ПЛОВДИВ – 09.05.17 – С близо 50% са се увеличили посетителите на туристическите центрове в Пловдив

С 48 % са се увеличили посетителите на туристическите центрове в Пловдив през първите четири месеца на тази година. Данните са от ежемесечната статистика на посетителите, водена в туристическите центрове.
Най-интензивен е ръстът за месеците февруари и април, през който посещенията са се увеличили почти двойно – от 1241 през февруари 2016 до 2129 през същия месец тази година, от 2329 през април 2016 са нараснали на 4462 през 2017 г.
Най-многобройни са посетителите от основните пазари, които град Пловдив и България ежегодно привличат –  Турция, Гърция, Великобритания, Франция, САЩ, Израел, Русия и Германия. Значително е нараснал броят на  туристите от Румъния, Украйна, Холандия, Белгия, Швеция, Швейцария и др. европейски държави, чиито запитвания са свързани предимно с културните забележителности на града, винарските изби в региона, събитията и дейностите, които могат да се извършват в града и региона, вкл. места за спорт и отдих в Пловдив, както и в близост до него. Статистиката сочи, че Пловдив се превръща и в дестинация за нови пазари, сред които досега не е бил популярен – ежемесечно се срещат индивидуални посетители от държави като Египет, Азърбайджан, Казахстан, Дубай, Андора, Аржентина, Армения, Филипини и др.