ВАРНА – 16.05.17 – Американският разрушител в Черно море бил „напомняне"

Присъствието на американския военен кораб „Оскар Остин” в Черно море е видимо напомняне, че имаме ангажимент да се борим заедно, ако се наложи. Това заяви командващият на Шести американски флот и на ударните сили на НАТО вицеадмирал Кристофър Грейди във Варна, където се срещна с командира на българските ВМС контраадмирал Митко Петев.
Ескадреният миноносец  е на посещение в морската ни столица до 20 май. Корабът е многоцелеви разрушител и може да участва в операции, покриващи целия спектър от бойни действия на море, описа неговите възможности Грейди.
„Оскар Остин” участва в учения с кораби от ВМС на България, Румъния и Турция, които са един пример как нашите моряци работят рутинно заедно. Част от действията, които проведохме, бяха задържане на море и бойни действия срещу противникови подводници. Морската сигурност тук директно рефлектира върху сигурност на целия регион. Сигурността в Черноморския регион е изключително важна”, добави вицеадмиралът. Според него няма увеличено присъствие на натовски кораби в Черно море.
 „Имаме трайно партньорство с българските ВМС, което е пример за ангажимента ни към морската сигурност по целия свят, тъй като за нас е изключително важно да поддържаме регионалната стабилност”.
 Кристофър Грейди беше посрещнат с официална церемония пред щаба на ВМС. По време на срещата му с контраадмирал Митко Петев двамата са обсъдили морската сигурност,  двустранно сътрудничество и участието в съвместни операции.