ВИДИН – 21.05.17 – Хванаха рекордно количество хероин за над 63 млн. лева

Задържаха рекордно количество хероин за над 63 милиона и половина. Това обяви директорът на Агенция „Митници” Георги Костов. Общото тегло на наркотичното вещество е 423 килограма и е било задържано вчера. Хероинът е бил скрит в товарен автомобил, превозващ теракотни плочи за Холандия.
В 05:30 ч. вчера сутринта на граничен пункт Видин-Калафат е спрян за проверка товарен автомобил със софийска регистрация, превозващ 25 палета теракотни плочи от България за Холандия.
“Инспекторите установяват, че във всеки един от следващите 17 кашона последните 2 плочки са слепени допълнително със силикон и между тях е поставен найлонов плик, в който има лист от кафяво прахообразно вещество”, посочи директорът на Агенция „Митници” Георги Костов.
Тест потвърждава, че веществото е хероин. Общото му тегло е малко над 432 кг, а прогнозната му цена 63 483 000 лева.
Наркотикът първо е успял да премине през българо-турската граница с влекач и ремарке с иранска регистрация. След това стоката е разтоварена и отново натоварена на българско ремарке.
“Цялата тази система е изградена с оглед да се прекъсне връзката с Иран, тъй като тя е рискова държава по отношение на превоз на стоки към Западна. Изпращачът на стоката е задържан. Той е управител на търговско дружество, на което съпругата му е собственик”, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.
Съпругата към момента не е задържана, тъй като се уточнява дали има съпричастност. Маринов допълни, че продължават процесуално следствените действия за оглед на склада, където е претоварвана стоката и разпит на свидетели и работници.
Това е национален рекорд – най-голямото количество наркотик, което до настоящия момент е задържано в едно транспортно средство на наша територия, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.