КЮСТЕНДИЛ – 31.03.17 – Удостоиха със званието „Почетен гражданин на Кюстендил" аниматорът Теодор Ушев

С 29 гласа „За” Общински съвет- Кюстендил присъди званието „почетен гражданин” на роденият в Кюстендил аниматор Теодор Ушев. Предложението за това бе на кметът Петър Паунов.
Теодор Ушев беше  номиниран за Оскар”  с канадската продукция „Сляпата Вайша” по книгата на Георги Господинов. Филмът се класира в категорията късометражен анимационен филм.
Теодор Ушев е на 4 февруари 1968 г. в Кюстендил. Син е на художника Асен Ушев. Дипломира се през 1995 г. в специалност Графичен дизайн в Художествената академия.В България е известен главно с театралните си афиши от 1990-те години.Понастоящем живее в Монреал, Канада, където създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет.От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света, включително в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон, Будапеща и много други.
Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала Френската министърка на културата Орели Филипети казва: „Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013 г., дават тон на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран.“
През 2013 г. филмът Gloria Victoria е обявен за най-добър анимационен филм на годината в анкета с участието на 15 водещи критици и фестивални директори. Gloria Victoria е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie awards за 2014 г.
През 2014 г. Канадският филмов институт издава книга, посветена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието Dark Mirror: The Films of Theodore Ushev („Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев“) и е под редакцията на Том Максорли, изпълнителен директор на института.