СПОРТНИ ЗАПИСКИ #19

Любов и майски рози за красивата и силна българска гимнастика

Много са цветята и майските рози, които разцъфтяха и цъфтят тази пролет за българската художествена гимнастика и “най-световната” от световните звезди в историята на този спорт – Мария Гигова.
Първата в света трикратна абсолютна световна шампионка в многобоите на три поредни световни първенства – Варна 1969, Хавана 1971, Ротердам 1973 бе наградена при нейния 70-годишен юбилей с най-високия в България Държавен Орден, “Стара планина”, Първа степен. Президентът Румен Радев сравни името й и нейните достижения с “Институция”, подчерта, че те са урок и прозрение, че спортът е не само титли, а и школа за патриотизъм. Мария Гигова беше аплодирана на 5-ти май в “Арена Армеец” от многохилядните трибуни, пълни с нейни почитатели, а вечерта на коктейл в Балната зала на хотел “Маринела” бяхме свидетели на трогателната любов от почитателите й от България и цял свят, които поднасяха своите цветя, подаръци и дълбока признателност около… час и половина.
 
 

“Арена Армеец”, София, бе през изтеклата седмица и домакин на Световната купа по Художествена гимнастика. Уникалната българска публика от горещи фенове на този спорт стана свидетел на оптимистичната игра и класиране на младия ни, новосформиран отбор.
Българският Ансамбъл спечели златния медал в многобоя и два сребърни медала – при композициите с 5 обръча и 3 топки и 2 въжета.
С особен блясък се представи младата надежда  на България Невяна Владимирова – с 4 златни и 1 сребърен медали. Тя е носителка на Световната купа в многобоя, още и на златното на обръч, топка и лента, както и на сребърния медал на бухалки. Със сребърен и бронзови медали е Катрин Тасева.
След броени дни – от 19 до 21 май е Европейското първенство в Будапеща. “Пълната истина” в Художествената гимнастика ще бъде разбулена там, където ще участват и руските гимнастички и някои други отбори, който пропуснаха София в спортния си календар.


  
Президентът на федерацията ни по Художествена гимнастика Илиана Раева, която остана недоволна от някои грешки при изпълненията, заяви, че те ще бъдат преодолени. Имаме изключителни гимнастички с най-силните композиции в света. Тя подчерта, че генералният план на отбора ни е насочен към Световното първенство през 2018 г. и Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Летящото перо и младите звезди на бадминтона

Българската Федерация по Бадминтон продължава с още по-добро темпо своята апостолска дейност за развитието на спорта в училищата. С какво по-добре може да илюстрира своята грижа за младото поколение в 50-годишния си юбилей, от това да пратиш свои специалисти с ракети и пера по училищните салони и спортни площадки, да организираш познатите със своята динамика и емоции детски училищни състезания?

Половинвековната история на този спорт у нас показва, че това може да става и с винаги наситения разкошен вътрешен и международен спортен календар. Всеки месец, и дори в повечето седмици от месеците – наши състезатели у нас или в чужбина се състезават в този спорт. Страната ни е била домакин на тридесетина спортни прояви от календара на Световната и Европейска централи. Освен европейски първенства в различните възрастови групи – още и турнири за Томас Юбер къп и Купа Хелвеция…  

 

Всяка година в България се провеждат държавните първенства в 4 зони – всякъде в 7 възрастови групи – до 11, 13, 15, 17, 19 години, мъже и жени, ветерани… Личните първенства се играят през февруари – май, отборните – септември – ноември

Ето че и в началото на май т. г. традициите продължиха с два международни турнира с участието на млади български състезатели.
В Открития шампионат на Гърция в Сидерокастро българската двойка Иван Русев и Даниел Николов, след четири прекрасни победи стигна до финала и там, след маратонски трисетов мач и резултат  2:1 / 21-14, 12-21, 23-21/ извоюва шампионската титла!
Иван Русев игра и финала на индивидуалния турнир, където загуби от азиатския ас Ким Трумн, състезаващ се за Дания.
В Дубровник, на един от турнирите за Световната ранг-листа при юношите и девойките до 19 години, Мария Дончева завоюва сребърен медал. Илиян Стойков игра четвърт-финал с Кристиян Савин от Словения. До 1/4 финал стигна и тандемът на нашите девойки, но там вече не успяха да преминат през канарата на тайландските националки. 
Българските бадминтонисти очакват с добри успехи и оптимизъм предстоящите тази есен юбилейни тържества…

Цар Футбол и новите му изпитания

“Цар Футбол” продължава да стои с гръб към България. Вперил е вече очи към финалите на Лига Европа на 24-ти май в Стокхолм и на Шампионската лига в Кардиф на 3-ти юни. После ще чакаме новите квалификации за Европейските турнири. Като почнат пак всичко ще зависи от Лудогорец, който ще продължава да защитава името на България с Чуждестранния легион, който пък зависи от това докъде ще може да плаща неговият стопанин шампионските им заплати… без да ги разпродава. Казват, че Джонатан Кафу и Клаудиу Кешерю чинели по 4 милиона евро, Натанаел и Върджил Мисиджан – по 3,5 милиона… А целият легион – около 43 милиона евро. Дано издържи човекът. Иначе – с негова помощ спазваме баланса, макар и с обратен знак – преди години само един българин играеше в силен чуждестранен отбор – Христо Стоичков, в Барселона. Сега, като погледнах състава, пак има цял един българин, който беше играл съботния мач в шампиона на България…
Но де е Левски, де е Ботев… пардон – ЦСКА? Едните от любов съблякоха и изгониха треньор, който можеше да ги избави, та отиде да прави шампиони при други хора, другите не си опазиха отбора… а сега пак е лошо защото имат два…

 

Но ще поживеем, ще видим… Каквото Бог даде, който според незабравимия футболен коментатор, кръстен от народа с любов “Мичмана” бил Българин. На 9 юни /превратаджийски ден/ е срещата Беларус – България. После приемаме на 31-ви август Швеция, после сме на гости в Холандия на 3-ти септември, и на 10-ти при братовчедите от Люксембург. А най-после, между 14 юни – 15 юли ставаме Световни шампиони в Москва, недалеко от Кремъл…  или гледаме Световното на 2018-та през крив макарон, на малкия екран…

Климент Величков
“България СЕГА”, Чикаго