Поморие – любим курорт и лечебница за императори и спортисти

Да вярваме или не – наша работа, но анализите и предсказанията на световните здравни институции са, че от няколко години насам, та чак някъде до към 2030-та, туризмът и пътешествията за здраве ще се развиват с космически скорости и ще стигнат впечатляващо лидерско място в световната икономика.
Явлението се подчертава и утвърждава и от някои тревожни наблюдения при стандартната медицина – колкото повече таблетки, хапове, инжекции, операции се поемат от болния народ по планетата, толкова повече той се множи и страда… Идва времето, когато хората ще префасонират познатия ни туризъм и скитане по “забележителностите в чужбина” с екскурзии и круизи за здраве и профилактика на заболяванията – при това, ще го правят млади и стари, страдащи и тези, които не искат да стават “страдащи” от глутницата болести, които ни преследват все по-яростно!
А сега, дръжте се да не паднете от коня: миналата година оборотът на световния оздравителен туризъм е надхвърлил 500 000 000 000 /петстотин милиарда/ долара! И тъй като пращам тези вълнуващи писания за Вашата-наша, чикагска медия “България СЕГА” от Поморие – един от любимите световни курорти и лечебници за императори и спортисти, както и за многолетни ветерани, за млади булки и юнаци даже, ще Ви кажа, че специално балнеолечебниците и подобни като тукашната калолечебница заведения, прибират солидно, 50-милиардно парче от баницата…
Има и един още по-земетръсен факт: ако тук прибавим и рояците фитнес-центрова, зали за гимнастика, йога, боди-билдинг, басейни и пр. по градове и паланки, където хората възстановяват своята кондиция след работния ден – то общият оборот на оздравителния поход, още в наши дни, приближава прага на двата трилиона долара.

Такива едни неща коментират капацитетите по тази тема, нека не ги разочароваме и приемем цифрите с всичките им нули като перфектни, но и да хвърлим любопитен поглед към някои от абсолютно доказалите се като “отличници” при ремонтите на човешкото здраве световни оздравителни центрове. Сред тях и Поморие има своето патентовано място.

По принцип това са дарени от Бога извори с целебна вода, чудотворна кал и луга, вплетени в богата гама програми, процедури и изобретения за приложение на лечебните им свойства, сражаващи се победоносно с артрити, сърдечно-съдови проблеми, стомашно-чревни заболявания, стрес и безсъние, “женски болести”, нерви и психични разстройства…
Тук България се намира в десетката на “богоизбраните” европейски страни – Германия, Австрия, Швейцария, Италия, Гърция, Турция, Чехия и Унгария…
Почти навсякъде в тези страни заветните лечебни места имат дълговечна история, граничеща с предания и легенди. Но и с достоверни факти, към които трябва да се отнасяме с доверие, почит и уважение.
Още древните келти, после и римските легионери лекували бойните си рани и човешки недъзи в земите на днешния германски град Аахен. Самият император Карл Велики бил влюбен в местните горещи минерални извори и даже си построил до тях “резервен дворец”, който постепенно се превърнал в постоянната му квартира…

Италианците имат нещо подобно в Кянчано Терме, недалеч от Рим, където чистят организмите си от токсини и тежките дарове на съвременната металообработваща индустрия…

От гръцката митология знаем, че Херакъл е лекувал, когато потрябва, мощното си тяло в днешния курорт Едипсос, на малко повече от 100 километра до Атина. Тук идвали в по-късните векове и римските императори Август и Адриан да се борят със своите артрити и подагра.

В днешно време по Европа и Америка се разпространява почти стряскащото и нас мнение, че по всяко кътче у нас витае мощна магическа изцелителна сила. Гостите на България са удивени, че след всяка крачка попадат на природно чудо, което може да прогони болести, да върне силата и дори младостта у човека! Божествен климат, усмихнато слънце, гальовно море, топъл и ласкав пясък за почивка, чист въздух, който е припознат моментално от птиците, като 269 вида от тях вият своите гнезда, или долитат тук, точно в Поморие, на свой лечебен туризъм от други близки и далечни страни…
Няма болест и страдание, които да не се лекуват във вълшебната наша природа! Още древните даки и гети, които населявали  днешните наши места, които говорели един език, и с техните близки роднини – мизите, са били отъждествявани почти 10 века с древните Българи. Те са имали дори свое царство 500 години преди Аспарух, като са знаели как да ползват щедрите природни дарове по своите земи. Същото правят и траките, които стават най-многобройният народ по онова време на тези земи.

