Ало, Морето се събуди… А Вие?

В събота пристигна Маша Сибирякова и Морето се събуди. Стана по-светло, топло и красиво. И, воден от желанието да бъда колкото се може по-работлив спецморкор /Специален морски кореспондент/ на нашия-Ваш чикагски седмичник “България СЕГА”, имайки предвид, че идва лято и много от читателите ни също ще поемат към морските, планински, пустинни, тропически и пр. курорти, просто я помолих да пожертваме едно денонощие, за да разуча добре с нея полезния меморандум, с който руското Министерство на външните работи снабдява своите милиони сънародници, тръгнали по световните курорти. Това може и на Вас да послужи.
Къде да отиде руснакът на повече слънце, въздух и вода, как да се държи с местните жители, и пр. – все неща, които ще е полезно и Вие да научите пред новите Ви летни приключения…
И така: какви са специалните правила, които трябва да знаете, според руската интернационална администрация за специалното място, за да се върнете здрави и цели-целенички там откъдето сте тръгнали, например от Чикаго…
На едно от първите места стои предупреждението, че ако идете в България, Гърция и Индия и видите, че някой Ви клати глава ляво-дясно в страни – това не значи “не” както по цял свят, а направо “да”! И обратно –  ако Ви кимнат с глава от небето към земята – това е твърдо  “не”!
В Аржентина, ако си пъхнете ръце в джоба се смята за неприлично поведение, а в Мексико полицаят може просто да Ви гръмне, предполагайки, че си търсите пистолета.
В Египет, Иран, Турция, Саудитска Арабия и другите мюсюлмански страни не може да подавате ръка на жена при запознанство, камо ли да я пипнете или погледнете от секунда повече, да запитвате мъжа как е жена му, или не дай Боже, да я похвалите за нещо… Не бива да гледате много-много и мъже, когато се молят или хранят. При будистите не бива да докосвате чуждо дете или монах… В Египет за нищо на света не сравнявайте човек със животно. Там затворите не са никак уютни… В Турция никога не вдигайте палец нагоре като за американското О.К., което у комшиите значи нетрадиционна сексуална ориентация, или не правете колелце с палец и показалеца си, означаващо там гениталии…
В Гърция не протягайте длани с разтворени пръсти срещу събеседника си  – това значи, че не искаш повече да го слушаш, или че е направил нещо неприлично.
В Иран не се целувайте пред хора нито с мъже, нито със жени и не употребявайте думи, в които има буквосъчетания “кир” и “кос”, например “Космос”, с което там означават мъжките и женски детеродни органи.
В Малайзия не се докосвайте до нечия чужда глава на обществено място. Главата при тях е нещо свещено и е свързано с недосегаемата духовна сфера…
Руските брокери и майсторите на недвижими имоти си знаят много добре занаята и винаги помнят, че туристите понякога толкова много харесват някое ново място, че си купуват даже и къща или апартамент, за да идват после там като у дома си. Интересни са техните данни – къде какви недвижимости са предявени  в техните и други европейски бюра. В ранна пролет на първо място там фигурираше Испания с 19 717 оферти. Втора беше Гърция с 16 967. Третото място е за… България – 13 717! Следва Кипър – 5 376, Черна  гора 2 497,  Италия 1960,  Германия – 1577, Турция 1478, Швейцария 61… Ясно проличава, че ценовите фактори имат огромно значение, но и сигурността, сродната култура и език, религията и навиците също имат своите предпочитания.
Интересно е да знаем към кои части на България е отправен руският и европейски интерес към недвижимостите. На първо място е Слънчев бряг – 2 235, следват Свети Влас – 1 306, Варна 949, Поморие 963, Равда 735… Подборка от следващите наши оферти показва, че от жилища в Стара Заора се интересуват 422 персони, в София 367, Пловдив 275, Ахелой 113… Накрая на опашката е, например, Перник – 3…
Според руската икономическа извадка, туризмът за България е  “сериозна опора за целия икономически живот на страната”. Той представлява 15% от бруто-националния продукт, защото освен отдих, посетителите купуват всевъзможни продукти и ползват различни услуги. Страната ни е привлекателна и с по-евтините цени на отдиха. Но и конкуренцията става все по-голяма и вече евтино може да се почива и в Испания, Италия, Турция – която се посещава годишно от 200 000 руснаци и 700 000 англичани.
Руснаците харесват много т.н. “винен туризъм”,  защото било вече доказано, че испанските и италиански вина укрепват здравето. Но макар и странно на пръв поглед много сериозна конкуренция на френските и италиански вина правят българските и международните специалисти им дават много висока оценка. Трябва да се отбележи и това, че България предлага и особено интересни исторически обиколки с посещение на старинни крепости, православни манастири и църкви. В някои курорти, като Слънчев бряг се предоставя безплатно и Интернет”
По-нататък се прави предпоставката, че доходите от курортния сезон на местата около Средиземно и Черно море са станали толкова сериозни, че тамошното местно население ще изостави всичко друго и ще се отдаде изцяло на туристическите услуги. Средиземноморието и Балканските страни през настоящата година ще поемат 30% от целия световен туризъм. Очаква се и скок в пазара на недвижимости по тези благословени места. и то на много благоприятни цени. В българския курорт Слънчев бряг, в модерен нискоетажен комплекс с басейн се предлагат квартири  20-200 кв. метра по цена 500-1000 евро кв.м. А британският “Дейли Мейл” представя България, Гърция и Турция като страни с най-евтини ваканционни имоти. Пише, че за 90 000 британски лири средно може да се купи прекрасен ваканционен имот край нашия Черноморски бряг. Твърди се, че българите правят вече чудесни ваканционни селища с европейско качество, но много по-евтино, например от тези в Швейцария и Монако.
И  на края – един малък речник – как в 33 държави, където бихте могли да попаднете, да знаете една думичка от местния език, която отваря много сърца и врати…
33 ПЪТИ “НАЗДРАВЕ”

