ДОБРИЧ – 16.05.17 – Извадиха 6-килограмов тумор от корема на пациентка

6-килограмов тумор откриха и извадиха от корема на 70-годишна жена специалистите от Онкоболницата във Варна. Пациентката е постъпила с оплаквания от кървене от стомашно-чревния тракт след престой в болница в Добрич, където й е поставена диагноза ерозивен гастрит. Компютърната томография, направена в общинската болница във Варна, показала наличие на туморно образувание в коремната кухина, но без да може да се уточни откъде точно произхожда.
При наложилата се тежка коремна операция, извършена от екипа на управителя на болницата проф. д-р Георги Кобаков, е установено, че туморът произхожда от тънкото черво и е проникнал в него. Това била и причината за кървенето, довело пациентката до операционната маса. Операцията е успешна и пациентката вече се възстановява.
6-килограмовата злокачествена маса, извадена от корема на 70-годишната жена е т.нар. гастроинтестинален стромален тумор, каза проф. Кобаков. Това е изключително рядък туморен процес. Характерен симптом е кървенето и то се случва едва след проникване на тумора в кух коремен орган, какъвто е случаят с конкретната пациентка, или при перфорация на образуванието в свободната коремна кухина. По тези причини гастроинтестиналните стромални тумори обичайно се оперират по спешност и се откриват в сравнително напреднал стадий, добави специалистът.