КЮСТЕНДИЛ – 04.05.17 – 15-20 лева за килограм череши. Добре ли е?

Първите череши родно производство, които ще излязат на пазара след около десетина дни, ще струват от 15 до 20 лева на килограм. Това прогнозира в интервю за Дарик Югоизток членът на Управителния съвет на Асоциацията на овощарите у нас Живка Гроздева. Логично е с навлизането в техния сезон и увеличаването на добивите и консумацията, тази цена да падне, но ще бъде по-висока от миналогодишната.
Тя аргументира своите виждания с тежката зима, донесла изключително ниски температури и последвалите ги минусови стойности на термометъра през пролетта, по време на които поне 50% от черешовите насаждения в цяла България измръзнаха (за района на Кюстендил 80%). Към това добави традиционната опасност от градушки през май, тъй като далеч не всички насаждения са до защитни площадки от бедствията.
Гроздева коментира, че не е виждала снимката, обиколила интернет, на която щайга череши струва 49.99 лева за килограм и обясни, че най-големите цифри, с които се е сблъсквала в магазините в Бургас до момента е била 30 лева.