СМОЛЯН – 14.05.16 – В Смолянско първенци по консумация на кисело мляко, картофи и ябълки

Жителите на област Смолян са на първо място в страната по потребление на кисело мляко, млечни масла и картофи. Това сочат данните от Териториално статистическо бюро – Юг в Смолян. Според техните изчисления през изминалата година на човек средно е консумирал близо 72 кг кисело мляко, по около 3 кг масло и над 61 кг картофи.
В родопската област са първенци и в яденето на ябълки, като на човек се падат по 20 кг. Населението в Смолянско е на челно място и по консумация на цитрусови плодове – 18,3 кг, като само жителите на София област ги водят в тази статистика с над 20 кг.
В сравнение със средните количества за страната потреблението на кисело мляко е със 125.1% в повече, на млечни масла – със 190.0%, на плодове – със 39.2%, а потреблението на картофи – със 124.0%.
Над средното за страната е потреблението на хляб и тестени изделия, брашно, ориз, яйца, олио, захар, зеленчуци и зеленчукови консерви.
По-малко от средното за страната е потреблението на месо, риба и рибни продукти, сирене, алкохолни и безалкохолни напитки.