ВАРНА – 08.05.17 – Осъден на смърт при падането на Тодор Живков опитва да излезе от затвора

Убиец, който точно на 10 ноември 1989 г. чува своята смъртна присъда, се опитва да излезе на свобода. Камен Сашев Радев иска от съда сегашното му доживотно наказание да бъде заменено с лишаване от свобода за срок от 30 години каквато възможност е предвидена в закона. Така Радев ще може да напусне затвора във Варна само след две години, ако магистратите уважат молбата му. Тя вече беше отхвърлена от Окръжния съд в морската столица, но предстои да бъде разгледана и от Апелативния съд.
През лятото на 1989 г. 19-годишният тогава Радев отбива военната си служба в Строителни войски. На 17 юли той убива жестоко старица в ловешкото село Горно Павликени и веднага е задържан. В деня, в който Тодор Живков е свален от власт, Военният съд в Плевен го осъжда на смърт чрез разстрел. В началото на следващата година решението е потвърдено и от Върховния съд.
Настъпилите промени в България обаче спасяват живота на Радев. Точно 12 месеца след извършеното убийство е наложен мораториум върху изпълнението на вече издадените смъртни присъди. В края на 1998 г. парламентът отменя смъртното наказание в България, а вицепрезидентът Тодор Кавалджиев издава указ, с който присъдата на Радев е променена на „доживотен затвор”. По същото време той изтърпява наказанието си в Плевен, но няколко месеца по-късно е преместен във Варна.
Мотивите, които адвокатът на Радев изтъква пред Варненския окръжен съд за намаляване на наказанието му на 30 години затвор, е промяната в поведението му. През последните 8 години той не е бил наказван за агресивно поведение, а само за притежание на СИМ карта.
Справката показва, че за целия си престой зад решетките убиецът е бил наказван общо 35 пъти и награждаван 11 пъти.