ПРАЗНИК В ПРАГА – 50 ГОДИНИ ЕВРОПЕЙСКИ БАДМИНТОН!

В “Златна Прага”, на 1-ви и 2-ри април 2017-та година, Европейският бадминтон чества тържествено 50-годишнинатна от създаването на своята Конфедерация през 1967 година във Франкфурт. Най-ярките щрихи обрисуващи контурите и съдържанието на полувековната история са радостният и интригуващ разцвет на този уважаван световен и олимпийски спорт, който само в Европа се играе в 52 страни. Това е резултат от огромните и постоянни усилия на Конфедерацията да приобщи и подпомага равностойно развитието на бадминтона във всичките тези държави… От познатите спортни колоси като Германия, Англия, Франция, Русия, Испания, Италия… та до Исландия, Гибралтар, Малта, Лихтенщайн и пр.
Регистрирането на Европейската конфедерация, което е административен акт, съвпада с първата поява на играта у нас, след като братята Пюзант и Арсен Касабян донасят от едно свое гостуване в Армения и Грузия ракети и пера, а после се организира и първият турнир под шефството на Българските профсъюзи. Тогава все още няма създадена Българска бадминтон федерация, но раждането на играта в България е вече факт. Турнирът се играе в Пловдив на 23-ти и 24-ти декември 1967 година и завършва след много оспорвани игри 5 минути, така да се каже, преди 12.00 в полунощ на Рождество Христово.

Така се получава и съвпадението на историческите моменти при българския и европейски бадминтон.
На юбилейния конгрес в Прага България беше представена от председателя на БФБ проф. д-р Пюзант Касабян, изпълнителния директор, д-р Володя Златев и доц. Анета Янева.
По време на тържествата нашата делегация създаде и допълнителен прилив на емоции и приятелска атмосфера с връчването на специален приз на своите “двойници” – и по спорт и по години. Президентът на Европейския бадминтон, г-н Грегори Верпоуртън, Белгия, благодари горещо като изказа и своите впечатления не само от активността на българските бадминтонисти и Българската федерация по бадминтон в пределите на континента, но и заслугите им за доброто лице на европейския спорт в световен мащаб. Той сподели и че е уверен, че всичко това ще продължи в още по-широки граници.
На полувековното европейско честване българският бадминтон се представи като една от водещите олимпийски и световни спортни организации. Тя е сред най-предпочитаните и тачени страни – организатори на европейски шампионати за мъже, жени, юноши и девойки, ветерани, още и турнири за купите “Хелвеция”, Европейските клубни шампиони, Световното първенство за ученици, Световното първенство за студенти, Световното първенство по Ракетлон /бадминтон, тенис, тенис на маса и скуош/, Балканските шампионати, както и на един турнир от веригата на Европейската конфедерация.

Нашите бадминтонисти са съорганизатори на първия Олимпийски турнир – Барселона 1992 и участват с добро представяне на олимпийските и световни турнири. Популярни и значими имена в бадминтона са Минка Дашинова, Орлин Цветанов, Желязко Вълков, Пюзантн и Арсен Касабян, Диана Колева с две купи на Европа, Светослав Стоянов – в олимпийската десетка на Сидни, Петя Неделчев – печелила 7 пъти европейската купа по бадминтон, Михаил Попов, Константин Добрев, Линда Зечири с бронз от Европейско първенство…

Постигнаха успехи сестрите Стефани и Габриела Стоеви, започнали като европейски шампионки при девойките, още Мария Мицева и др. Българските бадминтонистки са със сребърни медали – отборно, постигнати през 2016 година на Европейското първенство в Русия – след победа в полуфинала над Испания и загуба на финала от Дания.

С голям интерес и много добър изказ на признание бе посрещнато присъствието на проф. д-р Пюзант Касабян, който е уникална фигура не само в бадминтона, а и в цялата световна история на спорта. Започнал като юноша с баскетбол, после дълги години състезател по тенис на маса, тенис и бадминтон, като играе във елитните дивизии на националните първенства при тези спортове. Участвал е по своето време и във всички световни първенства по бадминтон в качеството на състезател, треньор, съдия, ръководител… Уникални са и неговите маратонски турнири, в които участва на европейския континент и в Америка.

Проф. д-р Пюзант Касабян стана и носител на Президентския медал – най-високото отличие във вече 50-годишният бадминтон, с което са удостоени само 7 личности – най-популярните строители, ръководители, лицето и върховете на Европейския бадминтон. Кавалер е и на най-високия български орден “Стара Планина”, който се дава за особени заслуги на личности допринесли много за своята страна.

По време на деловата част от общото събрание  на европейските представители на бадминтона в Прага д-р Володя Златев посочи добрите страни в сътрудничеството ни от 1967 година досега и още по-добрите перспективи в бъдеще. Забележителна е и политиката за по-добро балканско разбирателство и сътрудничество чрез спорта, което подчертаха представителите на Балкански страни, а свидетелство за думите им са отлично организираните от дълги години до сега Балкански шампионати по бадминтон за деца, юноши, възрастни спортисти и ветерани…

Климент ВЕЛИЧКОВ
“България СЕГА”, Чикаго