ЯМБОЛ – 15.04.17 – Приятелката на Динко от Ямбол няма да оттегли жалбата си за побой

Директорът на Основно училище “Христо Смирненски” в Ямбол подаде оставка заради пореден случай на насилие в час, съобщи БНТ. Маскирани четвъртокласници били своя съученичка. Удряли й шамари. Ритали я в корема. Всичко това е заснето в междучасието с телефон от съученичка на битото момиче.
Абсурдното е, че всички институции се задействаха, едва след като кадрите бяха показани от медиите. Районната прокуратура се е самосезира по случая.
Инцидентът е станал в междучасието. Момчета от 4 клас са заобиколили своята съученичка Гергана, докато стояла на чина си, и започнали да я удрят по главата. Нейната приятелка Мириам записала тормоза с телефона си. Пострадалото момиче Гергана разказа, че докато е стояла на чина без нищо да прави двама-трима съученици започнали да я бият и я заплашили дори с нож. Гергана и майка й твърдят, че това не е инцидент, а честа практика в училището.
Класната твърди, че е научила за инцидента едва на следващия ден. “Всичко това се случва в сряда след часа по английски, децата излизат в голямо междучасие. Нито Гергана ми се е оплакала, нито до края на деня родителите на Гергана са ми звъннали, нито е потърсила медицинска помощ”, посочи Таня Йовчева, учител.
Директорът на училището признава, че не е подал сигнал в Регионалното управление по образование, но е категоричен, че случаят е единичен. “Не е системно, нямаме други деца по този начин да са бити, да са малтретирани. Това е инцидент, който неприятен”, коментира Димитър Бояджиев, директор на училището.