ПЛЕВЕН – 14.05.17 – Неразгадани символи на древността показа РИМ – Плевен

Грацията ни Невяна Владинова продължава да прави фурор по време на Световната купа по художествена гимнастика в „Арена Армеец“в София, съобщи Gong.bg. Родената в Плевен гимнастичка спечели Председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев уважи откриването на изложбата „Отвъд знаците. Послания от древността“, представена в рамките на Европейската нощ на музеите в Регионалния исторически музей /РИМ/ на Плевен. Експозицията показва над 40 керамични фрагмента от територията на цяла България, върху които има изписани знаци, чрез които древният човек е пренасял информация.
 „Присъстваме на откриването на една уникална по своя характер изложба. В тази експозиция няма да видите хубавите тракийски златни съдове, нито римските и гръцки сечени монети или изкуството на пластиката от античността, нещо популярно и наложено. Нашата изложба е от керамични артефакти, датирани в епохата на халколита – 4 800-4000 г. пр. Хр. Това е изложба от керамични фрагменти, чиято уникалност се състои в това, че върху тях има вписани знаци. Тези знаци носят в себе си информация и това е първата комуникация между хората със знаци“, каза при откриването на изложбата Володя Попов – директор на музея.
Той акцентира и на факта, че показаните експонати на практика показват, че преносът на информация  е започнал още преди близо 8 хиляди години и то тук – в тази географска точка, на Балканския полуостров и в България. 
Изложбата „Отвъд знаците. Послания от древността“ е по проект
„Неразгаданите символи на древността“ на РИМ – Плевен и включва експонати от фондовете на РИМ – Плевен, НАИМ – БАН и още 11 музея в страната. Инициативата се реализира със съдействието на Община Плевен.