Език                 Писмено                 Говоримо

Албански – Gëzuar – Geh-zoo-ah 
Aрменски – Կէնաձդ – Genatzt
Босненски – Živjeli –  Zhee-vi-lee
Китайски (Mandarin) – 干杯 – gān bēi Gan bay
Хърватски Živjeli / Nazdravlje Zhee-ve-lee / Naz-dra-vlee
Чешки – Na zdravi – Naz-drah vi
Датски – Skål – Skoal
Холандски – Proost – Prohst
Филипински – Mabuhay – Mah-boo-hay
Финландски – Kippis – Kip-piss
Френски Santé / A la votre Sahn-tay / Ah la vo-tre
Немски Prost / Zum wohl Prohst / Tsum vohl
Гръцки – ΥΓΕΙΑ – Yamas
Хавайски – Å’kålè ma’luna – Okole maluna
Иврит – לחיים – L’chaim
Исландски – Skál – Sk-owl
Ирландски – Sláinte – Slawn-cha
Италиански Salute / Cin cin Saw-lutay / Chin chin
Японски – 乾杯  Kanpai- Kan-pie
Македонски – На здравје – Na zdravye 
Норвежки – Skål – Skawl
Полски – Na zdrowie – Naz-droh-vee-ay
Португалски – Saúde – Saw-OO-de
Румънски Noroc / Sanatate No-rock / Sahn-atate
Руски – Будем здоровы / На здоровье
Сръбски-  živeli – Zhee-ve-lee
Словашки – Na zdravie – Naz-drah-vee-ay
Словенски – Na zdravje – Naz-drah-vee
Испански – Salud – Sah-lud
Шведски – Skål – Skawl
Турски – Şerefe – Sher-i-feh
Украински – будьмо – Boodmo 
Унгарски – Egészségedre – Egg-esh ay-ged-reh

С най-морски поздрави:

Климент ВЕЛИЧКОВ

“България СЕГА”,
Чикаго