СОФИЯ – 13.05.17 – Какво включва ремонтът на НДК и кога приключва?

Ремонтът и преустройството на най-големия конгресен център в Югоизточна Европа – Националният дворец на културата, ще приключи в срок, въпреки забавения работен проект за модернизация, увериха оттам. Именно в НДК ще се провеждат всички мероприятия, срещи и заседания по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. В рамките на шестте месеца българско председателство в София се очаква да пристигнат 20 хиляди висши европейски чиновници, държавни глави и министри, съобщава БНТ.
 
Откъде идва забавянето в НДК – най-големия конгресен център в Югоизточна Европа?
Има два проекта за ремонт на НДК – единият за текущи дейности, вторият работен проект за мащабна реконструкция. Забавянето е заради изисквания на службите за сигурност, които все пак ще трябва да охраняват 20 000 представители от ЕС в периода януари – септември 2018 г., когато България ще поеме ротационното председателство на ЕС от Естония.
Заради изискванията на службите първоначалният работен проект се е наложило да бъде преправен и сега е входиран в Министерски съвет за одобрение и гласуване.
17 млн. лв. е бюджетът на ремонта, сега може би ще се оскъпят дейностите. Иначе – пленарната зала в НДК, където ще се заседава, е доста по-голяма и ще бъде по-функционална от тази на Съвета в Брюксел.
Ремонтирани ще бъдат зали 4, 6, 7, 8 и 9, фасадата, покрива, входовете на НДК.
НДК от аналогов център ще се превърне в дигитализиран – с нова комуникационна система.
Флашка с компютърен алгоритъм ще управлява осветлението и всички системи в двореца.