500 години преди Христа Поморие е основан като гръцка колония, тогава с името Анхиало, град който става могъщ административен център и най-крупното пристанище на западния черноморски бряг. В 45-та година сл. Хр. Поморие става част от Римската империя. Това е и времето когато римските легионери и пълководци, дори и императорите на най-могъщата страна в древността, започнали да идват в Поморие, за да лекуват и те раните си, получавани от постоянните военни битки и старостта.
Има една загадка – защо са препускали толкова далече императорите – пък било и то, за да се лекуват?  Разбира се – заради лечебната лиманна кал и луга от Поморийското езеро, появило се след катастрофално земетресение 740 години преди Христа и запазило своята лечебна мощ  и по наше време. Но има и нещо друго. Мнозина от тях са родени по нашите места. И са идвали, като че в своята родина.

Трако-илирийските императори на Римския престол достигат до своето величие благодарение на изключителните си качества като военноначалници. Историкът Юстиниан пише: „Това е важно и всекиму известно, че ако спомене името „Тракия“, веднага щом думите излязат от устните му, слушателят осъзнава благородните качества на този народ – невероятна мъжественост, чест и дисциплина, изпитани по всякакъв начин на бойното поле. Тези качества са типични само за тях. Те ги имат по рождение в кръвта си.“
От това, което е дошло до нас, се знае за пищните тържества, които император Диоклетян устройва в чест на посещението си по нашите днешни земи на 28 октомври 294 година.

Първият римски император от тракийски произход е Максимин Тракиецът, роден в селце в подножието на Стара  планина. Имал е резиденция в Мизия, недалеч от родната къща, където си живеело семейството с баща му Мичо… Някои историци го представят като “Български кесар”. Възможно е той да е и един от първите императори, посетили някъде между 235-238 г., с благодарност към здравето, което “живее” в Поморие.

Император Галерий, роден в средата на 3 век сл. Хр. в тракийско селце близко до днешна София, също посещава родните си места. 

Ветраний – роден в Мизия, запазва старобългарския корен в името си, още повече, че по негово време Мизия е известна и като “България”.

Мизиец е и Константин Велики, роден и израсъл в Ниш, живял и в Сердика (280-337), който се интересувал винаги от източните провинции на империята.

Също и Маркиан, започнал военната си кариера във Филипополи (Пловдив).

Юстиян Велики (483–565) възстановил и построил много градове и крепости в Източната Римска Империя, и особено в Тракия, дал правото на самостоятелна църква на траките, признал и утвърдил Охридската Архиепископия – тези и някои други римски владетели са част от владетелите на Римския трон, за които историкът Юстиниян говори с много ласкави думи, възпява техните качества и достойнствата им. Сред тях подчертава и почитта към род и родно място, което посещават и след коронясването си.
Що се отнася до спортистите които идват в Поморие да излекуват своите спортни травми и болежки, бих могъл да споделя и собствения си опит. Когато бях обсебен от леката атлетика, и специално – мятането на копие, а след това и в щастливите години на благодатния аматьорски тенис, почти всяка година, може би повече от десет пъти, посещавах вълшебната калолечебница на Поморие. След 12 срещи с великата лечителка – поморийската кал, която е по-точно мана небесна за телесните страдания на спортисти, имах цели 12 месеца прекрасен спортен сезон. Но, ако пропусках  процедурите – целият ми спортен календар се сриваше, а с това и моята психика, характер и радости в живота…
 
Днес в Поморие има 230 хотела и няколко калолечебни центъра, които посрещат годишно хиляди страдащи хора и им дават щастие и здраве.
Тук се лекуват 45 вида заболявания на стави и мускули, както и на нервната система… Специалистите обясняват, че това се дължи на състава – магнезий, водород, хлор, калций, натрий, сулфати… Те давали противовъзпалителните болкоуспокояващи ефекти при проблеми в кръста, колене и рамене, пръсти и ръце.

Центърът за калолечебна рехабилитация в Поморие е един от най-модерно оборудваните заведения от този род. Капацитетът му е над 1 000 процедури дневно. Става въпрос за заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централна нервна система, заболявания на женската и мъжка полови системи, кожни грижи, дихателната система, стимулират се метаболитните процеси в организма. Пациентите получават индивидуална лечебна програма. Калолечението се прилага във вид на апликации, вани и др.  В лечебния процес се прилага още физиотерапия, кинезотерапия, масаж, компреси, инхалации, сауна, лечебен басейн, фитнес, диетично хранене. На разположение са 100 стаи с по 2 легла санитарен възел, балкон, хладилник, телевизор. Центърът е на 100 метра от морския бряг и на 500 метра от града. Пригоден е за трудно подвижни болни с полегати пътеки за инвалидни колички.

Моето пожелание към всички, които набрахте сили и търпение и прочетохте написаното до тук, е да го запазите в ума си само като информация. Но, ако Ви потрябва конкретно, бъдете уверени, че Ваш верен лечител ще бъде почти 3-хилядигодишното поморийско езеро с неговите чудотворни лечебни средства. И още нещо: по-добре е винаги да правите профилактичен лечебен туризъм, отколкото да идете късно, в инвалидна количка, на рехабилитационен ремонт.

Климент Величков
в. “България СЕГА”, Чикаго