Габриела и Стефани – в европейския елит

В самия край на април нашата прекрасна двойка шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви стъпиха здраво сред елита на бойното младо поколение европейски момичета, които се готвят за сериозен спортен дуел с опасните, и като че непобедими, азиатки. По пътя към тази си мисия те изиграха своето Европейско първенство с особени амбиции.
То беше организирано в познатия със своята спортна атмосфера град Колдинг – Дания. Състезаваха се индивидуално и по двойки над 200 участници – младежи и девойки до 21 години.
Изключително добре се представиха бадминтонистите от Дания, които грабнаха половината реколта от медали – 10. Съставите на Англия спечелиха 2, а България, Испания, Швейцария, Шотландия, Русия, Ирландия и Франция взеха по 1 медал.
Габриела и Стефани се наложиха над конкурентките си – двойките на Литва, Англия, Германия  и играха много оспорван финал с вицеолимпийските шампионки и носителки на 8 европейски медала Камила Раитнерджул и Кристине Педерсен от Дания. След нас останаха двойките на Русия – Анастасия Чернякова и Олга Морозова, както и добре познатите англичанки Лаура Смит и Сара Уолкер. Според специалистите сестри Стоеви са сред най-младите и обещаващи спортен възход бадминтонистки. Играта им впечатлява с хармонията си от бързина и техника, а тактиката им е зряла и гъвкава – според съпротивата или остротата на нападението от противника.
Втората ни двойка Петя Неделчева и Мария Мицева се класираха на 5-то място.
Линда Зечири този път не успя да покаже своите възможности и се добра само до 9-то място.
Известно е, че мъжката част на нашия бадминтон отстъпва по качеството на своята игра от дамите…
Иван Русев – единично и двойката Даниел Николов и Иван Русев отпаднаха още при мачовете за фазата!
В Колдинг най-голямата изненада поднесе Раджив Юсеф – момче с английски паспорт,  което победи всичките си конкуренти и отне от Дания един от многото им златни медали. Покрусени останаха фаворитите Андерс Антонсен и Виктор Акселсен /Дания/.
При двойките всичко мина като по протокол – шампиони станаха Матиас Бое и Карлстен Мьогенсен от Дания, следвани от сънародниците си Петерсен и Колдинг.
При жените испанката Каролине Мартин, позната с борбения си характер и успехи  даже сред китайки и японки, беше твърдо първа, след нея се нареди шотландката Дилмор.
При смесените двойки триумфираха Хрис и Габриеле Адкок – Англия пред Нилсен и Педерсен – Дания
Оптимистична предпоставка и за бъдещи успехи са възможностите и умението на нашата Федерацията по бадминтон да осигурява оптимален състезателен календар на всички състави от представителните отбори.

Климент Величков
“България СЕГА”, Чикаго