ДОБРИЧ – 11.04.17 – Комисията за конфискация е внесла в съда искове за над 1.5 млн. лева срещу петима добруджанци

Девет граждански дела по Закона за отнемане на незаконно придобито имущество са образувани в Окръжен съд – Добрич през 2016 година. Сравнението с предходните две години, когато тези дела са били съответно 3 и 8, показва малко по-високо постъпление.
Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/е внесла в Окръжния съд 4 молби за налагане на обезпечителни мерки, които са били удовлетворени и 5 иска за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на обща стойност над 1. 5 млн. лева, които са на различен етап на разглеждане. В Окръжния съд са образувани дела за конфискация на имущество в полза на държавата срещу Е. М. от село Пчелино, общ. Добричка и А. А. от Добрич с цена на исковете съответно от 310 818 лева и 335 417 лева. Двамата имат условни присъди за изнудване, придружено с повреждане на имущество, което са извършили в съучастие помежду си. Деянието им попада в обхвата на престъпленията, при които Комисията има право да започне проверка на дадено имущество, ако има обосновано предположение, че то е незаконно придобито.
В Окръжния съд са внесени и искове за отнемане на имущество от двама добричлии, които имат условни присъди за укриване и неплащане на данъчни задължения в особено големи размери. Производствата се водят срещу А.П. и П.П. от Добрич, като исковете срещу тях са на стойност съответно 342 406 лева и  422 276 лева.