ОТ ГЛАВНИЯ РЕДАКТОР

(24 май 2017г.) В редакцията ни се получи заявление по повод кампанията за набиране на средства от Малко Българско Училище (МБУ) за закупуване на сграда за бъдещ Културен Дом, от страна на няколко организации:
–    Българо-Американски център за култура и наследство
–    Ансамбъл „Хоро“
–    Център „Магура“
–    БУ и културен център” Джон Атанасов”
–    БУ “Св. София”
–    БУ “Нов Живот”
–    БУ Център “Знание”
–    БУ “Родолюбие”
–    Детска градина “Стелина”
–    Сдружение „Български музей“
–    Детска школа „Малкият принц“
–    Салон за Българска Култура и Духовност
Аз отказах публикуването на това заявление. Главната причина бе използването на информация, която не подлежи на публикация, съгласно наше решение отпреди няколко години по настояване на читатели и рекламодатели. Тъй като ни бе поставено условие да не правим съкращения и корекции, нямах друг избор, освен да откажа публикация.
Както знаете, ние работим дълги години с организациите, които са се подписали под това заявление. (Салон за Българска Култура и Духовност е съвсем нова организация, но ние сътрудничим с нея най-активно). Това са все стойностни хора, които са допринесли изключително много за нашата общност. Ние ги уважаваме и ще продължим успешно да си партнираме с тях и за в бъдеще.
Използвам случая да напомня нашата политика относно каквито и да е спорове в българската общност. Препоръчваме на всички опоненти поне да направят няколко опита да се срещнат заедно, да обсъдят спорните въпроси и да намерят формула за тяхното разрешение с помощта на модератор или без. Ние можем да бъдем модератори, ако бъдем поканени.
Според нас не е в полза на нито една от спорещите страни, нито на българската общност, ако се дава преждевременна гласност на техния спор чрез медиите. Особено неадекватно е даването на гласност чрез псевдо-журналисти с жълта ориентация.

Аз вярвам, че всички организации, които днес имат някакви резерви относно кампанията за набиране на средства за културен дом (център или клуб), ще работят както с МБУ, така и с фолклорен клуб „Вереа“ на взаимноизгодна основа и за благото на българската общност.

 Ще завърша с позитивна информация. На 21-ви май, 2017 в. „България СЕГА“ навърши 12 години.
Искрено благодаря на всички наши читатели, рекламодатели, почитатели, приятели и партньори.
За нас е чест и удоволствие да продължим нашата основна мисия – да служим на интересите на българската общност.

Наздраве!

 


 
Честит 24-ти май на всички български училища и всички наши сънародници!

Светлозар Момчилов
Главен редактор на
в. „България СЕГА“