WORLD MASTERS GAMES – другата страна на спортния рай

… Този път със Здравка Йорданова сме на двата различни краища “на жицата”, далече един от друг, но отново с общо послание, което трябва да изпълним… И даже жица няма, опъната толкова далеко-далеко, а само някакви “вълни”, носещи на крилете си спортна информация, и то отново със заряд оптимистичен, усмихнат и бодър заряд за спортните хора…

Преди по-малко от сто години пак вършехме една и съща работа, и добре я свършихме, но тогава бяхме заедно на Олимпийските игри Монреал 1976, където тя изигра превъзходно мисията и ролята си на олимпийска шампионка в двойката скул при академичното гребане, заедно със Светла Оцетова, а аз дебютирах в олимпийския пресцентър като представител на великия Илюстрован Спортен Седмичник “СТАРТ”, чиито страници препълнихме по онова време с триумфа и победите на нашия боен и победоносен Олимпийски батальон. Участвахме тогава със 158 спортисти, които направиха 109 старта в 14 спорта и спечелиха 22 медала, 6 от които и с лавровите венци на шампиони. И днес, ако наминете в Монреал може да посетите паметните плочи с имената на нашите шампиони и разветите над тях На стълбицата на победителите при игрите по двойкиШампионите на MASTER GAMES BADMINTON, AALBORG 1989 Пюзант Касабян и Хен Уейс, Холадиятрибагреници – Здравка Йорданова и Светла Оцетова /двойка скул – академично гребане/, Иванка Христова /тласкане гюлле/, Нораир Нурикян и Йордан Митков /вдигане тежести/, Хасан Исаев /борба, св.ст./.
Тези дни по телефона темата ни беше отново “Спорт”, но сега ставаше дума за грандиозната спортна фиеста в Окланд – Нова Зеландия от 21-ви до 30-ти април, 2017. А защо разговарях точно със Здравка Йорданова? Отговорът може да бъде максимално точен – защото вестник “България СЕГА”, Чикаго се стреми да получава и предава на своите читатели само информация от най-ерудираните специалисти по дадена тема. А Здравка Йорданова, /заедно със Светла Оцетова/ става и точно на Лейк Карапиро в Нова Зеландия, и световна шампионка, завършва Националната ни спортна академия, тогава ВИФ, работи като журналист, член е на Изпълнителния комитет на Българския Олимпйски комитет, посланик е на България за спорт и феърплей към Съвета на Европа, носител е на Орден “Стара планина”първа степен, и най-главното в случая – тя е дългогодишен председател на Българската Мастерс Федерация.
Олимпийските и световни шампионки Здравка Йорданова и Светла ОцетоваИ ето, че от нашия разговор се разбира, че и сега, както през годините на други големите ветерански, спортни “мастери”, като в Алборг, Бризбейн, Сидни, Торино… ще има и българско участие. Сред международните успехи на нашите спортисти се открояват победите и медалите на проф. д-р Пюзант Касабян, основателят на българския бадминтон, председател на Българската и балканската федерации, член на ръководството на световната федерация. Постигнал е много успехи, медали и шампионски титли в единичните игри и по двойки с български и чуждестранни партньори на най-мащабни игри като в Алборг, Бризбейн и пр. Става дума за Игри с програма от мултиспортове като тези в Австралия, Нова Зеландия, Торино с 35 000-те участници… и специално на световни, европейски и регионални първенства по бадминтон, каквито са организирани и в България, като Четвъртото европейско първенство по бадминтон за ветерани в София през 2001 година и пр.
И много други български спортисти са участвали с успех на ветеранските игри, като Петър Панайотов и Красимира Чахова в леката атлетика, българите се представяме много добре и в зимните състезания. Асортиментът на спортовете и сега е познатият – лека атлетика, футбол, бадминтон и тенис, волейбол, баскетбол, но има и нещо извън класиката – ръгби, ориентиране, голф…
Основното ядро на българското участие в Окланд е в леката атлетика и бадминтона. Точният брой и участници не могат да се представят предварително, тъй като на Игрите идват и сънародници направо от нашите диаспори по света. Това е така, защото всеки сам изпраща своята заявка за участие и сам поема разноските си по пътуване и пребиваване.
И накрая, бих могъл да споделя и нещо от моя собствен опит от Световни ветерански игри… Например от тези в Бризбейн през 1994 година.

Няма нищо по-хубаво от това да си спомниш Австралия… Но ще започна с лошата новина. Още във втория кръг на тенис-турнира от World Masters Games попаднах на много лош италианец, който ме срази катастрофално. Все пак това пък ми даде възможност да видя много повече от този божествен град. Бяхме се събрали на огромния световен спортен форум 24 500 ветерани в 30 спорта от 74 страни и се получаваше наистина една много сериозна световна гужва /тъпканица/.

Тогава светът беше млад, и ветераните също, и бяхме усмихнати, не помним дали имаше даже студена война или само за закуска се сервираха топли демократични санкции. Помним, че неколцината българи от различни спортове, бяхме една привечер след състезанията на гости при американските баскетболисти, където за пръв път идваха на ветерански игри и някои “звездички” от НБА… На следващата отидохме при четирите миньорски футболни състава, доведени от спонсора им Абуалин Конакбей от Алма Ата и за които футболисти австралийската спортна одисея беше много повече отколкото всяка мечта за рая…

Абуалин сам играеше във всеки мач на единия отбор и тогава няколко яки съекипници го обграждаха като танкове, пускаха топката в краката на боса, и така – като подвижна крепост, всички напредваха към противниковата врата… Конакбей даже вписа името си в листата на голмайсторите на Световните ветерански игри и след това даде такава гала-вечеря, каквато и английската кралица не би могла  да спретне; Жалко, че именно нейните поданици проявиха чудовищна липса на човещина и рано изхвърлиха из състезанието азерите. Но те останаха до края на Игрите. На раздяла също имаше банкет, на който Жамила – дъщерята на щедрия олигарх, получи 1500 предложения за международна сватба.

Окланд, Нова ЗеландияВторият ми старт бе в леката атлетика. В един от шестте опита при мятането на копие, които се правят на състезания, Бог ми даде незаслужено толкова бързина, сила и финес при кръстосаната крачка и след това на камшичния удар от рамото, че… се класирах на пето място от целия керван копиехвъргачи в моята възрастова група, който се водеше от световния рекордьор… Преди години… Цибуленко. Много се гордея с този мой не много късен подвиг. Някой ден ще Ви науча и Вас на тайните при мятането на копие…

И не забравяйте никога, мои драги колеги, малко порасли на години спортисти – ние никога не сме “бивши”, защото спортният рай има две страни – едната за тия след нас, а другата – за нас, Мастерите…

И още… Австралия и Нова Зеландия са толкова хубави места, че ако се изпълни онази опашата лъжа, три пъти опасваща земното кълбо, казана някога от някакви политици в някаква, като че беше Хелзинкска, декларация – че хората от свободния свят ще могат „свободно да се придвижват и живеят според своя избор” – веднага ще настане страхотна блъсканица по пътя през Тихия Океан.

Климент Величков,
в.”България СЕГА”, Чикаго