ВАРНА – 14.03.17 – Зеленогорски: Магистрала "Хемус" ще компенсира изоставането на Северна България

Най-важният приоритет за Варна е довършването на магистрала „Хемус“. Реновирането на жп линията Варна – Русе, която би позволила да се привлекат част от товарите на пристанището в Констанца към варненското, също би дало тласък за развитието на Варна. Това заяви във варненския ефир на Дарик Найден Зеленогорски – водач на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ за Варненска област.
Именно не добре развитата инфраструктура е причината съотношението на инвестициите в Северна България спрямо Южна да са 4:1, смята той. Така стоят нещата и по отношение на еврофондовете. Според Зеленогорски в последните години регионалната политика е объркана, което е довело до дисбаланс в развитието на отделните региони.
Варна би могла да привлича инвеститори и с разработването на научно-изследователски център за производство на електромобили, смята политикът. По негови думи основа за този бизнес би могла да бъде новата специалност по автомобилостроене в Техническия университет.
Като друг приоритет за Варна той открои увеличаването на броя на нискотарифните компании, които оперират на летище Варна. Според водача на варненската листа на реформаторите градът трябва да избяга от евтиния туризъм и да заложи на културен, здравен, кулинарен и СПА.