СОФИЯ – 16.03.17 – Обмислят създаване на училище за кино

Столична община предлага да се създаде средно професионално училище за кино. Кметът на града Йорданка Фандъкова подчерта, че това е една от идеите в 10-годишната стратегия “София – творчески град на киното”.
Местната власт в София си поставя за цел до 2027 г. столицата да се утвърди като град на киното. Една от идеите, които кметът представи е именно създаване на специализирано училище.
“Да създадем средно професионално училище за кино. Трябва да потърсим регионалното управление по образованието към просветното министерство и към креативни директори на училища, които биха се съгласили да работят в тази насока”, обясни тя.
От “Московска” 33 планират и учредяване на Общински фонд “Кино”, който да дофинансира родни филмови продукции. Приходите ще идват от рекламни такси и общински киносалони.
“Тепърва предстои, след като бъде приета и обсъдена тази стратегия, да говорим за детайлите. Но имаме такава практика и това е възможно, да стартираме внимателно, да преценим всички законови рамки и да можем да създадем такъв инструмент за финансиране на кино”, разясни още кметът.
Цялостната концепция за развитие на на София като град на киното ще премине през публично обсъждане и едва след това местният парламент ще се произнесе.