но да остане в рамките на община Варна.
„Аспарухово” като самостоятелна бойна единица веднага се видя доста абсурдна идея за някои в социалните мрежи. Други пък призоваха да се проведе местен референдум.
„Тази тема е много комична от наша гледна точка и незнам кой болен мозък е измислил това с автономията на Аспарухово”, написа жител на квартала с мнение по въпроса. 
„Честно казано, не ги виждам нещата Аспарухово да се отдели от Варна. Стратегически и изпълнимо е невъзможно”, смята друг.
Други пък го приеха като шега и продължиха с майтапа:„Аз викам направо държава да си направим. И не само да се отделим, а и визи да сложим. Предлагам по моста да се минава с винетка, за да си пълним хазната”.
Жител на квартала отвъд канала пък не се притесни да попита:„А като се отделим, има ли шанс да имаме вода и ток целогодишно?”.
На възможностите на „Аспарухово” могат да завидят половината български градове. Кварталът има собствен плаж, при това най-големият във Варна, и собствена морска градина. В квартала се намират Рейдовата кула, Институтът по океанология и Центърът по хидро- и аеродинамика. В южния варненски квартал се намира Онкоболницата. Разполага и с поликлиника, пожарна, РПУ, църква и 5 училища. „Аспарухово” си има мол. Има си и ромска махала.