БУРГАС – 06.05.16 – Пренесоха мощите на Победоносеца в храм "Св. Св. Кирил и Методий"

С лития бяха пренесени мощите на Св. Георги Победоносец от храм „Света Богородица“ до катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Шествието оглави сливенският митрополит. В него се включиха духовници от епархията, политици и миряни.
 През шпалир от военни части Дядо Йоаникий пристъпи в храма и положи ковчежето с мощите на светеца. Той благослови всички присъстващи. “Мощите на Св. Георги бяха определени за този храм. Това е едно голямо духовно съкровище, духовно богатство. Ние с толкова проблеми, с толкова болести, трябва да прибягваме към тези мощи и всесърдечно да молим Св. Георги да ни закриля и да ни дарува с онуй, за което достойно просим и молим. Този храм има нова духовна украса, която няма да залезе. Този духовен аромат, винаги ще излъчва онова духовно благоухание. Аз вярвам, че миряните ще пристъпват тук с много вяра и с любов към Св. Георги”, каза Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. В словото си той призова за мир и обединение не само у нас, но в Европа и света.
Мощите на Св. Георги се съхраняваха временно в църквата „Св. Богородица“ до приключването на ремонтните дейности по най-големия бургаски храм. Реликвата беше дарена на Бургас точно преди година от Манастира в Света гора. Пази се в специално изработена позлатена мощехранителница, част от която е украсена златна ръка, в която са вплетени нетленните останки на Победоносеца.